Milaan: Ongewone soberheid bij Versace

Versace presenteerde naar zijn normen een sobere en verfijnde collectie. Gianfranco Ferré ging dan weer helemaal luxueus.

Twee bijzonder mooie shows in Milaan vrijdag, waar een week lang het kruim van de voornamelijk Italiaanse modehuizen zijn collecties voor de zomer van 2011 voorstelt. Versace presenteerde naar zijn normen een sobere en verfijnde collectie. Gianfranco Ferré ging dan weer helemaal luxueus.

Donatella Versace stuurde de eerste modellen in zogenaamde ‘body-con’ -of ‘body conscious’ jurken, die de vrouwelijke vormen volgen, over de catwalk. De eenvoudige print van architecturale lijnen die refereerden aan het Versace-embleem accentueerde op een subtiele manier het lichaam . Soms vormden ingelegde motieven op de witte en zwarte jurken ook helemaal het Versace-logo. Daarnna volgden bijzonder vrolijke jurken met rode, blauwe, zwarte en witte verticale streepjes. Soms onthulde de net iets te korte top boven de high waist kokerrok net de navel. Andere jurken waren subtiel opengesneden op de rug of de schouder, net genoeg om sexy te zijn maar nooit té, wat niet altijd het geval is geweest bij Versace. De strakke chignons in de nek versterkten het ingehouden gevoel. Voor een dramatisch tegengewicht zorgde de rockversie van Habenara uit de opera Carmen van Georges Bizet.

Donatella ontwierp ook fantastische A-lijn retro mini-jurkjes. Daar zaten -er lijkt geen ontsnappen aan volgende zomer – enkele lederen exemplaren bij. Geen lange silhouetten bij Versace, met uitzondering dan van de avondjurken vol franjes.

Tomasso Aquilano en Roberto Rimondi, de twee designers die sinds kort aan het creatieve roer van Gianfranco Ferré draaien, haalden hun inspiratie naar eigen zeggen bij jazz en moderne ritmes en lieten hun modellen defileren op de tonen van Coolio’s raphit Gangsta’s Paradise. Vrouwelijkheid en elegantie is volgens hen de sensuele variant op beweging. Elegant en classy oogde hun collectie inderdaad. Het leitmotif: leder en macramé. Nu is leder is voor Ferré een klassieker maar geknoopt of gevlochten lijkt het toch echt een trend te worden voor volgende zomer. Contrast leek eveneens een sleutelwoord. Over de uiterst lichte organza plissé-jurken werden zware lederen macramé-riemen gedragen, soms gekruist over de body , en liefst dan nog zwart op wit. Het zag er prachtig uit. Het kleurenpalet bleef sober, met naast wit en zwart veel grijs, op een fuchsia of gouden uitzondering na.

Het Italiaanse familiebedrijf Etro maakte weinig indruk. Veronica Etro ontwierp voor volgende zomer veel lange jurken met als dominerende kleur mosterdgeel en veel drukke prints op de lange halterjurken.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content