Marni: de pracht en praal van ingetogenheid

© Reuters

Wie zich al een aantal dagen door de Milanese sneeuw en ijsregens sleepte was opgelucht wakker te worden in het sprookjesbos dat Marni had uitgezet. Sepiakleurige foto’s van kale takken vormden de backdrop voor een show die ons nog even zal bijblijven.

De catwalk kleurde gisteren zwart, donkerblauw, grijs en bordeaux en van de anders vrolijke prints was, net zoals vorig seizoen, geen sprake. Het leek alsof Consuelo Castiglioni vond dat een getemperde collectie het beste paste bij de huidige situatie van de modewereld en Italië in het bijzonder, zelf verklaarde ze achteraf aan WWD dat ze het deed uit een zekere melancholie. Het donker waas voor de ogen van Castiglioni belette haar ontwerpproces echter niet.

Het eerste silhouet zat er pal op. Een ogenschijnlijke simpele zwarte strapless jurk werd verfraaid met een lange, geverfde bontsjaal die later nog in verschillende kleuren zou terugkomen. Bont was dan ook een belangrijk materiaal in de Marni wintercollectie; het sierde de zoom van jurken en jassen, vormde bontstola’s en laarzen en kwam terug als detail op lange handschoenen, rugzakken en kragen die de harde lijnen van Castiglioni’s tekenpen verzachtten.

De krachtige, bijna onmogelijke volumes en vormen die zo kenmerkend zijn voor het label kregen extra edge door ze uit te voeren in ruwe materialen zoals vilt, tweed en wol en waren voorzien van riemen en ritsen. Hoewel deze wintercollectie ‘harder’ toonde dan wat we van Marni gewoon waren oogde de kleding nog steeds comfortabel. We zagen oversized mantelpakjes om in weg te duiken, figuuromhelzende bustiers die uitliepen op flaterende peplums en boterzachte lederen tops die we eigenlijk nu al in onze kleerkast zouden willen terugzien.

Heel af en toe kreeg Marni’s sobere collectie een zilveren randje; roestkleurige organza die tussen de plooien van een grijze wollen rok werd toegevoegd en vrolijk blonk wanneer de stof bewoog. Romantische prints van pittoreske winterlandschappen. Enkele druppeltjes kuikengeel en muntgroen.

Consuelo Castiglioni liet gisteren zien dat het misschien wel eens tijd wordt voor ingetogenheid. De Marni modellen – door Tom Pecheux voorzien van een dauwfrisse look met smudgy beskleurige lippenstift , natte perzikkleurige oogschaduw en een androgyne zwembadcoupe- deden ons meer dan eens de adem inhouden. Als het even kan, willen wij komende winter graag een Marni-meisje zijn.

Katrin Swartenbroux vanuit Milaan

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content