"There is no future without a past", quote Suzy Menkes de schrijfster Siri Hustvedt om haar hommage aan de Italiaanse ontwerper mee te beginnen. Armani is immers een huis van consistentie, met dezelfde waarden en normen die Giorgio Armani tientallen jaren geleden in de opstart van zijn bedrijf goot. "Giorgio gelooft heel sterk in het feit dat verandering in mode nutteloos is tenzij die verandering in het teken staat van het lichaam en de ziel van de persoon", aldus Menkes. "Bovendien vormt het verleden van een persoon -of een label- ook diens toekomst en persoonlijkheid.

-
© -

Ze verwijst hiermee naar Giorgio's kindertijd, die zich voor een groot deel tijdens de Tweede Wereldoorlog afspeelde. "Ik wil me niet voorstellen hoe het moet geweest zijn om zo op te groeien, maar het heeft hem zeker gevormd. Italië heeft hard gewerkt aan de wederopbouw en Armani lijkt een soort symbool voor die regeneratie", gaat Menkes verder. "Hard werk en toewijding zijn wat hem kenmerken. Toen hij zijn studie geneeskunde opgaf om als mode-ontwerper aan de slag te gaan deed hij dat met de vastberadenheid en nauwgezetheid van een arts: collecties werden heel precies uitgetekend. De winterlijnen op zwart papier, de zomercollecties op wit papier." Menkes grapt dat ze zich afvraagt hoeveel kleuren papier er momenteel op zijn tekentafel liggen, met al die zijlijnen en tussencollecties van het Armani Keizerrijk.

"Toch denk ik bij Armani niet enkel aan nauwgezetheid of consistentie, dat zou het allemaal heel saai maken", vervolgt ze haar speech. "Wanneer iemand Armani zegt steken de woorden 'elegantie', 'excellentie' 'dimensie' eveneens de kop op." Menkes gaat vervolgens dieper in op wat zij "the sharpest tool in the Armani toolbox" noemt: "the Armani jacket."

"Die zachte manier van tailoring die Armani introduceerde heeft levens veranderd. Heel veel onder jullie zijn van een generatie die opgegroeid is met stretchstof dus jullie kunnen je niet voorstellen wat voor verschil een comfortabele outfit kan maken, maar geloof mij: het is een wereld van verschil", aldus Menkes die jammer genoeg geen pirouette ter demonstratie deed.

-
© -

"Die manier van tailoring was natuurlijk het meest baanbrekend voor de vrouwen, die in de jaren tachtig het glazen plafond probeerden te doorbreken. Het Armani jasje gaf hen het kledingstuk waarmee ze schouder aan schouder konden staan met mannen. We waren in die tijd niet op zoek naar een soort pantser, naar een uniform. We snakten naar iets dat zo sterk was als het mannelijke pak, maar iets dat wel van ons was. Armani gaf ons dat. Armani liet ons sterk, zelfverzekersd en vrij voelen. We verkleedden ons niet als zakenvrouw: we waren zakenvrouw."

"De vrouwelijke broekpakken van Armani waren ontworpen voor vrouwen om hard in te kunnen werken, net zoals ze dat altijd gedaan hebben en vandaag nog steeds doen. En dat", besluit Menkes haar betoog, "zal altijd Armani's grootste geschenk aan de modewereld blijven. Het is een constante die terugkeert in iedere collectie, omdat Armani zijn verleden respecteert. Hij neemt de veranderende wereld in zich op en brengt veranderingen aan waar nodig. Of net niet. Never change a winning team. Dààr is pas lef voor nodig."

Giorgio Armani (het boek) is verkrijgbaar via Amazon

"There is no future without a past", quote Suzy Menkes de schrijfster Siri Hustvedt om haar hommage aan de Italiaanse ontwerper mee te beginnen. Armani is immers een huis van consistentie, met dezelfde waarden en normen die Giorgio Armani tientallen jaren geleden in de opstart van zijn bedrijf goot. "Giorgio gelooft heel sterk in het feit dat verandering in mode nutteloos is tenzij die verandering in het teken staat van het lichaam en de ziel van de persoon", aldus Menkes. "Bovendien vormt het verleden van een persoon -of een label- ook diens toekomst en persoonlijkheid. "Die zachte manier van tailoring die Armani introduceerde heeft levens veranderd. Heel veel onder jullie zijn van een generatie die opgegroeid is met stretchstof dus jullie kunnen je niet voorstellen wat voor verschil een comfortabele outfit kan maken, maar geloof mij: het is een wereld van verschil", aldus Menkes die jammer genoeg geen pirouette ter demonstratie deed."De vrouwelijke broekpakken van Armani waren ontworpen voor vrouwen om hard in te kunnen werken, net zoals ze dat altijd gedaan hebben en vandaag nog steeds doen. En dat", besluit Menkes haar betoog, "zal altijd Armani's grootste geschenk aan de modewereld blijven. Het is een constante die terugkeert in iedere collectie, omdat Armani zijn verleden respecteert. Hij neemt de veranderende wereld in zich op en brengt veranderingen aan waar nodig. Of net niet. Never change a winning team. Dààr is pas lef voor nodig."