Wat maakt dat vrouwen zich thuis voelen in een ander type restaurant dan mannen ?

Zij kiezen voor modieuze zaken, waar sfeer, decor en eten afgestemd zijn op hun smaak.

In het Antwerpse restaurant ’t Fornuis of in het Brusselse restaurant Viva M’Boma zijn de mannen duidelijk in de meerderheid. Op tafel komen dampende hammetjes of op lage temperatuur gegaarde varkenswangen in bruine saus die de lippen doen glanzen. In Flamant Dining in de elegante Flamant Home Interieurwinkels in Brussel en Antwerpen of in de zuiver en licht ingerichte lunchbar The Fresh Company in Brussel zijn dames omnipresent en op tafel komen lichte, modieuze bereidingen met groenten in de hoofdrol.

Wat maakt dat mannen zich thuis voelen in een ander type restaurant dan de dames ? Meestal is het heimwee naar moeders stoofpotjes en andere robuuste, nostalgische gerechten, liefst met orgaanvlees, en een rijk gevulde wijnkaart, die de man doen verlangen naar het typische mannenrestaurant. Dames hebben geen heimwee naar de keuken van moeder, maar hebben hun eigen, hedendaagse desiderata. Die wensen zijn, meer dan mannen het beseffen, richtingbepalend voor de horeca.

Het zijn niet de mannen maar de vrouwen, die kiezen voor een modieuze inrichting en voor modieuze gerechten. De dames hebben ervoor gezorgd dat de keuken lichter werd (minder vet door gereduceerd gebruik van boter en room) en dat groenten niet meer op het bord komen als ondergeschikt garnituur, maar een herwaardering ondergingen en tegenwoordig behoren tot de volwaardige spelers. Door hun toedoen is het mogelijk om te lunchen met slechts één gerecht met een glas wijn of… een glas water. Door het aangeboren vrouwelijke talent om ruimten feestelijk in te richten zodat men zich snel thuis voelt, maakten zwaarmoedige inrichtingen met donker hout plaats voor zonnig-zuiderse decoraties in pasteltinten of voor een cosy loungesfeer. Kaarsen, zachte kleuren en zachte verlichting, elegantie en comfort : de nieuwe inrichtingen van restaurants zijn niet mannelijk maar uitgesproken vrouwelijk. En zo is het eten : het koninginnenhapje en de van boter druipende toast met champignons werden vervangen door een lichte salade met schaal- en schelpdieren of door een fijne carpaccio met roodloof, een krul parmezaan en een streepje olijfolie. Het zijn de dames die aan de basis liggen van de populariteit van de zonnige Italiaanse en van de bont geparfumeerde Thaise keuken.

Meer en meer vrouwen gaan uit om met een vriendin of een collega te lunchen in de restaurants die aan hun smaak tegemoetkomen en wanneer zij ’s avonds met hun mannelijke partner uit eten gaan, is het opnieuw de voorkeur van de vrouw die in de meeste gevallen doorslaggevend is bij de keuze van het restaurant. Vrouwen nemen een groeiend deel van de restaurantmarkt voor zich en hun voorkeur is trendbepalend. Restauranteigenaars en chef-koks zijn zich terdege van dit toenemende belang bewust en spelen bij de keuze van inrichting, bij de creatie van een gerecht en bij de opmaak van de menu’s gretig in op de laatste wensen van de dames. Het eten van morgen is vrouwelijk, dat wil zeggen : lichtverteerbaar, laag in calorieën en koolhydraten en… zuiver van smaak.

De smaak van dames

“Tijdens de lunch is 80 procent van onze gasten van het vrouwelijke geslacht”, zegt Geoffrey Stampaert van Flamant Dining in Antwerpen. Het restaurant trekt dames aan door de ligging tussen de hippe Kammenstraat en de chique Huidevettersstraat, door de aantrekkingskracht van de winkel van Flamant Home Interiors en door de mogelijkheid om luchtig te lunchen met een fris slaatje en een glaasje champagne. In de keuken staat Jeroen Ensing (voorheen restaurant Karper) en gerechten die bij de dames in de smaak vallen zijn : salade dining met kreeft, buffelmozzarella en brunoise van tomaat (17,50 euro) of gegrilde zeebrasem met tartaar van kreeft en salade van boontjes en asperges (20,50 euro).

