Naast topgastronomie en trendy zaken vind je in Vlaams-Brabant en Brussel ook eetgelegenheden waar je wordt vergast op streeklekkernijen als Beerselse mandjeskaas, boestring, hopscheuten, karakollen, paardenbiefstuk en frisse bieren als geuze, lambiek, kriek en faro. Pieter van Doveren maakte een selectie.

Hedendaagse brasserie – HUISELIJK CAFÉSFEERTJE

No-nonsensekeuken, scherpe prijzen : in Bar Bik kun je zonder gepeperde rekening iets lekkers uit de wereldkeuken kiezen. Je zit er tussen Vlaamse Brusselaars, ambtenaren, hippe reclamejongens en artiesten. Het eethuis werd zonder grote middelen op een originele manier ingericht. De vloer is van gepolierde beton. De grijsgroene verf op de muren is gesponsord door Levis. Banken en tafels zijn van ecologisch verantwoorde Noorse berk. De stoelen hebben nog op Wimbledon en in het BBC-gebouw gestaan. Ook de verlichting komt van een brocanteur. Het huiselijke cafésfeertje bevalt en de obers zijn joviaal. Alleen spijtig dat de bediening soms traag is. Specialiteit is sinds de eerste dag tonijn a la plancha met rougaille, wat in dit geval een soort chutney is van mango, rode ui, chili, knoflook, rodekerriepasta en kokosmelk !

Restaurant Bar Bik : Arduinkaai 3, 1000 Brussel. 02 219 75 00. Open van 11.30 tot 22.30 uur. Zaterdag en zondag gesloten.

Hedendaagse brasserie – JONG EN MODERN

Een ongedwongen sfeer waarin iedereen zichzelf kan zijn, eerlijk en lekker eten wars van culinaire tierelantijnen, innemende jonge mensen in de bediening, die Nederlands spreken en weten waarover ze het hebben, en twee eetvertrekken met overwegend Vlamingen aan tafel : dit soort eethuizen zijn in Brussel eerder zeldzaam. Resto Henri is een moderne brasserie met beperkt comfort, die in de markt werd gezet door drie schoolkameraden. Henri kwam op de plaats van Chez Henri, dat door de verkoop van mosselen en kaviaar decennialang een Brussels monument was. Succesgerechten zijn : zeetong meunière of steak met slaatje en frieten en mosselen in het seizoen. Daarnaast is er een suggestiekaart die om de drie weken verandert en die samengesteld is uit meer inventieve gerechten.

Resto Henri : Vlaamse steenweg 113, 1000 Brussel. 02 218 00 08. www.restohenri.be. Lunch : 12 euro. Zondag, maandag en zaterdagmiddag gesloten.

Hedendaagse brasserie – LEKKER ONTSPANNEN

“Niet de chef maar het product is de ster”, zegt Olivier Morland, chef-kok van Le Selecto. Hij selecteert eersteklasproducten, waarvan hij bij voorkeur de oorsprong kent en die hij op een relatief eenvoudige manier bereidt. Om de prijs te drukken, zijn er aantrekkelijke menu’s. Voor 39 euro bestel je een voor-, een hoofd- en een nagerecht naar keuze van de spijskaart. Het is prettig dat er voor geen enkel gerecht een supplement wordt gevraagd. Wel volgt het formaat de evolutie van de aankoopprijs : hoe duurder, hoe kleiner de portie ! Olivier is een kok met brede ervaring (Le Pain et le Vin, Villa Lorraine, Mon Manège à Toi, Trèfle à Quatre, Négresco, Guy Savoy) en kookt met smaak. Selecto is een aanrader voor mensen die houden van lekker eten in een modieuze, ontspannen omgeving.

Selecto : Vlaamsesteenweg 95-97, 1000 Brussel. 02 511 40 95. www.leselecto.com. Gesloten op zondag en maandag. Lunch 18 euro, menu’s 32 en 38 euro.

Folklore – MOSSELEN EN WILD

Het zijn vooral oudere mensen die op mosselbedevaart naar ’t Kriekske trekken. Zij hebben veel ervaring, weten wat lekker is en willen waar voor hun spaarcentjes. Hun aanwezigheid moet jonge mensen geruststellen. Plaats van gebeuren is een cafeetje uit 1936 aan de rand van het Hallerbos. Om de toestroom van klanten te verwerken, werd het cafeetje uitgebreid met een forse eetzaal. Centraal in dit folkloristische gebeuren staat patron Victor. Hij is een massieve zeebonk die zeven jaar kok was op de lange vaart. Victor houdt van het leven, dat zie je aan zijn postuur. Waar het gezellig is, schuift hij mee aan tafel. Hij is liefhebber van wild en in het seizoen komen de mensen van ver om hier een fazantje of een patrijsje te verschalken. Ook streekgerechten, zoals paling in ’t groen en konijn in bier zijn specialiteit.

