Het creatief talent van Dior op een rijtje

Het creatief talent van Dior op een rijtje
© Reuters

Na de dood van Christian Dior in 1957 waren er meerdere ontwerpers die in zijn voetsporen mochten treden. Een overzicht.

Het modehuis Dior zag het levenslicht in 1946 in Parijs met de steun van Marcel Boussac. De eerste collectie werd een jaar later gepresenteerd.

Yves Saint Laurent

In 1955 wordt Yves Saint Laurent aangenomen als eerste en enige assistent van Christian Dior. Laurent wordt creatief directeur van het modehuis na de dood van Christian Dior in 1957.

Amper drie jaar later wordt Yves Saint Laurent opgeroepen naar het leger. Hij heeft toen zes collecties voor het merk ontworpen. Hij wordt opgevolgd door Marc Bohan die zijn eerste collectie onder het Dior label in 1961 presenteert. Ondertussen wordt in 1970 'Christian Dior Homme' gelanceerd.

Nieuwe eigenaars

In 1978 gaat de Marcel Boussac Group failliet. Het modehuis Dior wordt opgekocht door de Willot Group die in 1981 ook failliet gaat. Drie jaar later wordt de voormalige Willot Group overgenomen door een een groep investeerders, geleid door Bernard Arnault. In 1985 wordt Bernard Arnault CEO van Christian Dior. Momenteel is Luxegroep LVMH de eigenaar van het nu 66-jarige modehuis.

Gianfranco Ferré Na meer dan 20 jaar aan het creatief hoofd te staan van Dior, wordt Bohan in 1989 opgevolgd door Gianfranco Ferré als creatief directeur van de Haute Couture, Fashion Furs en de ready-to-wear collecties. In 1992 wordt Patrick Lavoix aangesteld als creatief directeur van 'Christian Dior Monsieur'.

John Galliano

In 1996 wordt Gianfranco Ferré vervangen door John Galliano die creatief directeur wordt van 'Christian Dior Couture'. Galliano kon vooral rekenen op de steun van Vogue hoofdredactrice Anna Wintour voor deze positie.

Dior Homme

In 2001 wordt Hedi Slimane de creatieve directeur van de mannenlijn, maar die wordt in 2007 vervangen door Kris Van Assche. Ondertussen blijft Galliano creatief directeur van 'Christian Dior Couture', tot die in 2011 aan de deur wordt gezet omwille van enkele antisemitische uitspraken waarvoor de Britse ontwerper veroordeeld is.

Na een jaar activiteit zonder creatief directeur, werd nu de Belgische ontwerper Raf Simons aangesteld. (RDM)

Raf Simons © Reuters

Gianfranco Ferré © Reuters

Gianfranco Ferré

John Galliano © Reuters

John Galliano

Patrick Lavoix © Reuters

Patrick Lavoix

Yves Saint Laurent © Reuters