Hoe fair fashion kansen creëert voor vrouwen

Safia Minney © Twitter

Safia Minney is een pionier in de duurzame mode. Vijfentwintig jaar geleden lanceerde ze haar lifestyle label People Tree en sindsdien vecht ze voor eerlijke en duurzame mode. Zo werkt ze niet alleen mee aan een groenere planeet, maar helpt ze vrouwen in derdewereldlanden ook vooruit. ‘Door vrouwen een eerlijk loon te geven voor hun handwerk, geef je hen een beter leven in hun eigen gemeenschap.’

Op de avond van de lezing van Safia Minney in het kader van de Fair Fashion Talks in Gent trekken wij haar aan de mouw voor een gesprek over hoe mode kansen kan creëren voor vrouwen.

Het duurzame modemerk People Tree werkt samen met verschillende vrouwenorganisaties wereldwijd vertelt ze trots. ‘We focussen op organisaties die werken met vrouwen uit rurale gebieden, zodat de arbeidsters kunnen wonen en werken in een aangename, rustige omgeving. Ze krijgen een eerlijk loon en kunnen tegelijkertijd blijven zorgen voor hun kinderen. Ook kunnen ze met dit eerlijke loon hun kinderen naar school sturen.’

Werkzekerheid in eigen gemeenschap

People Tree investeert in lokale gemeenschappen door scholen en medische hulp te financieren en vrouwen en mannen unieke handwerkvaardigheden bij te brengen. ‘Zo hoeven de inwoners van rurale dorpjes niet naar grote steden te trekken, waar ze vaak uitgebuit worden. In steden komen ze terecht in sloppenwijken, waar het knokken is. De vrouwen moeten er zo hard werken dat ze ofwel niet in staat zijn om te zorgen voor hun kinderen ofwel genoodzaakt zijn hun kinderen ook aan de slag te laten gaan om een leefbaar loon samen te sprokkelen’, licht Safia Minney toe.

In de dorpen waar People Tree naartoe trekt, wonen vaak vrouwen die omwille van verschillende redenen de broodwinners zijn van het gezin. Het gaat om weduwes, vrouwen die gescheiden of verstoten zijn of van wie de echtgenoot niet in staat is om de kost te winnen. Door hen ter plekke een job aan te bieden die goed betaald, kunnen ze een inkomen voorzien voor het gezin en een goede toekomst verzekeren voor hun kinderen.

People Tree wil uiteraard stijlvolle collecties maken, maar denkt altijd in eerste instantie aan welke specifieke ambachten de organisaties waar ze mee samenwerken kunnen aanbieden. ‘We weten welke talenten welke naaisters en arbeiders bezitten en benutten die maar al te graag. Zo zijn we er zeker van dat we kwaliteit afgeleverd krijgen. Voor handwerk betaal je wat meer, maar dat is het volgens mij wel waard.’

In de voorraadketen van People Tree is 56% van de leidersposities bovendien weggelegd voor vrouwen. Op verschillende niveaus proberen ze dus vrouwen te empoweren. Minney slaat zo twee vliegen in één klap: een succesvol bedrijf runnen en vrouwen een hart onder de riem steken.

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Meer weten over duurzame mode? Hou dan weekend.be in de gaten voor de rest van het gesprek met Safia Minney en bestel haar boek ‘Slow Fashion: Aesthetics meets Ethics’ over de nieuwe trend van ethische fashion concepten die inzien dat duurzame mode om consumenten aan te spreken ook een esthetische waarde moet hebben.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content