Interview met creatief directeur Filippa K: ‘Deze collectie draait om mixen en matchen’

© Filippa K
Annelien Boens

Het Zweedse modelabel staat bekend op zijn gesofisticeerde looks zonder al te veel franjes. Deze tijdloze mode wordt gecreëerd onder het alziend oog van hoofdontwerpster Nina Bogstedt. Wij konden haar tijdens de Stockholm Fashion Week strikken voor een interview.

Waar haalden jullie de inspiratie voor de lente- en zomercollectie 2015?

“We starten ons ontwerpproces altijd met een inspiratietrip. Zo zijn we even weg uit Stockholm weg, want het is hier eigenlijk best wel klein. Mensen zien er hier vaak hetzelfde uit. We hebben een aantal plekken waar we af en toe naartoe gaan, dit keer was mijn favoriete stad New York aan de beurt. Het is de bedoeling om er inspiratie te halen uit de mensen die je in het straatbeeld ziet. Ze hebben er een meer diverse en persoonlijke manier van kleden. Niet iedereen volgt er zomaar dezelfde trends. Het is er gigantisch en er zijn heel veel mensen, maar het is er ook vrijer en niet zo gedicteerd.”

Hoe vertaalden jullie de stad New York naar de mannen- en vrouwenlijn?

“We hebben geprobeerd dat te vertalen naar een collectie die minder matcht met elkaar. De collectie is minder gebaseerd is op het combineren van dezelfde kleurtonen, zoals bij vroegere kleuren. Het moest wat speelser zijn en dat vertaalt zich vooral in de opvallende kleuren, zoals het felgeel, het sporty groen en het frisse blauw. Daarnaast hebben we ook enkele grafische zwart-wit prints waarmee je naar hartenlust kunt combineren.

Onze manier van uitdrukking is altijd gesofisticeerd, zowel bij mannen als vrouwen. Kwaliteit en kleur zijn hierbij de twee belangrijkste factoren. En zeker voor mannenmode is het kleur erg belangrijk, want het modegevoel zit er meestal in de kleuren en de manier waarop ze gecombineerd worden. Mannenmode verandert op zich heel traag.”

Er zitten ook enkele sporty chic-elementen in de collectie. Was dat ook wat jullie voor ogen hadden?

“Het is inderdaad een mix. Dit seizoen verschilt met andere seizoenen omdat we echt wilden mixen en matchen. Het hoort allemaal niet zo perfect samen. Vorige seizoenen was het vaak print vanboven en vanonder, of in dezelfde tonen. Dat bracht een soort van kalmte met zich mee. Maar nu kan je inderdaad die sportieve gestylede broek dragen met het bijpassende jasje, maar het kan evengoed ook met een mooi blouse of een wit shirt.”

De collecties van Filippa K bevatten erg weinig prints, waarom?

“Elk seizoen hebben we 1 à 2 prints. Het is niet dat we het niet mooi vinden, maar we doen het enkel als we vinden dat het een meerwaarde biedt. Print is iets wat je sneller beu wordt. Het is eerder een accessoire, iets wat je voor een tijdje in je kast hebt hangen. Meestal proberen we gewoon te spelen met de snit, de stoffen en de kleuren.

Het idee dat wij vooral proberen na te streven is dat je gewoon iets kan kopen en het met de nieuwe collectie kunt aanvullen, maar dat je alles nog kan dragen. Het moet dus daarenboven ook te combineren zijn op verschillende manieren en niet zomaar telkens de dezelfde combinatie en styling. Prints zijn daarom niet echt aan de orde.”

Hoe zou je de Filippa K-vrouw omschrijven?

“Een zelfverzekerde vrouw die geïnteresseerd is in mode. Ze apprecieert kwaliteit en het belang ervan. Kwaliteit zit niet alleen in de stoffen maar ook in het ontwerp zelf. Ze wil graag wat meer betalen als het ook langer meegaat. En ik denk dat het iemand is die weet wat ze graag heeft en dat ze een persoonlijke stijl heeft. De eenvoud van onze items maakt het makkelijk om het op je eigen manier te combineren.”

Heb je jezelf een mode-icoon waar je naar opkijkt?

“Ik vind heel veel van de Japanse designers erg inspirerend. Ik hou van de manier waarop ze werken, zonder vrees en experimenteel. Scandinavische designers houden vooraf te veel rekening met wanneer je die kleren kunt dragen en wat je ermee kunt doen. Terwijl die Japanse designers eigenlijk minder rekening houden met de realiteit. Zij doen gewoon maar wat en dat is inspirerend en fascinerend. Sacai is één van mijn favorieten, hij mixt items en stoffen op een geweldige manier.”

Partner Content