Milaan Fashion Week: De roddels rond Raf
Raf Simons domineerde het volledige weekeinde in Milaan. Zaterdag met zijn show voor Jil Sander, zondag met het gerucht dat hij dra Stefano Pilati bij Yves Saint Laurent zou opvolgen.
Raf Simons domineerde het volledige weekeinde in Milaan. Zaterdag met zijn show voor Jil Sander, zondag met het gerucht dat hij dra Stefano Pilati bij Yves Saint Laurent zou opvolgen.
Modejournaliste Suzy Menkes van de International Herald Tribune opende gisteren haar review van de Jil Sander show met de suggestie dat Raf Simons wel eens artistiek directeur van Yves Saint Laurent zou kunnen worden. Waarna de voltallige modewereld uit de bol ging. Dat het gerucht van de overgang van Raf van Jil Sander naar YSL al langer de ronde doet, werd gemakkelijkshalve even vergeten, en het werd gisterenavond ook door Saint Laurent ontkend (al wilt zo’n haastige ontkenning natuurlijk niets zeggen).
In een interview dat ik deze zomer voerde met Simons (zie de Black Mode van Knack Weekend van eind augustus), zei hij dat hij niet van plan was om nog veel langer voor Jil Sander te blijven werken. En tijdens het zelfde gesprek gaf hij toe dat hij recent met een aantal merken gesprekken had gevoerd. In een vorige week verschenen interview met het mannenblad Fantastic Man deed Simons gelijkaardige uitspraken.
Picasso-collectie
De collectie van zaterdag was wel, zoals ook Suzy Menkes opmerkte, een mooi bewijs van hoe Raf Simons is geëvolueerd van een door de straat gefascineerde herenontwerper tot een ontwerper die nu ook de damesmode volledig in zijn greep heeft. De collectie voor Jil Sander was overigens opvallend Frans van stijl en aanpak, met referenties naar Brigitte Bardot, Saint-Tropez, Jacques Tati en Pablo Picasso.
Het is nu afwachten of de rest van de week meer nieuws brengt (van Raf Simons en Saint Laurent, maar ook van Marc Jacobs en Dior, en in de nasleep daarvan: van Tom Ford en Louis Vuitton).
Bekijk alle beelden van het Jil Sander defilé op Catwalk Weekend.
De jaren vijftig waren deze week alomtegenwoordig in Milaan. De Franse versie bij Jil Sander, de Hollywood-versie bij Prada, en de Italiaanse variant bij Dolce e Gabbana. De zaal was versierd met de bontgekleurde straatverlichting die je vaak in Italiaanse dorpen en steden ziet, en de modellen op de catwalk zagen er allemaal uit als updates van Gina Lollobrigida en Sophia Loren, eerst in jurken bedrukt met tomaten, aubergines, uien en courgettes — na de sportwear, de marketwear — en daarna in avondkledij die geïnspireerd leek door eerder vermelde straatverlichting: blinkertjes, siersteentjes, en andere glans. Scarlett Johansson was de belangrijkste vedette in de zaal.
Bekijk alle beelden van het Dolce e Gabbana defilé op Catwalk Weekend.
Gisteren showden ook nog (onder meer) Marni en Salvatore Ferragamo in Milaan. Consuelo Castiglioni van Marni doet elk seizoen min of meer hetzelfde: geometrische prints in jaren negentigstijl, min of meer geslaagde materiaalcontrasten. Dit keer overtuigde ze misschien iets minder dan anders. Al zullen haar fans het daar allicht niet mee eens zijn.
Bekijk alle beelden van het Marni defilé op Catwalk Weekend.
Bij Salvatore Ferragamo, dat sinds kort een beursgenoteerd bedrijf is, werd de nadruk gelegd op avondkledij, vooral in zijde, met prints van junglebloemen en wilde dieren (Roberto Cavalli, maar dan iets minder vulgair) en sterke kleurencombinaties. Een eerder klassieke collectie, die allicht perfect de Florence-meets-Hollywood-gedachte van het merk uitdrukt.
Bekijk alle beelden van het Salvatore Ferragamo defilé op Catwalk Weekend.
Jesse Brouns
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier