Nederlands label Afriek laat zien waar je kleding vandaan komt

© .
Matthijs van der Wielen

Vrijdag 24 april was het Fashion Revolution Day. Een jaarlijkse boodschap dat de arbeidsvoorwaarden beter kunnen en moeten in de kledingindustrie. Wij hopen dan ook dat meer bedrijven het goede voorbeeld volgen van Afriek. Voor hen draait het altijd om een eerlijk, open en uniek productieproces. Afriek behandelt zijn medewerkers iedere dag met respect, zoals het hoort.

Een inspirerend verhaal

Afriek is opgericht door Kars Gerrits en Sivan Breemhaar. Tijdens een verblijf in Rwanda realiseerden beiden zich dat het land, en eigenlijk heel Afrika, zo veel meer te bieden heeft dan dat mensen denken. Rwanda is niet alleen een land gevuld met armoede en oorlog, het is een mooi land vol verborgen schatten. Kars en Sivan besloten op een bijzondere manier de verbogen schoonheid van het land te tonen, namelijk via een commerciële weg. Ze zijn er van overtuigd dat je Afrika beter bereikt wanneer je samenwerkt op basis van wederzijdse afhankelijkheid en respect. Op deze manier laten zij de schoonheid afkomstig uit Afrika voor zichzelf spreken en zijn zij een voorbeeld in de kledingindustrie. Afriek is een combinatie van Nederlands design met Afrikaanse cultuur en vakmanschap.

Nederlands label Afriek laat zien waar je kleding vandaan komt
© .

Sivan Breemhaar :”Wij willen aan de ene kant het mooie uit Afrika laten zien en daarmee een ander beeld verspreiden, en tegelijkertijd het verhaal vertellen achter de kleding, iets wat in Rwanda eigenlijk veel normaler is dan hier. We combineren die twee statements door bijvoorbeeld in de kleding de naam van de kleermaker te stempelen en transparant te zijn over het productieproces en de herkomst van de kleding.

De samenwerking

Na het eerste bezoek (2011) aan Rwanda keerde Kars in 2013 terug met een uitgewerkt plan en op zoek naar kleermakers die samen wilden werken met Afriek. De zoektocht begon bij een kleermaker die hij nog kende uit 2011. Via deze kleermaker is hij bij enkele andere kleermakers terecht gekomen. Aan hen is toen gevraagd of zij test jassen wilde maken om zo te kijken of ze goed genoeg met patronen konden werken.

Wij willen aan de ene kant het mooie uit Afrika laten zien en daarmee een ander beeld verspreiden, en tegelijkertijd het verhaal vertellen achter de kleding.

Maar net zo belangrijk was de vraag of de kleermakers een samenwerking met Afriek überhaupt zagen zitten, want de belangen en wensen van beide partijen zijn natuurlijk even belangrijk. Zo is uiteindelijk een samenwerking ontstaan met vier kleermakers; Maiga Aboubacar, Christian Iyamuremye, Abubacar Forvana en Kacek Inyagabaga. Alle vier de kleermakers worden voorgesteld op de site van Afriek. In de blazers staat de naam van wie hem heeft gemaakt, je kan dan de persoon die jou blazer heeft gemaakt opzoeken en aan de hand van een kort stukje tekst de persoon achter de kleding beter leren kennen.

Kacek Inyagabaga: “I LOVE My weekend! I always go to bars with my friends and together we watch football. Arsenal is my favourite team!”

Nederlands label Afriek laat zien waar je kleding vandaan komt
© .

De kleermakers zijn echte vakmannen met liefde voor hun stiel, ze hebben oog voor detail en werken met liefde aan de blazers van Afriek. Maar natuurlijk zijn Kars en Sivan zelf ook nog erg betrokken bij het productieproces. Het productieproces wordt alleen gestart als een van hen in Rwanda is, zo kunnen zij de kwaliteit van hun blazers blijven garanderen. Het is voor Afriek namelijk niet alleen belangrijk dat er volgens echt Afrikaans ambacht gewerkt wordt, het is ook belangrijk dat er gebruik gemaakt wordt van echte Afrikaanse stoffen en niet met een Chinese kopie. Als Kars en Sivan er zeker van zijn dat het gaat om een authentieke Afrikaanse stof wordt er voor het kopen nog – vaak via whatsapp– uitgebreid overlegt met ontwerpster Jo Luymes

Zij geeft aan of de gekozen stoffen ook geschikt zijn voor de Europese markt. Dat zou je namelijk bijna vergeten met al die aandacht voor het prachtige Afrikaanse ambacht. De blazers moeten wel verkocht worden in Europa om het idee achter Afriek echt te laten werken.

Christian Iyamuremye: “One day I will return to my motherland DR Congo and there I will have my own house. I also hope to start my own atelier in the near future, so I can become truly independent.”

Uniek

Het is duidelijk dat de werkwijze van Afriek uniek is. Niet alleen worden alle medewerkers met respect en gelijkwaardig behandeld, ook krijgen zij een eerlijk salaris en werken zij in hun eigen ateliers onder goede omstandigheden .

Nederlands label Afriek laat zien waar je kleding vandaan komt
© .

Maar wat Afriek misschien nog wel het meest bijzonder maakt, is het unieke contact dat ze onderhouden met de kleermakers. Om het gat tussen kleermaker en consument nog kleiner te maken, besloten Kars en Sivan bij aankoop van een blazer een polaroid foto me te geven met daarop een foto van de kleermaker die de blazer heeft gemaakt. Alleen daar stopt het nog niet. De kleermakers zijn trots op hun ambacht en dus ook op de blazers die ze maken voor Afriek. Daarom wordt er bij aankoop van een Afriek blazer ook een foto van gemaakt van de persoon die hem koopt. Deze foto wordt dan opgehangen in de ateliers van de kleermaker. Zo kan hij zien wie zijn blazer heeft gekocht en kan hij met trots kijken naar hoe zijn kledingstuk in Europa gedragen wordt.

We willen onze kleinschaligheid behouden met kleine oplages om het persoonlijke contact tussen de maker en de drager te kunnen bewaken.

Abubacar Forvana: “Once I went to the airport wearing an Afriek blazer. It was amazing. People loved it. Wearing an Afriek Blazer makes you stand straight. You become proud of your African heritage and the many ways our authentic African fabrics can be used.”

Wat betreft de toekomst zijn er voor Afriek nog genoeg mogelijkheden. Zelf hopen ze zeker nog te groeien, om zo hun verhaal verder te kunnen verspreiden. En wij hopen van harte dat meer labels dit goede voorbeeld volgen. Verder is de mannencollectie inmiddels uitgebreid en zijn ze bezig met het ontwikkelen van een vrouwencollectie. Binnenkort kunnen dus ook alle dames zich kleden in deze stijlvolle en verantwoorde kleding.

Er zijn genoeg mogelijkheden om ons merk uit te breiden in de toekomst, bijvoorbeeld door met andere stoffen te werken of samen te werken met kleermakers in andere Afrikaanse landen. We willen echter onze kleinschaligheid wel behouden met kleine oplages om het persoonlijke contact tussen de maker en de drager te kunnen bewaken” aldus Sivan.

Ambitieus maar met het hart op de goede plek. Het is een inspirerend, eerlijk en stijlvol label.

Maiga Aboubacar “My Secret: One day I would love to be a singer.”

Fresh prints soon ready to hit your wardrobe! We’re thinking bright, bold and blue. #Afriek #sneakAfriek #menswear #comingsoon

Posted by Afriek on Tuesday, 31 March 2015

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content