Miuccia Prada (° 1950) is de begaafde kleindochter van Mario Prada die sedert 1913 schoenen, koffers en handtassen verkocht. Miuccia stapt in 1970 in de slabakkende handel en hoewel ze eigenlijk mimekunstenares is en een graad heeft in de politieke wetenschappen, is haar gevoel voor mode sterker dan alles. Ze lanceert rugzakken in waterdicht 'Pocone'-nylon. Daarmee zijn de fundamenten van haar toekomstig imperium gelegd.

In die tijd trouwt ze met Patrizio Bertelli die haar zakelijk manager wordt, zodat Miuccia zich kan wijden aan het ontwerpen en het perfectioneren van de Pradalook. In de jaren zeventig erft ze de afdeling lederwaren en handtassen van haar moeder en in 1979 neemt ze het familiebedrijf over. Zij breidt het gamma uit met luxueuze tassen en klassieke zwarte rugzakken in nylon. In 1985 lanceert ze een schoenencollectie voor vrouwen en in 1989 haar eerste prêt-à-portercollectie in hoge kwaliteitsmaterialen. Een schot in de roos zijn de elegante, eenvoudige stukken, scherp gesneden, in zuivere lijnen, luxueuze stoffen en basiskleuren.

De modewereld gaat plat voor haar ontwerpen, en hoe duurder ze zijn, hoe meer vraag ernaar is. In 1992 presenteert ze Miu Miu, een meer betaalbare lijn. Snel daarna wordt de sportlijn gelanceerd. In 1993 ontvangt ze de internationale onderscheiding van de Council of Fashion Designers of America. In 1995 wordt ze Designer van het Jaar. Haar collecties zijn elegant maar zonder veel poeha, om niet te zeggen minimalistisch, wat perfect past in het modebeeld van die tijd. In 1998 opent Prada haar eerste mannenkledingzaak in Los Angeles. Een lingerielijn volgt. Er worden ook boetieks geopend in Manhattan en Las Vegas. Prada is tegenwoordig een wereldwijd concern, met winkels in bijna elk land van de westerse wereld.

Sinds eind jaren negentig begint haar echtgenoot Patrizio Bertelli met het overnemen van verschillende andere merken, zoals Helmut Lang, Church Shoes, Fendi. In 2000 neemt het Pradaconcern ook Jil Sander over, maar Sander stapt algauw op na onoverkomelijke meningsverschillen. Eind 2001 kijkt Prada tegen 1 miljard dollar schulden aan. Het Fendihuis wordt verkocht aan LVMH voor 250 miljoen dollar en iets later wordt ook onderdeel Byblos van de hand gedaan.

Vogue hoofdredactrice Anna Wintour is een vurige fan van Prada. Evenzo Uma Thurman en Cameron Diaz. De Wall Street Journal noemt Miuccia Prada een van de dertig machtigste vrouwen van Europa. (GT)

www.prada.com

Miuccia Prada (° 1950) is de begaafde kleindochter van Mario Prada die sedert 1913 schoenen, koffers en handtassen verkocht. Miuccia stapt in 1970 in de slabakkende handel en hoewel ze eigenlijk mimekunstenares is en een graad heeft in de politieke wetenschappen, is haar gevoel voor mode sterker dan alles. Ze lanceert rugzakken in waterdicht 'Pocone'-nylon. Daarmee zijn de fundamenten van haar toekomstig imperium gelegd.In die tijd trouwt ze met Patrizio Bertelli die haar zakelijk manager wordt, zodat Miuccia zich kan wijden aan het ontwerpen en het perfectioneren van de Pradalook. In de jaren zeventig erft ze de afdeling lederwaren en handtassen van haar moeder en in 1979 neemt ze het familiebedrijf over. Zij breidt het gamma uit met luxueuze tassen en klassieke zwarte rugzakken in nylon. In 1985 lanceert ze een schoenencollectie voor vrouwen en in 1989 haar eerste prêt-à-portercollectie in hoge kwaliteitsmaterialen. Een schot in de roos zijn de elegante, eenvoudige stukken, scherp gesneden, in zuivere lijnen, luxueuze stoffen en basiskleuren.De modewereld gaat plat voor haar ontwerpen, en hoe duurder ze zijn, hoe meer vraag ernaar is. In 1992 presenteert ze Miu Miu, een meer betaalbare lijn. Snel daarna wordt de sportlijn gelanceerd. In 1993 ontvangt ze de internationale onderscheiding van de Council of Fashion Designers of America. In 1995 wordt ze Designer van het Jaar. Haar collecties zijn elegant maar zonder veel poeha, om niet te zeggen minimalistisch, wat perfect past in het modebeeld van die tijd. In 1998 opent Prada haar eerste mannenkledingzaak in Los Angeles. Een lingerielijn volgt. Er worden ook boetieks geopend in Manhattan en Las Vegas. Prada is tegenwoordig een wereldwijd concern, met winkels in bijna elk land van de westerse wereld.Sinds eind jaren negentig begint haar echtgenoot Patrizio Bertelli met het overnemen van verschillende andere merken, zoals Helmut Lang, Church Shoes, Fendi. In 2000 neemt het Pradaconcern ook Jil Sander over, maar Sander stapt algauw op na onoverkomelijke meningsverschillen. Eind 2001 kijkt Prada tegen 1 miljard dollar schulden aan. Het Fendihuis wordt verkocht aan LVMH voor 250 miljoen dollar en iets later wordt ook onderdeel Byblos van de hand gedaan.Vogue hoofdredactrice Anna Wintour is een vurige fan van Prada. Evenzo Uma Thurman en Cameron Diaz. De Wall Street Journal noemt Miuccia Prada een van de dertig machtigste vrouwen van Europa. (GT) www.prada.com