15 vragen aan Walter Van Beirendonck

De lezers van Knackweekend.be vuurden maandagmiddag al hun vragen af op modeontwerper Walter Van Beirendonck tijdens een live chatsessie. Wij plukten er 15 leuke uit.

De lezers van Knackweekend.be vuurden maandagmiddag al hun vragen af op modeontwerper Walter Van Beirendonck tijdens een live chatsessie. Wij plukten er 15 leuke uit.

Koepee: Ooit vertelde je over high tech kleding. Hoe ver sta je daarmee? Concrete experimenten?

Walter Van Beirendonck: Ik heb verschillende jaren gewerkt met Starlab in Brussel. Daar deden we experimenten met ‘intelligente kleding’. We bedachten scenario’s hoe kleding in de toekomst interactief kon zijn. Vond het heel fijn, heel boeiend. In mijn eigen collecties zitten er natuurlijk ook experimenten, maar meer in materialen.

Alexander, Mechelen: Hoe inspirerend zijn studenten? En waar trek je de lijn tussen inspiratie of diefstal?

Walter Van Beirendonck: Sinds 1985 geef ik les aan de academie en sinds dat moment heb ik steeds een intense werkrelatie gehad met de studenten. Het proces van lesgeven is heel intensief en vraagt enorm veel energie! De studenten krijgen in de afdeling een zeer ‘op maat gemaakte’ opleiding, waardoor ze gestimuleerd worden en hun grenzen verleggen. Natuurlijk is het boeiend om tussen jonge mensen te zijn, de energie te voelen, maar ik kan je verzekeren dat de maturiteit en kennis van mij vooral naar hun geprojecteerd wordt en niet andersom

Ninette Murk: Er blijven maar mensen vragen achter een Antwerpse modeweek zoals in Parijs, Londen, New York, Milaan, Amsterdam en steeds meer andere steden. Vind je dat een goed idee en waarom (niet)?

Walter Van Beirendonck: Ik vind het wel een goed idee MAAR best complex te organiseren denk ik. Parijs is vlakbij en hier een fashionweek organiseren moet door iets/iemand gebeuren met een enorme kracht en kennis en met de mogelijkheid om ALLE Belgen te motiveren. Ook denk ik dat het net te laat is, had al langer geleden moeten gebeuren!

Simon: Hoe wapen je je als ontwerper tegen de idee dat alles al gedaan is?

Walter Van Beirendonck: Dat gevoel heb ik niet echt. De wereld is constant aan het veranderen, wat steeds andere denkpistes en ideeën kan stimuleren. Dat gecombineerd met nieuwe research en ontdekkingen geeft mij toch steeds nieuwe inspiratie.

semioticTV: Als kunstenaar haal ik vaak inspiratie uit de mode. Hoe belangrijk is de kunst voor u als ontwerper?

Walter Van Beirendonck: Ik vind kunst heel boeiend en mijn favoriete kunstenaars, Mike Kelley en Paul McCarthy, openden mijn ogen. Ik vind het fantastisch om galerieën en musea te bezoeken, geeft mij stof tot nadenken.

Sofie Vermaut, Kortrijk: Je mag zes bekende mensen uitnodigen om te dineren. Wee staat op je gastenlijst?

Walter Van Beirendonck: David Bowie, Kylie, Björk, Paul McCarthy, Mike Kelley en Tim Blanks.

Evelien: Wat zijn je plannen voor de toekomst? Wat wil je absoluut nog bereiken?

Walter Van Beirendonck: De volgende collectie blijft een uitdaging, maar ik zou heel graag kostuums voor film willen maken

Hendrik, Brussel: Wat denk jij van al je criticasters – of mensen die je gewoon een bitch vinden?

Walter Van Beirendonck: Ik doe gewoon mijn ding, op mijn manier, en kan kritiek ook wel relativeren. Het is daar trouwens de mening van één persoon. Ik denk niet dat er veel zijn die mij een bitch vinden.

Eefje, Antwerpen: Door welke criteria laten de docenten op de modeacademie zich leiden om te bepalen of iemand bij de toelatingsproeven al dan niet talent heeft?

Walter Van Beirendonck: Vooral de tekenproef tijdens het toegangsexamen is belangrijk. Dat, samen met het interview, is de belangrijkste selectienorm. Talent kan je aanvoelen, maar soms is het op dat moment best nog verscholen en moeilijk te ontdekken.

Merel, Antwerpen: Ontstaat wat u maakt uit echte esthetiek, of uit rebellie tegen het gangbare?

Walter Van Beirendonck: Goede vraag. Voor mij is esthetiek héél belangrijk. Soms is het wel mijn eigen esthetiek of het zoeken naar een nieuwe esthetiek en dat kan ook resulteren in beelden/ideeën die rebels kunnen overkomen.

Vincent, Brussel: U hebt een heel eigen look. Krijgt u daar (buiten de modewereld) soms commentaar op en hoe gaat u daarmee om?

Walter Van Beirendonck: Buiten maar ook binnen de modewereld. Anekdote: In de jaren 90 mocht ik ooit niet binnen op een technoparty omdat mijn look té biker/hardrock was, terwijl een heleboel partygangers mijn kleding droegen. Dat was in Duitsland. Uiteindelijk met wat uitleg mocht ik toch binnen. Looks zijn belangrijk!!

Petra: In hoeverre gebruikt u nieuwe media tijdens het ontwerpproces, zoals computer/iPad, of is het nog veel schetsen op papier?

Walter Van Beirendonck: Alle schetsen worden door mij nog steeds op papier gemaakt. Ik geniet heel erg van dat moment. Nadien zijn er assistenten die prints verder gaan uitwerken.

AbsolutelyMrsK: Ontwerp je de prints voor de collecties zelf of werk je soms samen met grafische designers?

Walter Van Beirendonck: Ik bepaal de sfeer en richting van de complete collectie, ook de prints. Dan werk ik samen met Paul Boudens, Bart Hess, Hilde Koenders…, die dan de definitieve versie maken.

You Saved The Queen: Stel, u mag een ander beroep uitoefenen voor één dag en hierin extreem succesvol zijn. What & why?

Walter Van Beirendonck: Werken in de ZOO of Planckendael wil ik nog wel graag doen! Met dieren of bloemen werken vind ik fantastisch!

Knack Weekend: Wat hoop je dat de bezoekers van de tentoonstelling in het MoMu leren?

Walter Van Beirendonck: Ik hoop dat de bezoekers even binnentreden in mijn hoofd, mijn fascinatie en passie kunnen ontdekken en de collecties die daaruit ontstonden kunnen bekijken! DREAM THE WORLD AWAKE

Lees het volledige chatgesprek hieronder:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content