In beeld: deze duurzame merken maken milieuvriendelijke jeans
Op het veld heeft conventioneel katoen al liters en liters water nodig. Tel daar de wassingen en kleuringen tijdens het productieproces nog eens bij en je merkt: zelfs een propere jeans is behoorlijk vuil. De zware metalen die gebruikt worden tijdens het productieproces van de conventionele jeansbroek komen trouwens ook in het water terecht en zijn geen stoffen die je dicht op je huid wil dragen.
Wij zingen daarom vanaf nu ‘Blue Eyes, Green Denim’ en ‘Green jeans, white shirt, walked into the room you know you made my eyes burn’.
Shop deze merken onder meer bij Juttu, Today is a Good Day en Supergoods.
Meer weten over jeans? Klik hier voor meer weetjes.
Schrijf je ook gratis in voor Fair Fashion Lab #1 (23/04, 14u-16u, MIAT Gent), dat helemaal in het teken staat van eerlijke jeans. Het Lab is bijna volzet dus snel zijn, is de boodschap! Klik hier voor meer info.
(LP)
Dit Duitse label wapent zich tegen fast fashion, gemaakt in erbarmelijke omstandigheden en verkocht aan onrealistische prijzen. Zo steunt ArmedAngels de Indiase katoenboeren, helpt hen overstappen naar biologische landbouw en betaalt hen meer dan gebruikelijk, zodat zij hun familie kunnen onderhouden en hun kinderen naar school kunnen. De volledige ArmedAngels-lijn voor mannen en vrouwen is biologisch en fairtrade, maar ook kwalitatief, hip en tijdloos.
Engelsman Jason Denham – what’s in a name – startte het jeanslabel Denham in 2008 in Amsterdam. Het merk introduceert regelmatig producten met nieuwe, innovatieve duurzame technieken zoals Orta Blu, Ozone Denim en Eco-Ice. Ze experimenteren met minder water verbruiken, biokatoen combineren met gerecycleerd denim en minder vervuilende verftechnieken. Ze werken samen met duurzame en ethische fabrieken wereldwijd. Het grootste deel van hun productie is gevestigd in Italië, 25% wordt in Japan gewoven, 5% in Turkije en 3% komt uit de Verenigde Staten. Ook waarschuwen ze hun klanten om jeans niet te vaak te wassen. Als er dan toch een was aan te pas moet komen, raden ze aan om chemicaliënvrije zeep te gebruiken. Voorts hebben ze Upscale & Recycle projecten op poten gezet. Denham werkt bovendien met stoffen die klaar zijn voor de vuilnisberg, zoals oude legerdekens en afgedankte parachute zeilen.
Geworteld in Nederland, geïnspireerd op Amerikaanse klassiekers en met een Japans oog voor detail: u bent gearriveerd in het koninkrijk van Kings of Indigo. Hoewel al hun kledingstukken – KOI verkoopt vooral denim – de naam dragen van een koning of koningin uit lang vervlogen tijden, is er verder niets ouderwets aan dit brand. Ze werken met de meest innovatieve manieren om zo duurzaam mogelijk te produceren, gebruiken gerecycleerd of organisch katoen en vermijden chemicaliën. Bovendien werkt iedereen in ‘het koninkrijk’ in goede omstandigheden en volgens een eerlijke verloning.
Lees meer over dit duurzame merk op de blog van Juttu.
Dit merk is een Deens familiebedrijf en gebruikt 100% organisch katoen en petpolyester (van gerecycleerde petflessen) voor hun collecties. Bovendien is hun productieproces milieuvriendelijk en zonder schadelijke stoffen. En daar stopt het niet: KCA roept de hele wereld op om zo vaak mogelijk de fiets te nemen. De massale uitstoot van C02 zorgt immers voor het smelten van ijskappen, wat een catastrofe betekent voor het leven op aarde. Helaas produceren ze enkel mannencollecties.
