Er is de laatste jaren heel wat te doen over de soms ongezond magere meisjes die de nieuwste couturecreaties showen aan het publiek. Zodanig veel dat zelfs de CFDA en Vogue zich ermee gingen moeien, al was er van echte verandering voorlopig nog geen sprake. Dat is echter buiten de Fransen gerekend: zij hebben een wet goedgekeurd die mode-ontwerpers en modellenagentschappen verantwoordelijk stelt voor de gezondheid van de modellen die ze aannemen.

Zes maanden gevangenis of 75000 euro boete

De nieuwe wet stelt dat modellen met een Body Mass Index lager dan 18 (vanaf 18,5 ben je medisch gezien ongezond) niet mogen werken en dat de designers of agentschappen dat moeten controleren. Modellen moeten dus bij elke booking een medisch certificaat presenteren en moeten regelmatig gewogen worden - ook nadat ze al geboekt werden voor de job. Wanneer blijkt dat er toch te dunne meisjes op de catwalk of voor de lens staan, dan hangt de designer of agent die haar geboekt heeft een gevangenisstraf van zes maanden of een boete van 75000 euro boven het hoofd.

Het is echter niet helemaal duidelijk of de wet enkel geldt voor Franse modellen en agentschappen, of ook voor internationale modellen die in Frankrijk (we zeggen maar wat, tijdens Paris Fashion Week) willen werken.

Gewicht geen goede maatstaf

Hoewel het een positief signaal is dat de Franse regering inzit met de manier waarop er wordt omgesprongen met body image laat deze nieuwe wet weinig ruimte voor interpretatie. Er zijn meisjes die van nature een ontzettend snel metabolisme hebben, en die - hoe veel ze ook eten- niet lijken bij te komen. Dit kan voor hen het einde van hun carrière betekenen en is voor hen nog maar eens een steek naar het feit dat ze er "niet uitzien zoals ze er horen uit te zien". Ook dàt is body image.

Bovendien is gewicht geen geweldige maatstaf voor algemene gezondheid: het is namelijk heel gemakkelijk om jezelf door middel van water een paar kilo's meer te laten wegen, en de BMI-methode wordt zelfs door diëtisten amper nog gebruikt. Het lijkt ons dan ook beter om niet blind te staren op nummers op een weegschaal en misschien het voorbeeld van Denemarken te volgen. Hun Fashion Ethical Charter verplicht modellen regelmatig een medische check-up te laten doen en wil hen gezond laten eten en sporten, maar laat getallen als gewicht en BMI uit het dossier.

(KS)

(via R29 en WWD)

Er is de laatste jaren heel wat te doen over de soms ongezond magere meisjes die de nieuwste couturecreaties showen aan het publiek. Zodanig veel dat zelfs de CFDA en Vogue zich ermee gingen moeien, al was er van echte verandering voorlopig nog geen sprake. Dat is echter buiten de Fransen gerekend: zij hebben een wet goedgekeurd die mode-ontwerpers en modellenagentschappen verantwoordelijk stelt voor de gezondheid van de modellen die ze aannemen. De nieuwe wet stelt dat modellen met een Body Mass Index lager dan 18 (vanaf 18,5 ben je medisch gezien ongezond) niet mogen werken en dat de designers of agentschappen dat moeten controleren. Modellen moeten dus bij elke booking een medisch certificaat presenteren en moeten regelmatig gewogen worden - ook nadat ze al geboekt werden voor de job. Wanneer blijkt dat er toch te dunne meisjes op de catwalk of voor de lens staan, dan hangt de designer of agent die haar geboekt heeft een gevangenisstraf van zes maanden of een boete van 75000 euro boven het hoofd. Het is echter niet helemaal duidelijk of de wet enkel geldt voor Franse modellen en agentschappen, of ook voor internationale modellen die in Frankrijk (we zeggen maar wat, tijdens Paris Fashion Week) willen werken.Hoewel het een positief signaal is dat de Franse regering inzit met de manier waarop er wordt omgesprongen met body image laat deze nieuwe wet weinig ruimte voor interpretatie. Er zijn meisjes die van nature een ontzettend snel metabolisme hebben, en die - hoe veel ze ook eten- niet lijken bij te komen. Dit kan voor hen het einde van hun carrière betekenen en is voor hen nog maar eens een steek naar het feit dat ze er "niet uitzien zoals ze er horen uit te zien". Ook dàt is body image.Bovendien is gewicht geen geweldige maatstaf voor algemene gezondheid: het is namelijk heel gemakkelijk om jezelf door middel van water een paar kilo's meer te laten wegen, en de BMI-methode wordt zelfs door diëtisten amper nog gebruikt. Het lijkt ons dan ook beter om niet blind te staren op nummers op een weegschaal en misschien het voorbeeld van Denemarken te volgen. Hun Fashion Ethical Charter verplicht modellen regelmatig een medische check-up te laten doen en wil hen gezond laten eten en sporten, maar laat getallen als gewicht en BMI uit het dossier. (KS)(via R29 en WWD)