Ook in het rookvrije Maison Blanche in Hasselt voelen jonge, elegante dames zich thuis voor een lichte lunch of in de namiddag bij een glaasje wijn met een tapasbord (15 euro). “Ik probeer het voor iedereen zo aangenaam mogelijk te maken”, zegt de sierlijke Kathleen Bijnens, die samen met haar man ontvangt. Als gasten alleen zijn, krijgen ze een tijdschrift en hebben zij recht op een babbeltje. De dames waarderen de rustige sfeer, de persoonlijke benadering, de huiselijke inrichting met kaarsjes en bloemen, de klassieke muziek en de mogelijkheid om slechts één gerecht te eten. Maison Blanche gaat ’s morgens om 9 uur open voor het ontbijt. Van 12 tot 17.45 uur serveert men een lunch met drie gerechtjes voor 18 euro en zijn er geliefde suggesties zoals : salade met gegrilde scampi’s (16 euro) of oosters wokgerecht met duo van kip en scampi’s (18 euro). Vanaf 14 uur is het mogelijk om een van de tien soorten koffie te degusteren met in huis gemaakte taart en in de zomer is er yoghurt met vers fruit en fruitcoulis zonder suiker.

De besloten romantische sfeer, de huiselijke, bijna theatrale inrichting en de intieme en vriendelijke ontvangst van eigenaar en chef-kok Jean-Marie Vancorselis maken dat vrouwen zich goed voelen in restaurant L’Intermède in Brugge. Vooral ’s avonds, wanneer er bij kaarslicht stemmingsvol wordt getafeld, komt de okerkleurige inrichting het best tot haar recht. Voor warme dagen wacht aan de achterkant van het gebouw een beschermd terras. Daar, onder de druivelaar, waant men zich in de Provence. Uit de minikeuken komen Franse gerechten. Geliefd bij de dames zijn : salade met sint-jakobsschelpen, appel, gekonfijte tomaat en vinaigrette van vlierbloesem (21 euro) of salade van scampi’s met fijngesneden gerookte eendenborst en coulis van verse tomaat (21 euro). Wil men deze gerechten op een feestelijke manier begeleiden, dan zijn er kleine flesjes champagne, waaruit juist drie glazen komen.

De vernieuwde Terre de Lune in Brussel valt in de smaak bij beschaafde, gesettelde dames. Zij appreciëren het satijnzachte interieur, de sfeer van rust, het intellectuele niveau van de nieuwe eigenaars – van wie de mannelijke helft de glamour en de stress van een kaderfunctie in de mediawereld afstootte om zich met een jeugdvriendin in een nieuw avontuur te storten -, en natuurlijk ook de feestelijk gepresenteerde bereidingen van Frédéric Robin. De jonge Franse kok kiest voor zuivere smaken van kwaliteitsproducten, heeft een boontje voor vergeten groenten en voor de intense parfums en smaken van de Sud-Ouest en de Méditerranée. Veel gevraagde bereidingen zijn : zonnevis façon barigoule (24 euro), zeebrasem in zoutkorst geparfumeerd met rozemarijn en salie, opgediend met kleine Provençaalse groenten (24 euro) of rog en kreeft met jus van bonenkruid (17 euro). Bij de nagerechten zwichten de meest vastberaden dames voor een maracujasoufflé (van passievrucht) met emulsie van pistachenoten (9 euro).

In de Brusselse lunchbar The Fresh Company is het geen zeldzaamheid dat alle tafels door vrouwen zijn bezet. De rustgevende omgeving, het gezonde, lichte en seizoengebonden eten met veel groenten en vis, en de beschaafde sfeer zonder bravoure vinden bij dames veel bijval. De spijskaart biedt keuze uit vijftien gerechten, aangevuld met enkele suggesties en drie nagerechten. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen voor- en hoofdgerechten, want hier eet men meestal slechts één gerecht. Aan het fornuis staat Mary Fehily. Deze Ierse foodie heeft een lange relatie met good food. Na veertien jaar verbouwde zij haar succesvolle snackbar tot een sober, bijna minimalistisch ingerichte lunchbar. Koken is voor the cook from Cork haar leven !

