Michiel Aerts wint Belgische finale Triumph Inspiration Award

© ks

Lingeriemerk Triumph organiseert voor de vijfde maal de prestigieuze Triumph Inspiration Award, een internationale wedstrijd voor jonge lingerie-ontwerpers.

Lingeriemerk Triumph organiseert voor de vijfde maal de prestigieuze Triumph Inspiration Award, een internationale wedstrijd voor jonge lingerie-ontwerpers. In het unieke interieur van Théatre Vaudeville werd de Belgische laureaat gekozen.

De Triumph Inspiration Award is een begrip. Uit meer dan dertig modescholen over heel de wereld konden deelnemers zich wagen aan het ontwerpen van een unieke en originele lingerieset om kans te maken op een ticket naar de internationale finale in Shanghai. Wie daar de hoofdprijs weet weg te kapen krijgt een check van 15.000 euro én zijn ontwerp wordt gecommercialiseerd en in Triumphwinkels wereldwijd verkocht. Reden genoeg dus om te beginnen watertanden.

Eer het zover is moest er eerst nog een Belgische laureaat gekozen worden. Uit talloze inzendingen werden uiteindelijk vijf ontwerpers overgehouden, waaruit uiteindelijk 1 winnaar gekozen zal worden. In het Brusselse Vaudevilletheater werden de finale ontwerpen voorgesteld aan het publiek en de vakjury, die dit jaar bestond uit VTM styliste Lien Degol, RTBF stylist David Jeanmotte, modejournaliste Catherine Peeck, modefotograaf Mous Lamrabat en product manager Triumph Benelux Carine Van Den Broeck.

Ook Tom Vanderborght, die vorig jaar ons land mocht gaan verdedigen voor de Triumph Inspiration Award in Berlijn en daar verdienstelijk tweede werd in de publieksvoting, maakte deel uit van de jury. Véronique De Kock, Belgische Triumph-ambassadrice, praatte de verkiezing aan elkaar. De Kock, die de ontwerpen zelf al eens mocht passen voor een exclusieve fotoshoot, was zeer te spreken over het kwaliteit van de ontwerpen dit jaar.

Geheel in de stijl van het thema werd de avond ingeleid door een Chinese drakendans, met slaginstrumenten en acrobatische dansbewegingen die de spanning bij de kandidaten en de verzamelde familieleden wellicht nog meer deed stijgen.

De kandidaten op een rijtje

Alice Topart van het Atelier Lannaux in Brussel mocht uiteindelijk de spits afbijten en presenteerde haar kleurrijke ontwerp “Flygons” dat vooral geïnspireerd werd op vlinder- en drakenvleugels. Topart bewerkte een bestaande bh en creëerde een slipje in verschillende tinten groen met oranjerode accenten en wist wonderwel de generfde structuur van vleugels weer te geven. Zij ging aan de haal met de meeste online stemmen en kreeg dus de publieksprijs ter waarde van 250 euro uit handen van Michaël Schockaert van modeplatform Belmodo.

Naast een publieksprijs en de felgegeerde Triumph top drie werd er ook een persprijs uitgereikt, gebaseerd op de mening van het modejournaille dat de ontwerpen tijdens de Brusselse persdagen al kon bezichtigen. Laurence Matthys, studente lingerie en korset aan het Syntra van Roeselare, kon op de meeste bijval rekenen. Haar ontwerp “Ma Petite Fantaisie” bestond uit een korset van kleine gouden pluimpjes en een ingenieuze kraag van lange zwarte veren. Inspiratie haalde Matthys bij het idee van een vogeltje dat opgesloten zat in een kooi, een metafoor voor onderdrukte vrouwen door de eeuwen heen. Korsetten zag Matthys ook als een soort gekooidheid, en dus wilde ze dat zeker in haar ontwerp verwerken. Matthys gaat eveneens naar huis met een cheque van 250 euro.

Terwijl de spanning in het Vaudeville Theater toenam maakte de jury haar top drie voor de Triumph Inspiration Award bekend. De derde plaats en de cheque van 500 euro was voor het “Swan Lake” ontwerp van Hannah Jacobs. Wat opviel aan het ontwerp van de Gentse Kask studente was de roze lederen body met subtiele versiering. Ook de vleugelvormige watervalmouwen van het bovenstuk vielen in de smaak. De juryleden waren vooral te spreken over het materiaalgebruik en de manier waarop Jacobs vanuit het niets een goed geconstrueerd stuk lingerie wist te scheppen, iets wat niet voor de hand ligt.

Het is een torenhoog cliché maar de jury had het ook dit jaar weer bijzonder moeilijk om een winnaar te bepalen. Na veel discussie ging de eervolle tweede plaats en de 750 euro naar Pauline Denoncin. De studente van de Haute Ecole Francisco Ferrer te Brussel wist te verbazen met haar ontwerp “Movement”, dat, zoals de naam doet vermoeden, gebaseerd was op beweging. Beweging van vlinders maar ook van de dans. Ze creëerde setje waarvan vooral het bovenstuk met strakke lijnen en uitgesproken schouders over de tong ging. Jammer genoeg moest er ook aan het commerciële aspect gedacht worden en dat zagen de juryleden niet in dit ontwerp. Hoewel ze het niet uitgewerkt zagen worden tot echte lingerie was de jury het wel eens over het technische vernuft van Denoncin’s ontwerp.

De grote winnaar, die dus duizend euro en een ticket naar Shanghai rijker is, werd de Sask-student Michiel Aerts, die zijn inspiratie voor “Fallen Angel” haalde bij de structuraliteit van het nieuwe Antwerpse justitiepaleis (ook wel vlinderpaleis genoemd) en het kleurgebruik van de 15e eeuwse schilder Rogier Van der Weyden. Wij waren vooral opgetogen over de goed vormgegeven bustier met donkerblauwe en gouden accenten, al konden de borsten iets meer ondersteuning gebruiken. Gebaseerd op het materiaalgebruik, de afwerking, het kleurenpallet en de achterliggende inspiratie was de jury het er uiteindelijk over eens dat Michiel Aerts de terechte Belgische afgevaardigde in Shanghai zal zijn. (KS)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content