Klinkt alsof het een enkelvoudige persoonsnaam is, maar in feite betreft het hier een duo, een getrouwd stel zelfs. AF zijn de initialen van Filip Arickx (°1971) en An Vandevorst (°1968). Zij gooit haar familienaam in het embleem van hun in 1998 gesticht bedrijf. Ze ontmoetten elkaar op de Antwerpse Academie, waar ze in hetzelfde leerjaar zaten (ze studeerden af in 1991). An was tot 1997 de eerste assistente van Dries Van Noten, terwijl Filip zijn modieuze sporen verdiende als stylist en ontwerper bij allerhande Belgische modemerken.


Met hun spaarcenten financierden ze hun eigen label. De eerste collectie die ze toonden was in maart '98 in Parijs. Zoals hun merknaam het aangeeft, zijn hun ontwerpen het resultaat van een perfect democratische samenwerking. Wie wat aanbrengt of concipieert, is niet af te lezen van het uiteindelijke kledingstuk. Ooit omschreven ze hun collecties als aparte bladzijden uit een boek dat zich seizoen per seizoen verder laat ontdekken: de ene keer laten ze zich inspireren door de paardendressuur of het ideeëngoed van Joseph Beuys, dan weer brengen ze poëtisch onderzoekwerk op kimono's, lingerie of bomberjacks.


Al vroeg in hun carrière kregen ze ook in het buitenland respons: naar aanleiding van hun tweede collectie kregen ze de Vénus de la mode uitgereikt, een belangrijke Franse mode-award. Een jaar later werden ze opgepikt door het Italiaanse ledermerk Ruffo Research, voor wie ze gedurende twee opeenvolgende seizoenen werkten. A.F. Vandevorst is ondertussen ook door het theatermilieu opgemerkt: in 2000 ontwierpen ze de kostuums voor het door Ivo Van Hove geregisseerde Alice in bed van Susan Sontag, en in 2002 nodigde Van Hove hen opnieuw uit, voor de opera Vec Makropoulos' van Leos Janacek.


In 2003 lanceert A.F. Vandevorst 'Fetish', een schoenencollectie. In 2006 volgt 'Nightfall', een lingerielijn. Er zijn plannen om in de toekomst een mannenlijn aan de collecties toe te voegen. En om eigen winkels te openen. (PDP)

Klinkt alsof het een enkelvoudige persoonsnaam is, maar in feite betreft het hier een duo, een getrouwd stel zelfs. AF zijn de initialen van Filip Arickx (°1971) en An Vandevorst (°1968). Zij gooit haar familienaam in het embleem van hun in 1998 gesticht bedrijf. Ze ontmoetten elkaar op de Antwerpse Academie, waar ze in hetzelfde leerjaar zaten (ze studeerden af in 1991). An was tot 1997 de eerste assistente van Dries Van Noten, terwijl Filip zijn modieuze sporen verdiende als stylist en ontwerper bij allerhande Belgische modemerken. Met hun spaarcenten financierden ze hun eigen label. De eerste collectie die ze toonden was in maart '98 in Parijs. Zoals hun merknaam het aangeeft, zijn hun ontwerpen het resultaat van een perfect democratische samenwerking. Wie wat aanbrengt of concipieert, is niet af te lezen van het uiteindelijke kledingstuk. Ooit omschreven ze hun collecties als aparte bladzijden uit een boek dat zich seizoen per seizoen verder laat ontdekken: de ene keer laten ze zich inspireren door de paardendressuur of het ideeëngoed van Joseph Beuys, dan weer brengen ze poëtisch onderzoekwerk op kimono's, lingerie of bomberjacks. Al vroeg in hun carrière kregen ze ook in het buitenland respons: naar aanleiding van hun tweede collectie kregen ze de Vénus de la mode uitgereikt, een belangrijke Franse mode-award. Een jaar later werden ze opgepikt door het Italiaanse ledermerk Ruffo Research, voor wie ze gedurende twee opeenvolgende seizoenen werkten. A.F. Vandevorst is ondertussen ook door het theatermilieu opgemerkt: in 2000 ontwierpen ze de kostuums voor het door Ivo Van Hove geregisseerde Alice in bed van Susan Sontag, en in 2002 nodigde Van Hove hen opnieuw uit, voor de opera Vec Makropoulos' van Leos Janacek. In 2003 lanceert A.F. Vandevorst 'Fetish', een schoenencollectie. In 2006 volgt 'Nightfall', een lingerielijn. Er zijn plannen om in de toekomst een mannenlijn aan de collecties toe te voegen. En om eigen winkels te openen. (PDP)