Pitti Uomo: 10 favorieten
1. DA Daniele Alessandrini: misschien de grootste verrassing van Pitti. Alessandrini is zo’n typisch doorsnee Italiaans middenmerk dat nu (misschien per toeval) precies juist zit met een fantastisch gekleurde, uiterst draagbare garderobe voor jongens met stijl.
2. Monsieur Lacenaire: dit jonge, Franse tweemansbedrijfje lanceert in het najaar zijn eerste, uitstekende breigoedcollectie (in België bij Hunting and Collecting). De zomergarderobe van ontwerpster Garance Broca is net zo verleidelijk. De trui die we zelf gepast hebben was perfect (marineblauw, simpel, made in Peru, natuurlijk katoen).
3. Barbour Heritage: het Britse heritagemerk heeft, zoals tegenwoordig bijna alle huizen van traditie, een duurdere ontwerperslijn, in dit geval van de Japanner Tokihito Yoshida (hij heeft een eigen merk, To Ki To). Utilitair, intelligent en op een bepaalde manier meer integer dan de pronkerige luxe van Burberry, een huis met gelijkaardige roots.
4. Mark McNairy ontwerpt behalve zijn schoenenlijn ook een klerencollectie (die wordt volgende week in Parijs onthuld), en de lijn Woolrich Woolen Mills. Hij bereidt daarnaast een samenwerking voor met cultstreetlabel A Bathing Ape. Zijn schoenen zijn de invloedrijkste van het moment. “Ik ontwerp klassieke schoenen, maar ook ridicule modellen”, grapt de Amerikaan.
5. Robinson-les-Bains, uit Frankrijk, viert volgend jaar zijn vijfde verjaardag: perfecte beachwear.
6. Uniforms for Dedicated People is de kledinglijn van een Zweeds collectief. Niet bijster origineel (Folk, uit Groot-Brittannië, en Melinda Gloss, uit Frankrijk, varen een gelijkaardige koers), maar toch: comfortabel, draagbaar, tijdeloos, jongensachtig voor alle leeftijden — het soort kleren dat je alleen in je dromen op de rommelmarkt vindt.
7. Mackintosh: het Schotse regenmantelmerk heeft, net als bijvoorbeeld Barbour hierboven, één klassiek, geheel eigen product, en vindt dat opnieuw uit voor 2011. Esthetisch leunt de collectie enigszins aan bij het klassieke Jil Sander.
8. De Britse heritage-pionier Nigel Cabourn (aan de slag sinds 1971) kijkt volgende zomer terug naar de militaire avonturen veldmaarschalk Montgomery in de Tunesische woestijn. Cabourn vertelde dat hij binnenkort, na Tokyo, ook een winkel in New York opent.
9. Ben Mori is, zo blijkt, de kleinzoon van de eerste Japanse ontwerper met wereldwijd succes, Hanae Mori. Zijn eigen, kleine collectie is meer streetwear dan couture, maar toch schattig.
10. We blijven fans van Mando, een klein Japans merk met een artisanale aanpak en formidabele prints.
Jesse Brouns
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier