De winnaars van de Weekend Fashion Awards 2015 zijn…

Marine Deleeuw © -

Tijdens een feestelijke avond in de Brusselse BOZAR werden de winnaars van de Weekend Fashion Awards 2015 bekendgemaakt. Hier volgen de gelukkige winnaars in de vier categorieën.

Ontwerpers: Miriam Laubscher

Leeftijd: 32

Woonplaats: Zürich

De winnaars van de Weekend Fashion Awards 2015 zijn...
© –

Beknopt CV: De Zwitserse Laubscher stapelt de opleidingen op: drie opleidingen in schone kunsten en mode (onder meer aan de academie in Antwerpen), een diploma van opticien, cursussen schoenen- en lingerieontwerp in Zwitserland, en dan nog een specialisatie experimentele patronen in Central Saint Martins College in Londen. Op professioneel vlak was een stage bij Vivienne Westwood en werkte ze samen met Alexander McQueen, voor wie ze nog steeds freelancerwerk levert. Voor haar collectie “Yellow, red and blue” inspireerde ze zich op het werk van kunstenares Lygia Clark. Daarin nodigt de in 1988 overleden Braziliaanse de toeschouwer uit om het kunstwerk te manipuleren en niet neutraal te blijven. Wat Laubscher vertaalt naar jurken die fungeren als doeken waarop de vrouwen wandelen en hun eigen geschiedenis creëren. Haar creaties bevatten fragmenten van diverse stoffen die op elkaar liggen in een spel van texturen en vibrerende tinten.

Quote: “Mijn stoffen doen denken aan lagen behangpapier, die geleidelijk loskomen van de muur, of een dégradé van kleuren dat verschijnt op een gordijn dankzij de lichtinval. De emoties worden vertaald in geometrische vormen, terwijl de materialen het silhouet sculpteren. De collectie verwijst naar de ondraaglijke lichtheid van het bestaan en stelt de conventionele definities van schoonheid in vraag”.

Fotografen : Oona Smet

Leeftijd: 26

Woonplaats: Antwerpen

De winnaars van de Weekend Fashion Awards 2015 zijn...
© –

Beknopt CV: zij studeerde fotografie aan de Karel De Grote Hogeschool en is inmiddels vijf jaar actief als modefotografe. Smet werkte onder meer in opdracht van de Red Valentino-boetiek in Antwerpen en Redken Sweden. Sinds oktober 2014 vormt ze samen met grafisch ontwerpster Louise Mertens XXSOME, een creatief zijproject dat het duo onder meer het campagnebeeld van Knokke Fashion Weekend en een opdracht voor het magazine van This is Antwerp opleverde.

Quote: “Als kleine ukkepuk had ik al interesse voor alles wat met beeld te maken had. Ik bleek al gauw creatief aangelegd te zijn, en toen tijdens mijn puberteit de eerste digitale camera’s verschenen, begon mijn liefde voor fotografie. De conceptuele zelfportretten die men nu selfies noemt, daar is voor mij alles mee begonnen. Ondertussen ademt mijn werk vaak beheersing, rust en balans uit – in die zin weerspiegelt het heel erg mijn karakter”.

Info: www.oonasmet.be, www.xxsome.com.

Accessoires : Florence Coenraets

Leeftijd: 35

Woonplaats: Brussel

De winnaars van de Weekend Fashion Awards 2015 zijn...
© –

Beknopt CV: Coenraets ging na haar architectuuropleiding aan het Victor Horta Instituut in Elsene aan de slag als architecte, om nadien andere artistieke horizonten op te zoeken, onder meer via een master Transmedia in Sint-Lukas (Schaarbeek), een opleiding kunsttherapie en een modeopleiding bij Syntra in Ukkel. Een zelfportret met takken blauweregen op haar hoofd roept een wereld van nieuwe mogelijkheden op. Coenraets vormt elk natuurlijk materiaal om tot een hoofddeksel en exposeerde haar hoofddekselportretten in het Huis van Culturen in Sint-Gilles, waarna ze zich in 2014 definitief lanceert als modeontwerpster. In haar Brussels atelier creëert ze drie collecties per seizoen (Exception, Mariage en Evénement), telkens handgemaakt en in een beperkte oplage. Dit seizoen speelt haar collectie met een subtiel evenwicht van contrasten: ongerepte schoonheid en futurisme, kracht en zachtheid, glans versus mat. Haar hoofddeksels voeren u mee naar een sprookjesachtige wereld, waar gracieuze pluimen grafische energie uitstralen.

Quote: “Ik inspireer me op de haartooi en de hoofddeksels van etnische volken in Afrika, Azië, Amerika en Oceanië, op de planten- en dierenwereld, op de hoofdtooien van koningen en goden, op huwelijksfeesten en andere rituelen. Een hoofddeksel heeft een speciale kracht: het creëert een dialoog met de drager. Het verbindt de mens met zichzelf en met de wereld, door de schoonheid van de mens te bezingen”.

Info: www.florencecoenraets.com.

Modellen : Marine Deleeuw

Leeftijd: 21

Woonplaats: New York

Marine Deleeuw
Marine Deleeuw© –

Beknopt CV: Deleeuw groeide op in Valenciennes, in het Franse Nord-Pas-de-Calais, maar werd op haar zestiende ontdekt tijdens de Belgische modellenwedstrijd Future Top Model. Datzelfde jaar haalde het Brusselse bureau Dominique Models haar binnen. Ze brak internationaal door in New York in 2012, als catwalkmodel voor onder meer Tommy Hilfiger, Calvin Klein en Rag & Bone. Dankzij boekingen door Prada, Valentino, Chanel, Haider Ackermann, Balenciaga en vele andere merken werd Deleeuw meteen tot de belangrijkste nieuwkomers gerekend. Nadien volgden onder meer de cover van Wallpaper*,shootings voor V Magazine, de Chinese en JapanseVogue en Harper’s Bazaar Singapore, alsook campagnes voor Louis Vuitton, Iceberg, Jil Sander en Dolce & Gabbana – niet slecht voor een tomboy die haar uiterlijk bijschaafde om haar droom te verwezenlijken. Toch blijft haar grungekantje in de kijker lopen: Deleeuw is een lieveling van streetstylefotografen. Ze was vorig jaar ook te zien inSpeaking Dolls, een documentaire over het leven van modellen van Manon Leloup.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content