Internationale Woolmark Prijs maakt modecomeback

© http://www.woolmarkprize.com/

Willen de nieuwe Yves Saint Laurent en Karl Lagerfeld alsjeblieft rechtstaan?

Wolproducent AWI herlanceert dit jaar hun eens zo prestigieuze Woolmark prijs. Deze modewedstrijd werd in 1954 nog gewonnen door Yves Saint Laurent en Karl Lagerfeld. Het AWI wil nu de prijs opnieuw uitrijken in de hoop wol een hipper imago aan te meten. De internationale AWI modecompetitie was een springplank voor twee van de meest invloedrijke mode-ontwerpers van het einde van de 20e en begin van de 21e eeuw. In 1954 won Yves Saint Laurent de prijs van de Australian Wool Industry in de categorie jurken. Karl Lagerfeld ging hetzelfde jaar aan de haal met de prijs voor de beste jassencollectie.

Een halve eeuw later herlanceert wolproducent AWI hun eens prestigieuze modewedstrijd om wol opnieuw een hipper imago aan te meten. AWI zal regionale competities houden in China, Australië, India, Italië, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. De regionale winnaars ontvangen een geldprijs, die ze kunnen investeren in hun volgende collectie. Uiteraard winnen de finalisten ook een ticket voor de finale van de internationale modewedstrijd.

Capsulecollecties op basis van merinowol

Die internationale competitie vindt plaats in september tijdens de London Fashion Week. Grote modenamen zoals de Belgisch-Amerikaanse mode-ontwerpster Diane Von Furstenberg, die de wikkeljurk op de kaart zette, en Franca Sozzani, hoofdredactrice van de Italiaanse Vogue, zetelen in de jury. De kandidaten moeten schetsen van een zes stuks tellende capsulecollectie indienen. Uiteraard is het een vereiste dat de ontwerpers merinowol – een wolsoort die bekend staat om zijn uitstekende kwalitieit – in hun ontwerpen verwerken. Eén outfit uit de collectie moet zelfs volledig op basis merinowol geproduceerd zijn.

De uiteindelijke winnaar van de internationale competitie ontvangt een geldprijs ter waarde van 76.000 euro, waarmee hij of zij een volgende modeshow kan financieren. Bovendien zal de winnende collectie verkocht worden in de luxueuze grootwarenhuisketens Harvey Nichols in het Verenigd Koninkrijk, Lane Crawford in China, Eickhoff in Duitsland en Bergdorf Goodman in de Verenigde Staten. Nu alleen nog maar hopen dat de internationale wedstrijd de carrière van een nieuwe generatie invloedrijke mode-ontwerpers lanceert. (JK)

De finale van de internationale modecompetitie vindt plaats in maart 2013 in Londen. Meer info over woldproducent Australian Wool Industry vind je hier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content