Dat de expo van Londen naar New York werd gebracht, kan gezien worden als een thuiskomst voor de Britse ontwerper, die zijn carrière startte in deze bruisende metropool.

Katy England, de voormalige rechterhand van McQueen, zag zich vijf jaar na de dood van haar vriend bereid om haar privéstukken uit te lenen voor de tentoonstelling. Toen 'Savage Beauty' in het Metropolitan Museum of Art werd voorgesteld, was ze nog niet klaar om afstand te doen van haar collectie. Ook andere verzamelaars openden hun archieven voor de expo in Londen, waardoor deze versie heel wat uitgebreider is dan die van New York. Zessenzestig nieuwe stuks werden toegevoegd en de curators van het Victoria & Albertmuseum zorgden voor een rauwe London feel. De ruimte over primitiviteit werd bijgevoegd om de nadruk te leggen op McQueen's passie voor het primitieve en de natuur.

Deze passie verklaart ook meteen de titel van de expo. 'Savage Beauty' staat voor de dualiteit van Alexander McQueen en de dualiteit van de natuur. Zowel de ontwerper als de natuur brengen wilde, ontembare en prachtige dingen voort. Ook stelde McQueen schoonheid continue in vraag en verlegde hij de grenzen van wat de maatschappij als mooi aanvaardt.

Hij werd geboren, opgevoed en opgeleid in Londen.

'It's a jungle out there'

Omwille van het grote succes van de voorverkoop werd de expo verlengd van 19 juli tot 2 augustus. Dat er al meer dan 60.000 tickets verkocht zijn, legt Louise Rytter, research assistent van de hoofdcurator, uit als volgt: 'De liefde van McQueen voor Londen en de diversiteit van de stad zorgt voor een wederzijdse liefde van de Londenaars en de fans van onze metropool. Hij werd hier geboren, opgevoed en opgeleid.'

'Zijn aantrekkingskracht vloeit voort uit zijn geschiedenis, zijn creativiteit en zijn twijfels bij de jachtige mode-industrie.' Bij het binnengaan worden de bezoekers meteen geconfronteerd met deze visie. Een videoboodschap van de ontwerper legt uit dat de fashion scene een jungle is. Een oerwoud waar hij zowel hoge toppen scheerde als zijn einde vond. Zijn zelfmoord in 2010 komt niet expliciet aan bod in de expo, maar blijft wel in gedachten dankzij dit pakkende begin.

Welk waar krijgt de bezoeker voor zijn geld?

Het V&A Museum focust op kleding en textiel en dat merk je bij een bezoek aan 'Savage Beauty'. Een erg grote portie van de ontwerpen van McQueen, van de eerste modellen tot zijn laatste onvoltooide collectie in 2010, komen tijdens de tentoonstelling aan bod. De kamers zijn per thema ingericht en citaten en uitleg werden op de wanden van de tentoonstellingsruimtes geschilderd. Volgens Louise Rytter spreken de collecties van de ontwerper boekdelen over zijn persoonlijkheid. Toch is enige achtergrondkennis niet overbodig. Wie liever meer over het persoonlijke leven van de ontwerper te weten komt, doet er goed aan zich zelf te verdiepen in boeken en documentaires alvorens de expo te bezoeken.

Freaky, magisch, anarchistisch

'God, ik heb freaky modeshows georganiseerd', zei Alexander McQueen ooit over zijn defilés. De ontwerper stond niet alleen bekend voor zijn opvallende ontwerpen, maar trok ook de aandacht met zijn creatieve shows, die vaak meer weg hadden van performances dan van defilés. Deze creativiteit werd ook vertaald naar de exporuimtes, die een weerspiegeling van de collecties en bijhorende shows zijn.

Zo verdwalen we in een creepy knekelkerker, verwonderen we ons in een gigantisch rariteitenkabinet en graaien we in een juwelenkistje. Iedere kamer werd van de juiste soundtrack voorzien en alle details lijken te kloppen. Een van de hoogtepunten van de tentoonstelling is het hologram van Kate Moss. Het model lijkt wel een nimf en haar jurk gemaakt van wolken.

God, ik heb freaky modeshows georganiseerd.

Wie ten volle wil genieten van de expo bezoekt 'Savage Beauty' best op een zo rustig mogelijk moment. Op die manier kunnen bezoekers zich volledig overgeven aan de wereld van McQueen en al zijn thema's (her)ontdekken.

Wie was Lee Alexander McQueen?

Lee Alexander McQueen werd geboren in 1969 in Londen. Zijn ouders waren de Schotse taxichauffeur Ronald en lerares Joyce. Hij was de jongste van zes kinderen en had een erg goede band met zijn moeder. Vanaf zijn zesde wist hij dat hij homoseksueel was, maar hij wachtte tot zijn achttiende om uit de kast te komen. Op zijn zestiende verliet hij de schoolbanken en ging hij in leer bij kleermakers op Savile Row. Een eerste stap richting zijn droom om modeontwerper te worden. De kennis die hij hier opdeed zou handig blijken als designer en leverde hem de reputatie van een toegewijde vakman op. Een van zijn klanten als kleermaker was niemand minder dan prins Charles.

