Marina Yee (°1958) is een blijver, hoewel ze de laatste twintig jaar af en toe bewust afstand nam van het modecircus. Haar parcours typeert haar, en meteen ook haar stijl: eigenzinnig en persoonlijk, menselijkheid en creativiteit voorop. Ze heeft nooit van de grote gebaren gehouden, en concentreert zich liever op inhoud en kwaliteit, volgens een eigen tempo. Ondanks het feit dat ze steeds weer verschillende projecten instapte, blijkt steeds weer haar voorliefde voor vakmanschap en vooral krachtige vrouwelijkheid.

Zo ook in het begin van haar carrière: na het afstuderen aan de Antwerpse Academie in 1981, nam ze een jaar later deel aan de eerste editie van de Gouden Spoel. Tot en met 1985 stelde ze steeds weer nieuwe collecties voor tijdens shows georganiseerd door het ITCB, onder de banier van Mode: dit is Belgisch. Zo werd ze deel van de Antwerpse Zes, temeer na de ondertussen fameuze presentatie in Londen (1987). In 1986 startte ze haar eigen label, dat ze Marie doopte: een gevoelige en toch stadse garderobe, met specifieke aandacht voor hoogstaande materialen en uitgedachte vormen. In 1992 gooide ze het roer om en bedacht een statement om de vluchtigheid van de modewereld op haar manier te pareren: een tearoom annex creatieve workshop in het centrum van Brussel.

Ondanks haar low profile bleef Yee volop aan het werk, onder meer voor enkele Belgische merken en theaterproducties. Voor de 400ste verjaardag van de schilder Antoon Van Dijck, werd ze aangesteld als curator voor een aansluitende Antwerpse modetentoonstelling en merchandisingproject. In de periode 1998-2001 ontwierp ze collecties voor zowel Lena Lena als Dirk Bikkembergs (accessoires en ook de vrouwenafdeling).

Samen met Erik Verdonck engageert ze zich voor het ‘Atelyee Verdonck’, een samenwerkingsproject dat momenteel in Parijs presenteert en een basis in Brussel plant. Ook met Verdonck is ze hoofddocent van de afdeling mode en textiel van de Koninklijke Academie voor Beeldende Kunst in Den Haag. (DPD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content