Vandenbranden herontdekt: abstracte kunst is hip

© -

De prachtige veilingresultaten van het Brusselse veilinghuis Cornette de Saint Cyr voor naoorlogse Belgische abstracte kunst bewijzen het: de belangstelling voor de abstracte kunst is groot.

In deze context wordt de -pas geopende- dubbelexpo van het werk van de onlangs overleden Antwerpse kunstenaar Guy Vandenbranden heel betekenisvol. Antwerpen speelde sowieso een belangrijke rol in de naoorlogse avant-garde. Een van de tenoren was de constructivistische schilder Guy Vandenbranden, die op 3 juni jl. op 87-jarige leeftijd overleed. Hij liet zijn archief na aan de Callewaert-Vanlangendonck Gallery. Dit archief bevat een schat aan info, foto’s, brieven en andere documenten die de gehele Belgische scène in kaart brengt.

Vandenbranden herontdekt: abstracte kunst is hip

Het is deels op basis van deze documenten dat er nu een monografie is verschenen over Guy Vandenbranden, uitgegeven door deze galerie en geschreven door historicus David Vermeiren. Vermeiren gaat in op de plaats die Vandenbranden innam binnen de Belgische avant-garde. In de jaren vijftig leerde hij onder meer Lucio Fontana, Piero Manzoni, Yves Klein en François Morellet persoonlijk kennen. Ondertussen ontwikkelde hij zijn eigen stijl met een sterk grafisch karakter. De studie van Vermeiren heeft ook aandacht voor zijn rol binnen kunstenaarsgroepen als Art Abstrait, Formes, Nieuwe Vlaamse School, Vecu en het Internationaal Studiecentrum voor Constructieve Kunst.

Naar aanleiding van deze studie worden er twee belangrijke tentoonstellingen georganiseerd. Daarvoor gingen galerijhouders Yoeri Vanlangendonck en Brecht Callewaert een samenwerking aan met Delen Private Bank om een aantal expo’s in te richten in hun kantoorgebouwen.

Als eerste project wordt een retrospectieve tentoonstelling georganiseerd in de Antwerpse bank aan de Jan Van Rijswijklaan 184. Deze expo omvat niet minder dan 60 werken van Guy Vandenbranden uit de periode 1956 – 1985. Daarnaast pakt nu ook de Callewaert-Vanlangendonck Gallery (Wolstraat 21-23) uit met een overzichtstentoonstelling. Beide expo’s lopen tot 21 februari. Daar is ook de monografie verkrijgbaar.

Piet Swimberghe

Voor meer info verwijzen we ook naar de website: www.guyvandenbranden.be.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content