5 vuistregels voor het kiezen van de perfecte bril

Annelien Boens

Een nieuwe bril kiezen is allesbehalve eenvoudig. Past deze bril bij mijn gezicht én mijn stijl? Is het montuur niet te opvallend of net te onopvallend? Past de kleur bij me? Enkele vragen die brillendragers maar al te goed kennen. Wij trokken met onze vragen naar styliste Gerd Campaert.

Een nieuwe bril kiezen is allesbehalve eenvoudig. Past deze bril bij mijn gezicht én mijn stijl? Is het montuur niet te opvallend of net te onopvallend? Past de kleur bij me? Enkele vragen die brillendragers maar al te goed kennen. Wij trokken met onze vragen naar styliste Gerd Campaert.

1. Blijf trouw aan je persoonlijkheid

Het is in de eerste plaats belangrijk om stil te staan bij je persoonlijke stijl. Trek je liever niet de aandacht of sta je net graag in de spotlights? Styliste Gerd Campaert maakt telkens een onderscheid tussen drie types. Eerst en vooral heb je de mensen die kiezen voor comfort en een natuurlijke look. Voor dit type mag een bril niet opvallen.

Daarnaast zijn er mensen die een klassieke stijl hebben, maar toch willen meegaan met de trends. Een bril maakt dus deel uit van hun look, maar moet wel een mooie balans bieden tussen kwaliteit en stijl. Het derde type kiest een bril als accessoire. Zij gaan voor brillen die opvallen én echt een mode-item zijn. Het is belangrijk te beseffen welk type je zelf bent. Het is geen goede zaak wanneer je je een bril laat opdringen die niet bij je persoonlijkheid past.

2. Hou rekening met je gelaatsvormen

Je gelaatsvorm is essentieel bij het kiezen van een bril. We kunnen een soort van spectrum opstellen waarbinnen je de perfecte bril voor jou gelaat kan uitkiezen. Mensen met een hoekig gezicht (vierkant, driehoek, langwerpig) kiezen het best voor een bril met zachte lijnen. Wie een gezicht met ronde vormen heeft (rond, ovaal), opteert bij voorkeur voor een bril met hoekige lijnen. Afhankelijk van welk type je zelf bent, kies je dus best een bril die jouw hoekige/ronde gezichtslijnen in evenwicht brengt.

Andere elementen in je gezicht die bepalend zijn voor je brilkeuze zijn je neus en je wenkbrauwlijn. Heb je een lange neus, dan is het voor jou geen probleem om een bril met een zwaardere neusbrug te kiezen. Ben je gezegend met een klein exemplaar, dan kies je het beste voor een hoog opstaande neusbrug. Tot slot is het ideaal als de lijn van je bril de lijn van je wenkbrauwen volgt. Dat zorgt voor eenheid in je gezicht.

3. Bepaal je kleurbeeld

We kunnen spreken van koude en warme kleuren. Ga na welke ondertonen jouw huidtype bevat, zodat je een perfecte match kan vinden. Heb je een warme ondertoon in je huidskleur, kiest dan voor een warme kleur zoals kastanjebruin of okergeel. Ben je eerder van het koudere type, met een frisse teint, kies dan voor koudere kleurentinten.

Ook de kleur van je ogen speelt een essentiële rol. Een bril met een blauwe ondertoon kan de blauwe kleur van je irissen mooi benadrukken. Naast je kleurbeeld hou je ook best rekening met de kleuren in je garderobe. Ofwel kies je voor een gelijklopende kleur, eentje die al je looks moeiteloos matcht. Of, als je net wilt opvallen, kies je voor een kleur die ‘clasht’ met bijvoorbeeld je donkere garderobe.

4. Hou rekening met je dagelijkse bezigheden

Zal je je bril de ganse dag door dragen of moet je die enkel dragen op het werk? In het laatste geval is het belangrijk te kiezen voor een bril die makkelijk af en aan gaat. Een flexibele bril die tegen een stootje kan.

Ook je dagelijkse bezigheden kunnen de keuze voor een bepaalde kleur bepalen. Vertoef je vooral buiten of zit je meestal in kunstlicht? Kies dan de kleur in functie van de omgeving. Kleuren kunnen er echter helemaal anders uitzien afhankelijk van de lichtinval of het soort licht.

5. Verdiep je in de modetrends

Volgens styliste Gerd Campaert zou je idealiter om de vier jaar van bril moeten wisselen. Zo blijf je up-to-date en blijft je bril bij je looks passen. Ze somde ook met plezier de recentste modetrends in brillenland voor ons op.

Retrobrillen, en dan vooral de vlindermodellen, blijven erg populair. Ook rondere vormen winnen terrein op de donkere, strakke brillen. Daarnaast beschouwt zij houten brillen, of brillen met een houtstructuur, als de perfecte passe-partout. De glasbril, de bril zonder montuur, is tot slot een volgens Campaert miskende trend. Heel veel mensen zien deze bril als een ‘seutbril’. Maar net doordat deze bril geen montuur heeft, kan je eindeloos spelen met de vorm van de glazen én die perfect afstemmen op de vorm van je gezicht. (AB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content