De ideale garderobe bestaat uit 37 items

© iStock

“Maar ik heb het nodig!” Het meest gehoorde en meest onjuiste statement wanneer het op kledingshoppen aankomt. Deze detox zal je helpen duidelijkheid scheppen in je garderobe, je persoonlijke stijl en hoeveel paar schoenen een mens nu écht kan gebruiken.

Onze consumptiemaatschappij barst uit haar voegen. We kopen allemaal te veel, te onnodig, te onbewust en daar moet verandering in komen, vond ook blogger Caroline Rector van Unfancy. Zij heeft haar garderobe op dieet gezet, een behoorlijk dieet. Rector heeft nu nog maar 37 stuks in haar kast (blogger Lee Vosburgh van Style Bee ging zelfs naar tien stuks. Wat?!).

Worden deze zogenaamde capsule wardrobes de nieuwe hype? En vooral: hoe gaat dat precies in zijn werk?

via GIPHY

Een capsule wardrobe is een minigarderobe bestaande uit 37 veelzijdige stuks die je makkelijk met elkaar kan combineren en die je ontzettend graag draagt. “Maar mijn lamswollen trui kan ik in de zomer niet aan, en is dus niet veelzijdig: moet ik die weggooien?” Volgens Rector niet. Je mag gerust dingen toevoegen aan je garderobe naargelang het seizoen. Zo zal haar capsulegarderobe in de winter meer truien en jassen bevatten, en in de zomer meer jurkjes. Niet alleen bespaar je jezelf veel meer tijd en geld en doe je de kreunende kledingindustrie een voordeel: je zal ook heel duidelijk te weten komen wat precies jouw eigen stijl is zodat je in de toekomst bewuster en gerichter kan shoppen. Klinkt fantastisch? Top: detox time!

via GIPHY

Zo begin je eraan:

Ruim je kast op

Leg alles, maar dan ook alles uit je kleerkast op je bed en maak drie stapels: bijhouden, doneren, weggooien. Wees eerlijk met jezelf. Een prachtig jurkje dat je nooit draagt? Weggeven. Je lievelingsshirt met een sausvlek die er nooit meer uitgaat tenzij men op een dag een magische supervlekkenverwijderaar uitvindt? Weggooien.

Stel je capsule samen

Het is belangrijk dat de stuks die je besluit bij te houden (quasi) tijdloos zijn én dat het items zijn die je heel erg graag draagt. (plus enkele items die bij het veranderen van de seizoenen inwisselbaar zijn).

Let op: ondergoed, sport- en badkleding, pyjama’s en een set oude schilderkleren maken daar geen deel van uit. Rector gaat zelfs zo ver dat ook handtassen en accessoires geen limiet kennen, al vinden wij dat dan weer zwak.

Zij die voor het werk andere kleding moeten dragen dan in hun vrije tijd kunnen hun capsule eventueel nog opdelen in 20 stuks werkkleding, 20 stuks casual kleding.

Vind jouw ideale nummer

Rectors capsule van 37 is opgedeeld in 9 paar schoenen, 9 rokken en broeken, 15 bovenstuks, 2 jurkjes en 2 jasjes, maar dat kan natuurlijk van persoon tot persoon verschillen. Maak jij liever statements met je blazers dan met je schoenen? Ben jij niet zo’n “top and bottom” persoon maar meer een fan van jurkjes? Beslis dan voor jezelf hoe jij die 37 (of minder) stuks indeelt: je capsule garderobe moet immers jouw eigen stijl verpersoonlijken, niet die van een ander.

via GIPHY

Zo, jouw capsule is samengesteld. Opgepast: 37 stuks lijkt heel veel, maar je zal merken dat je uiteindelijk toch moeite zal hebben om dit getal te behouden, zeker als je -wat wij aanraden- je accessoires en handtassen ook mee in de capsulemix gooit.

Mag je jezelf dan nooit meer verwennen met een shoppingtrip? Uiteraard wel. Op het einde van ieder seizoen mag je enkele stuks uit je garderobe inwisselen, eventueel voor nieuwe stuks, en bovendien zie je met een capsulecollectie ook beter wat je echt nodig hebt en kom je niet thuis met een zoveelste off the shoulder top.

Veel succes!

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content