Energiezuinig bouwen is in. Niet omdat de mode dat zo dicteert of omdat het één van de centrale thema’s was op Batibouw. Brandstof is gewoonweg onbetaalbaar geworden. Wie nu bouwt of verbouwt, moet sinds 1 januari rekening houden met de nieuwe energieprestatieregeling (EPB). Energiebesparende maatregelen zoals isolatie, gecontroleerde ventilatie of een aangepaste verwarmingsinstallatie zijn vanaf nu verplicht en vanaf april zullen de eerste boetes uitgedeeld worden. Daarom zoeken gespecialiseerde bedrijven naarstig naar alternatieve energiebronnen, nieuwe isolatietechnieken en bouwmaterialen. Batibouw volgt die trends op de voet en organiseerde dit jaar zelfs een milieuparcours met de nieuwste energiebesparende toepassingen. Ook werd voor de eerste keer de Energy Award uitgereikt, voor het product dat het meeste energie bespaart. Het was Isoproc uit Zemst, specialist in hoogwaardige isolatie en in controleapparatuur om die te testen, dat de prijs ontving. “Veel huizen zijn slecht geïsoleerd, niet zelden omdat de architect of aannemer er te weinig van afweet”, zegt zaakvoerder Paul Eyckens. “Vijfentwintig centimeter in het dak en vijftien elders is onze norm.” Een huis goed isoleren halveert de verwarmingskosten, op voorwaarde dat de isolatie perfect luchtdicht geplaatst is. Helaas is dat meestal niet het geval. Luchtlekken spoort Isoproc op door de luchtdruk in een huis kunstmatig te veranderen. Komt er tocht door spleten en kieren, dan is de isolatie niet perfect. Om temperatuurlekken te detecteren, gebruikt het bedrijf dan weer een thermografische camera, die de warme en koude zones in een ruimte in kaart brengt. “Omdat we een totaaloplossing bieden voor isolatie, doen we vooral nieuwbouw”, aldus Eyckens. “Maar stilaan komen er ook renovaties bij.”

BESPARINGSTIPS

Veel mensen die aan het (ver)bouwen zijn, zien energievriendelijke investeringen nochtans niet zo goed zitten. Op lange termijn verdienen die zichzelf immers wel terug, maar op korte termijn doen ze vooral pijn in de portemonnee. Toch hoeft energie uitsparen in huis niet veel geld of moeite te kosten. Spaardouchekoppen, een snelkookpan, aardgas, een inductiefornuis, een aparte diepvriezer of spaarlampen zijn kleine ingrepen die je energieverbruik drastisch doen dalen. Een nieuwe verwarmingsketel installeren rendeert het meest.

“Al deze maatregelen apart kunnen de energiefactuur wel behoorlijk doen dalen, maar wij kiezen voor een ecologische totaaloplossing”, zegt Jan Van Den Broeke van evr-Architecten uit Gent. Zuinig wonen ziet dit ontwerpteam heel breed. “Een duurzaam energiebeleid begint eigenlijk al bij de keuze van de bouwplaats”, weet de architect. “Een alleenstaande woning op het platteland heeft een veel hoger energiekostenplaatje dan een rijtjeshuis in de stad. De bewoners hebben vaak meerdere auto’s en nemen voor haast elke verplaatsing de wagen. De uitstoot van dat nodeloos transport moet je ook in rekening brengen.” Duurzaamheid gaat duidelijk erg ver voor het team van evr-Architecten, en dat weerspiegelt zich in hun klanten. “We bouwen voornamelijk voor ecologisch bewuste mensen. Maar nu de overheid duurzaam bouwen promoot, krijgen we de kans ook in de publieke sector te werken. Zelfs meer en meer bedrijven kloppen bij ons aan”, vertelt Van Den Broeke. “Blijkbaar zien zij eindelijk in dat hun energiefactuur steeds grotere happen neemt uit hun onkostenbudget.” De ecologische denkoefening die de evr-Architecten bij elk ontwerp maken, is erg consequent. “Niet elk architectenbureau pakt het zo grondig aan. Begrippen als duurzaamheid en energiebesparing worden vaak misbruikt.” Met andere woorden : een zelfverklaard ‘duurzaam’ ontwerp heeft meer kans om een architectuurwedstrijd te winnen ? “Dat kan kloppen, maar voor ons is ecologisch bouwen geen groen strikje dat we rond een gebouw hangen. Het vraagt een instelling, een reflex die in iedere fase van het ontwerp aanwezig moet zijn. Het is een uitgangspunt, geen laatste stap.”

Thijs Demeulemeester

Info: www.epb2006.be,

www.evr-architecten.be,

www.isoproc.be.

Thijs Demeulemeester

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content