Duurzame mode boven de trends verheffen is de missie van dit denim label. Met biokatoen en ethische productiemethoden slagen ze erin hippe, duurzame jeans te maken die je jarenlang kan dragen. Het merk bestaat al sinds 2000 en is dus een van de pioniers van de duurzame mode. Ze omarmen recyclagemethoden en gaan voor een gesloten modekringloop.
MUD Jeans zag het levenslicht in 2013 en staat voor een gesloten modekringloop. Met hun ‘Lease A Jeans’-concept en recyclageprogramma zorgen ze ervoor dat gedragen en afgedankte jeans niet in de kast blijft liggen of op de afvalberg terecht komt, maar verandert in een spiksplinternieuw exemplaar of liefde vindt bij een nieuwe eigenaar. Ze zijn lid van verschillende duurzame initiatieven, zoals de Fair Wear Foundation, en sleepten al talloze awards voor duurzame mode in de wacht.
Het Belgische mannenmerk Atelier Noterman lanceerde begin dit jaar de Detox Denim. Deze jeans verbruikt 80% minder water, 80% minder elektriciteit en 80% minder toxische stoffen bij de productie in vergelijking met een typische jeans. Het ecologische wasprocédé dat Atelier Noterman gebruikt, vereist slechts 16 liter water. Bovendien wordt deze 16 liter gerecycleerd en opnieuw gebruikt in het proces waardoor het eigenlijk een nuloperatie wordt. Ook worden er geen toxische stoffen gebruikt tijdens dit wasproces.
Om jeans haar typische indigo kleur te geven, wordt meestal PVA (polyvinylalcohol) gebruikt. Dit PVA wordt als lijm gebruikt om de kleurstof te fixeren, maar komt op die manier ook in het milieu terecht. Atelier Noterman gebruikt in haar proces chitosan als fixeermiddel. Dit is een natuurlijke stof afkomstig van het exoskelet van schaaldieren. Een gedeelte van de grondstof om chitosan te maken komt trouwens van restaurant de Oesterput in Blankenberge, dat gebruikte mosselschelpen en het exoskelet van kreeften hiervoor apart verzamelt.
Voor het productieproces van de denim gingen ze aankloppen bij de Italiaanse partner ItalDenim. Hun fabriek is volledig energie-passief. Het maken van de jeans vindt vervolgens in Portugal plaats.
Lees meer over deze duurzame jeans op de blog Ecolifestyle.
Jeans is de passie van Nudie Jeans. Ze halen hun inspiratie bij de tradities van denim en de karaktereigenschappen van de stof. Ze geloven in de naakte waarheid: 100% transparant, 100% ethisch en 100% biologisch. Ook bieden ze een gratis hersteldienst aan, want duurzaam betekent ook dat een kledingstuk een lang leven beschoren is. Voorts doen ze ook aan het doorverkopen van tweedehands jeans en het recycleren van versleten exemplaren.
People Tree is een gevestigde waarde in de duurzame mode-industrie. Samen met een aantal fairtrade organisaties werkt People Tree al jaren in verschillende derdewereldlanden om het productieproces eerlijk en ecologisch te laten verlopen. De collecties van People Tree zijn zo duurzaam en milieuvriendelijk mogelijk. Denk: veel gerecycleerde materialen, biologisch katoen en natuurlijke verfstoffen. Het merk probeert ook haar C02-uitstoot te beperken door bewust te kiezen voor handarbeid en het transport over zee in plaats van door de lucht te sturen. People Tree staat bekend voor trendy fair fashion met een streepje vintage.
Leer meer over dit merk in ons interview met founder Safia Minney.
Alle 5pocket jeans van Weekday zijn gemaakt van duurzaam katoen, bestaande uit een blend van biokatoen en gerecycleerd katoen. De gerecycleerde stoffen worden gemaakt van kleding die binnengebracht wordt bij Weekday-winkels. Binnenkort opent de modeketen trouwens een winkel in de Antwerpse Kammenstraat.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier