John Galliano wint eerste ronde in rechtszaak tegen Dior

© Reuters
Eddy Eerdekens
Eddy Eerdekens Hoofdredacteur TV Limburg

John Galliano heeft de eerste ronde gewonnen in de rechtszaak tegen zijn voormalig werkgever Dior. Galliano werd ontslagen nadat een filmpje de wereld rondging waarin hij een Joodse vrouw de huid volschold en Hitler verheerlijkte.

De Britse modeontwerper John Galliano daagt het modehuis Dior voor de rechtbank. Galliano vindt dat zijn voormalige werkgever hem niet had mogen ontslaan na een mediarel rond een filmpje waarin hij een antisemitische scheldpartij afstak. Maandag verliet hij de rechtbank met een opgeluchte glimlach nadat hij de eerste ronde van de rechtszaak gewonnen had.

Begin 2011 werd John Galliano gefilmd terwijl hij op een terras in Parijs een Joodse vrouw uitschold. Op de beelden is duidelijk te zien dat Galliano teveel gedronken had. In het filmpje zei de ontwerper dat hij van Hitler hield. ‘Door die man zou jij nu dood zijn’. Het filmpje ging de wereld rond en Galliano werd gebrandmerkt als een Jodenhater.

Raf Simons
Terwijl Galliano’s werkgever in eerste instantie het brandje nog trachtte te blussen, werd de excentrieke designer uiteindelijk toch ontslagen. Een Franse rechtbank veroordeelde hem tot een boete van 6.000 euro. Galliano trachtte zijn toekomst te redden en liet zich opnemen in een afkickcentrum, maar is er voorlopig nog niet in geslaagd terug te keren naar de hoogste toppen van de modewereld. Bij Dior werd hij opgevolgd door Limburger Raf Simons.

Oscar de la Renta
Begin dit jaar liet Galliano weten dat hij zijn comeback maakt in de modewereld. Hij zou om te beginnen tijdelijk aan de slag gaan voor Oscar de la Renta in New York.

Galliano zegt dat hij twee jaar lang aan zijn rehabilitatie en eerherstel heeft gewerkt. Hij heeft zijn alcoholverslaving onder controle en hij heeft zich uitvoerig verontschuldigd voor de feiten in het filmpje.

De designer vecht zijn ontslag door Dior aan voor een rechtbank in Parijs, die zichzelf bevoegd verklaarde om een uitspraak te doen.

Overwinning

De advocaat van John Galliano, Chantal Giraud-van Gaver, heeft laten weten dat de rechtbank de argumenten tegen Galliano’s ontslag na een dienst van 15 jaar ernstig genoeg zijn om te aanhoren. Een eerste overwinning in de zaak Galliano verus Dior dus.

Volgens de advocaat van Galliano had Dior zijn cliënt niet mogen ontslaan omdat hij onder invloed was. Een alcoholverslaving wordt in Frankrijk aanzien als een ziekte en kan volgens de verdediging dan ook geen aanleiding tot ontslag zijn. De eigenlijke rechtszaak start naar verwachting pas in oktober.

Salaris

Tijdens de rechtszaak werd ook het salaris van John Galliano uitvoerig besproken. Volgens WWD kreeg de ontwerper een jaarlijks salaris van 1 miljoen euro van zijn werkgever Christian Dior Couture. Daarbovenop ontving hij 700,000 euro aan variabele compensatie, een kledingbudget van 30,000 euro en een som van 60,000 euro voor persoonlijke verzorging. Voorts opereerde Galliano onder zijn eigen naam en verdiende ook met zijn eigen merk een miljoenensalaris.

Voor zijn werk als raadgever over creatieve zaken zoals campagnes, websites en catwalkshows, kreeg de ontwerper een apart loon van Dior. Wanneer er gevraagd werd of een ruwe 6 miljoen euro een goede schatting was voor het jaarlijkse salaris van Galliano, werd dit bevestigd door Chantal Giraud-van Gaver.

Tegenberoep

Dior heeft 15 dagen om de eerste beslissing van de rechtbank aan te klagen. Als ze tegen de beslissing ingaan, wordt er een nieuwe rechtszaak verwacht binnen de zeven tot negen maanden. (EE/LP)

Partner Content