Racisme, pesterijen,.. wat is er aan de hand in de modellenindustrie?
Een casting director klapt uit de biecht over de manier waarop modellen behandeld worden tijdens castings voor de grote modeshows van Parijs.
De modellensector is al lang in hetzelfde bedje ziek. Meisjes worden behandeld als tools, niet als mensen, en worden geacht zich volledig te schikken naar de wensen van de opdrachtgever. Drie kilo afvallen op enkele dagen, een neuscorrectie, mensonterende werkomstandigheden, discriminatie,… de verhalen zijn legio, maar voor het eerst begint ook de industrie zich uit te spreken tegen deze praktijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Eind 2016 gaf de Amerikaans casting director James Scully een emotionele speech tijdens de VOICES conferentie van het digitale platform Business of Fashion. Tijdens zijn talk zegt Scully dat hij de sector niet meer herkent, dat het een sadistische industrie is geworden. Hij beloofde dat hij voortaan iedereen die hieraan deelneemt bij naam zou noemen op social media, en deze week blijkt dat Scully daad bij zijn woord heeft gevoegd.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
In een lange instagrampost haalt hij onder meer de casting van Balenciaga aan, waar casting directors Maida Gregori Boina en Rami Fernandes (die hij ‘serial abusers’ noemt) naar verluidt 150 meisjes drie uur lang hebben laten wachten in een donkere traphal terwijl zijzelf gingen lunchen. “Dit was niet enkel sadistisch en wreed; het was een gevaarlijke en traumatische ervaring voor de meisjes die ik gesproken heb”, schrijft Scully. Hij beweert dat de meeste meisjes (hem) hebben gevraagd om hun opties voor Balenciaga te cancellen, net als die voor Hermès en Elie Saab, die Boina en Fernandes ook hebben aangesteld voor de casting. “Ze weigeren om als beesten behandeld te worden.”
Scully vervolgt zijn relaas: verschillende modellenbureaus zouden van Lanvin te horen hebben gekregen dat ze geen zwarte modellen op hun castings willen zien en een ander ’top house’ (dat niet bij naam genoemd wordt) probeert 15-jarige meisjes te gebruiken voor de runway, iets wat nochtans verboden is. Balenciaga zou ondertussen Maida Gregori Boina en Rami Fernandes ontslagen hebben, ondanks de bewering van Boina dat alles wat Scully schrijft ‘onzin’ is. Scully blijft ondertussen bij zijn statement.
“Wat Rami en Maida gedaan hebben, doen ze al een hele tijd: they are the king and queen of abuse“, legt hij uit in een exclusief interview aan Business of Fashion. “Ik heb verhalen gehoord van meisjes die zo lang moesten wachten zonder eten of drinken dat ze pizza besteld hadden. Toen Maida dat ontdekte stormde ze naar buiten en noemde ze hen ‘varkens’.”
Het gedrag van beide casting directors werd bevestigd in de comments onder Scully’s Instagrampost, waar verschillende modellen zijn verhaal bevestigden.
Ieder jaar duiken er tijdens Fashion Month soortgelijke verhalen op, van meisjes die geweigerd worden bij een casting omdat ze niet de juiste huidskleur, haartextuur of lichaamsomvang hebben. Meisjes die riskeren nooit meer voor een lens te staan omdat ze zogezegd bijten in de hand die hen voedt. Wie nochtans modellen telt op de runway merkt dat er heus wel iets aan is van racismeclaims. De voorbije week was het de eerste keer (!) dat alle shows tijdens New York Fashion Week minstens 1 niet-blank model bevatten, maar New York is doorgaans iets vooruitstrevender dan Parijs of Milaan. Ieder seizoen maakt The Fashion Spot een diversiteitsrapport op. Uit het meest recente rapport, dat de shows van september 2016 onder de loep neemt, bleek dat er wel een kleine verbetering te merken valt. Van de 299 shows en 8832 modellen die ze onder de loep namen in New York, Londen, Parijs en Milaan was meer dan 25% van de gecaste modellen niet-blank. 74,6% van de modellen op de runway is nog steeds blank.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier