Tweede dag van de Paris Fashion Week kleurt Belgisch

© Laura Van Roey

En dit zowel op als naast de catwalk.

Ook de tweede dag van de Paris Fashion Week beloofde weer een fantastische dag te worden. Zo stond er onder meer Dries Van Noten op het programma, maar onderweg kwamen we nog veel meer Belgen tegen. Een verslag.

De dag begon met de show van Cedric Charlier, de Belgische modeontwerper, waar we ruim op tijd voor waren gearriveerd. De bekendheid van de ontwerper nam een vliegende start nadat Jennifer Lopez, in de clip van het officiële WK-lied, verkoos om een sweater uit zijn collectie te dragen. Er was dus véél volk komen opdagen voor zijn show. En de aanwezige gasten werden niet ontgoocheld: een mooie show met kleurrijke ensembles voor volgende zomer. Nauwelijks of geen prints, de stijl van Charlier wordt dan ook gekenmerkt door een vleugje minimalisme, maar jurken in zuivere kleuren. Deze kleuren worden ook met elkaar gecombineerd, wat een soort ‘colourblocking’ tot gevolg had. Een mooie, draagbare collectie. Opvallend was wél dat Charlier koos voor opvallende ‘badsloefkes’ in goud, zilver, zwart of met een gekleurde strik.

Sportief Chic bij Sonia

Daarna was het de beurt aan de collectie van Sonia by Sonia Rykiel. Deze collectie werd niet voorgesteld in de vorm van een modeshow, maar wel in een showroom met om het halfuur een liveshow met modellen. Je kon dus op het tijdstip dat jou het beste uitkwam, gaan kijken naar een mini-show van Rykiel. Deze collectie, die bedoeld is voor een jonger publiek, bestond vooral uit roze kledingstukken afgewisseld met een streepje groen, zwart of wit. De collectie is erg draagbaar, een van de kenmerken van ‘Sonia by Sonia Rykiel’. Bovendien zit ze volgende zomer erg sportief met sokjes, korte jasjes en lossere broeken in dikkere stof.

Kanye West zorgt voor hysterie bij Dries Van Noten

Maar dé show van de dag was ongetwijfeld die van Dries Van Noten. Mijn verwachtingen waren hooggespannen en zonder veel moeite wist Van Noten deze torenhoog in te lossen. Bij het aanschuiven om naar binnen te gaan, zag ik in mijn ooghoek Max Colombie van ‘Oscar and the Wolf’ staan. Uiteraard konden we niet naar binnengaan zonder Colombie even aan zijn mouw te trekken en te vragen om een foto. Op ‘repeat’ staan zijn nummers op mijn Ipod.

Eenmaal binnen zagen we nog een glimp van Kanye West op de eerste rij, zijn vrouw Kim had hij jammer genoeg thuisgelaten. Best wel héél vreemd om Kanye, die voor de eerste keer frontrow zat bij Dries, hier te zien. Heeft de rapper naast Maison Martin Margiela, nu ook Dries Van Noten ontdekt? Na de show hoorden we alvast fluisteren dat de komst van Kanye backstage voor een heuse hysterie had gezorgd.

Rochas grijpt terug naar modellen uit de nineties

Onderweg naar het Palais de Tokyo zagen we de Belgische modegoeroe Tiany Kiriloff heel idyllisch op een muurtje zitten. Na een korte gesprekje vond ook zij het niet erg om op de foto te gaan. Samen wandelden we verder naar de ingang voor de show van Rochas. Een hele meute streetstylefotografen en pers hadden zich strategisch opgesteld voor de ingang van de show. Ik moest Tiany al vlug achterlaten, want een horde fotografen had haar aandacht opgeëist.

Snel naar binnen, de show ging zo van start. Rochas is ook een modelabel dat zelden of nooit ontgoocheld. De silhouetten waren klassiek, ook van een monochroom kleurenpalet, en hadden een jaren fifties-vibe over zich heen.

Het was ook opvallend hoe de collectie van Rochas valt of staat met details. Een grote R op de jurken, schoenen met blinkende knipseltjes op of geborduurde bloemen. Bij Rochas moet het kloppen tot in de kleinste details. Niet enkel de kledij was opvallend, maar ook de keuze van modellen viel ons op. Zo waren er verschillende topmodellen van nu vertegenwoordigd, waaronder Daphne Groeneveld en Lindsey Wixson, maar ook modellen van een oudere generatie kregen een plek op de catwalk. Zo onder meer Kirsten Owen, inmiddels 43 jaar oud, die een comeback maakte op de ‘runway’. Het model, met een voorliefde voor grunge, voelde zich duidelijk nog als een vis in het water.

Laura Van Roey

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content