Het Gebaar is zonder twijfel het meest exclusieve lunchsalon in ons land. Het thee-, koffie- en banketbakkerssalon met lunchrestaurant is te vinden in het chalet in de Antwerpse botanische tuin. Binnen wacht een behaaglijke eetzaal, elegant aangekleed in landelijke Engelse stijl met houtwerk in olijfkleur. De spijskaart bestaat uit tien lunchgerechten en vijf nagerechten, bereid volgens de laatste technieken ontwikkeld door El Bulli. Baas en chef-kok Roger Van Damme onderhoudt vriendschappelijke relaties met de Spaanse wonderkok Ferran Adrià en zo komt het dat men in Het Gebaar verrassende zaken proeft, zoals marshmallow van parme-zaankaas, opgediend met helgroene avocadocrème en perkament van brood. Bij tartaar van zeebaars met blokjes tomaat en kraag van raketsla, komen heerlijke side dishes als crispy inktvisringen op salade van algen met sesam en een glaasje espuma van tomaat. ’s Zaterdags is reserveren niet mogelijk en staat men in de rij tot buiten te wachten op een vrij tafeltje.

Het charmehotel Jeff’s Guesthouse in Leuven bleef, maar Oliveria, de olijfoliewinkel met gastentafel, veranderde in Terra. Different and distinguished” is de slogan : Terra roept de sfeer op van zondagnamiddagen waarop de hoge burgerij van Buenos Aires zich overgeeft aan een passionele danspartij. Terra staat voor alle goede dingen van het leven, zoals vijf topsoorten van olijfolie en exclusieve aceto balsamico, bijzondere objecten, zoals Afghaanse sjaals of uit hout gedraaide schalen en natuurlijk ook zuiver en lekker eten in de vorm van zelfgemaakte pasta’s en mediterraan getinte gerechten. Succesnummers zijn : asperges met dungeschaafde oude parmezaan en druppels van vijfentwintig jaar oude aceto balsamico (12 euro), Turkse manti gevuld met lamsgehakt met saus van kerstomaat (15 euro) of het mediterraan bord met bruschettini, carpaccio, witte paddenstoel, meloen met sherry en parmaham, buffelmozzarella en scampi’s met zwarte rijst uit de Povlakte (26 euro voor twee). De deur is open van 11 tot 19 uur. Van 12 tot 15 uur wordt er geluncht en daarna is Terra tearoom met een rijke keuze aan thee, heerlijke huisgebakken citroentaart, een ongewone tiramisu, pavlova, een tarte tatin waar je voor terugkomt, Arabische pannenkoekjes, opgediend bij een eersteklas Venetiaanse koffie of een met zorg geselecteerd glas witte wijn uit de Soave. Achteraan is er een salonnetje, waar men van een intieme high tea kan genieten, compleet met toren van sandwiches, scones, enz… Zondagnamiddag is gewijd aan de tango en dan is men welkom met dansschoenen en partner.

Adressen :

Flamant Dining : Flamant Home Interiors, Lange Gasthuisstraat 12, 2000 Antwerpen. 03 227 74 41.

Maison Blanche : Maastrichterstraat 82, 3500 Hasselt. 011 37 70 61.

L’Intermède : Wulfhagestraat 3, 8000 Brugge. 050 33 16 74.

Terre de Lune : Prekelindenlaan 25, 1200 Brussel. 02 732 18 37.

The Fresh Company, good food : Lesbroussartstraat 120, 1050 Brussel. 02 648 56 58.

Het Gebaar : Leopoldstraat 24, 2000 Antwerpen. 03 232 37 10.

Terra : Kortestraat 2, 3000 Leuven. 016 23 87 80.

Door Pieter van Doveren / Foto’s Tony Le Duc

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content