In 1994 solliciteerde hij bij het Central Saint Martins College of Art and Design voor een functie als leraar patronen. Het hoofd van de masteropleiding van de school was zo onder de indruk van hem dat hij McQueen aanspoorde om de studie modeontwerp te proberen. Zijn afstudeercollectie trok de aandacht van de beroemde styliste Isabella Blow, die de volledige collectie kocht en McQueen zou steunen om het te maken in de modewereld. 'Hij is een wilde vogel en volgens mij kan hij kleren vleugels geven,' zei Blow ooit over haar protegé. Haar zelfmoord in 2007 was een zware klap voor de ontwerper.

In minder dan tien jaar tijd werd McQueen een van de meest gerespecteerde modeontwerpers ter wereld. In 1996 werd hij aangeworven als creatief directeur van Givenchy, waar hij bleef tot 2001. Hij creëerde kostuums voor artiesten zoals David Bowie en Björk en wist vier British Designer of the Year Awards te verzilveren. Tickets voor zijn shows waren gegeerd bij alle modeliefhebbers omwille van hun spektakel en creativiteit. Zijn stijl kan omschreven worden als een mix van klassiek vakmanschap en avant-garde, van romantiek en rauwe energie.

Negen dagen na de dood van zijn moeder Joyce, die overleed ten gevolge van kanker, pleegde Alexander McQueen zelfmoord. Zijn angststoornissen, depressies en overmatig druggebruik kregen de bovenhand. Elf februari 2010 gaat voor eeuwig de boeken in als een zwarte dag voor de mode. Zijn laatste, onafgewerkte collectie 'Plato Atlantis' werd postuum getoond tijdens Paris Fashion Week. Sarah Burton, de assistente van McQueen, nam zijn modelabel over.

Praktisch

De tentoonstelling loopt van 14 maart tot 2 augustus in het Victoria and Albert Museum in Londen.

Wie met de trein naar de Britse hoofdstad wil reizen, kan het voordeelprogramma 2 FOR 1 van Eurostar aanwenden. Op vertoon van een Eurostarticket krijgen bezoekers van 9 Londense musea, waaronder het V & A, twee tickets voor de prijs van één.

(LP)

Dat de expo van Londen naar New York werd gebracht, kan gezien worden als een thuiskomst voor de Britse ontwerper, die zijn carrière startte in deze bruisende metropool. Deze passie verklaart ook meteen de titel van de expo. 'Savage Beauty' staat voor de dualiteit van Alexander McQueen en de dualiteit van de natuur. Zowel de ontwerper als de natuur brengen wilde, ontembare en prachtige dingen voort. Ook stelde McQueen schoonheid continue in vraag en verlegde hij de grenzen van wat de maatschappij als mooi aanvaardt. 'It's a jungle out there'Omwille van het grote succes van de voorverkoop werd de expo verlengd van 19 juli tot 2 augustus. Dat er al meer dan 60.000 tickets verkocht zijn, legt Louise Rytter, research assistent van de hoofdcurator, uit als volgt: 'De liefde van McQueen voor Londen en de diversiteit van de stad zorgt voor een wederzijdse liefde van de Londenaars en de fans van onze metropool. Hij werd hier geboren, opgevoed en opgeleid.' 'Zijn aantrekkingskracht vloeit voort uit zijn geschiedenis, zijn creativiteit en zijn twijfels bij de jachtige mode-industrie.' Bij het binnengaan worden de bezoekers meteen geconfronteerd met deze visie. Een videoboodschap van de ontwerper legt uit dat de fashion scene een jungle is. Een oerwoud waar hij zowel hoge toppen scheerde als zijn einde vond. Zijn zelfmoord in 2010 komt niet expliciet aan bod in de expo, maar blijft wel in gedachten dankzij dit pakkende begin. Welk waar krijgt de bezoeker voor zijn geld? Freaky, magisch, anarchistisch 'God, ik heb freaky modeshows georganiseerd', zei Alexander McQueen ooit over zijn defilés. De ontwerper stond niet alleen bekend voor zijn opvallende ontwerpen, maar trok ook de aandacht met zijn creatieve shows, die vaak meer weg hadden van performances dan van defilés. Deze creativiteit werd ook vertaald naar de exporuimtes, die een weerspiegeling van de collecties en bijhorende shows zijn. Wie ten volle wil genieten van de expo bezoekt 'Savage Beauty' best op een zo rustig mogelijk moment. Op die manier kunnen bezoekers zich volledig overgeven aan de wereld van McQueen en al zijn thema's (her)ontdekken. PraktischDe tentoonstelling loopt van 14 maart tot 2 augustus in het Victoria and Albert Museum in Londen.Wie met de trein naar de Britse hoofdstad wil reizen, kan het voordeelprogramma 2 FOR 1 van Eurostar aanwenden. Op vertoon van een Eurostarticket krijgen bezoekers van 9 Londense musea, waaronder het V & A, twee tickets voor de prijs van één. (LP)