’t Kriekske : Kapittel 10, 1500 Halle. 02 380 14 21. Maandag en dinsdag gesloten.

Folklore – UITSTERVENDE CHIC

Brusselaars met goede smaak, nette manieren en onweerstaanbare zin in paling in ’t groen of met tartaarsaus, een perfect gebakken of gegrild runderribstuk van fors formaat met knapperige frieten en versgedraaide bearnaise, en een royale dame blanche of een Luikse koffie weten van generatie op generatie de weg naar Tissens te vinden. Het eethuis aan de groene rand van Brussel bezet de benedenverdieping van een nostalgisch burgerpaleisje. De parketvloer is geboend, de tafels zijn kraaknet en de stoelen zijn gerieflijk : dit alles behoort tot een uitstervende chic. Tissens is één van de laatste bastions waar men zich op een oerklassieke, Belgische manier kan laten verwennen.

Tissens : Groenendaalsesteenweg 105, 1560 Hoeilaart. 02 657 04 09. www.tissens.be. Woensdag en donderdag gesloten.

Folklore – PAARDENVLEES SINDS 1859

De bijnaam van pjeirefretters hebben de Vilvoordenaars te danken aan hun paardenmarkt. De stadsbewoners verkopen niet alleen paarden maar eten ook van oudsher graag paardenvlees. Het is lekker en smaakt een beetje zoet, en het is bovendien mager en rijk aan ijzer en dus gezond en versterkend. Daarom was er vroeger in de buurt van alle grote ziekenhuizen een restaurant waar men paardenvlees kon eten. Een van de overblijvers is De Kuiper. Het restaurant dateert uit 1859. Alfons Gulickx baat dit mekka voor paardenvleesliefhebbers uit. Hij studeerde geschiedenis aan de VUB en veranderde radicaal van richting door De Kuiper over te nemen. De steak wordt gesneden uit de achtervoet en komt op tafel met eersteklasfrieten, salade van rauw witloof en versgedraaide mayonaise.

De Kuiper : Vissersstraat 51, 1800 Vilvoorde. 02 251 13 87. Maandag en dinsdag gesloten.

Gastronomie – NIEUWE FORMULE

Omdat het Leuvense centrum automobilisten weert, koos Luc Roelandt voor een locatie aan de ring. Zijn restaurant Het Land aan de Overkant ligt achter een pluk groen, schuin tegenover de gevangenis. Binnen wacht een modern ingerichte eetzaal. Luc studeerde rechten en geraakte als jobstudent besmet door de horeca. Hij ging in de leer bij betere Leuvense restaurants en ontpopte zich tot een hoffelijke zaalmeester. In Het Land wist hij de lat telkens wat hoger te leggen. Chef-kok, en sinds kort ook vennoot, is Wim Dejonghe. De twee staken onlangs de hoofden bijeen en besloten om de drempel wat te verlagen en het restaurant vlotter te maken. Wim kiest voor minder bewerkelijke bereidingen. Door de omlijsting te vereenvoudigen, kan de kok zich helemaal focussen op de kwaliteit van de hoofdingrediënten. De reacties zijn positief en het publiek verjongt.

Het Land aan de Overkant : Léon Schreursvest 89, 3001 Heverlee. 016 22 61 81. www.hetlandaandeoverkant.be. Zaterdag- middag, zondag en maandag gesloten.

Gastronomie – EEN VAN DE BESTE

Laurent Folmer, chef van restaurant Couvert Couvert, behaalde in 2002 een Gouden Garde als ‘meest inventieve kok’ in de Knack Restaurantgids. Om het restaurant verder uit te bouwen, vervoegde Vincent Folmer, de twee jaar jongere broer van de chef, het keukenteam. De broers komen uit Nancy, kregen alle twee een banketbakkersopleiding en gingen aan de slag bij de Franse top (Fauchon en Marc Meneau). Als patissier leer je secuur omgaan met gewichten, tijden en temperaturen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat heel wat banketbakkers uitgroeien tot eersteklaskoks. De gedreven broers zijn permanent op zoek naar uitzonderlijke producten, die ze verwerken tot persoonlijke gerechten. De inrichting vernieuwde recentelijk en is even puur als de keuken. Alles is in balans. Door dit evenwicht groeide Couvert Couvert tot een van de beste restaurant van Vlaanderen.

Restaurant Couvert Couvert : Sint-Jansbergsesteenweg 171, 3001 Heverlee. 061 29 69 79. www.couvertcouvert.be. Zondag en maandag gesloten.

Gastronomie – STAP VOOR STAP GEGROEID

Restaurant Spaans Dak ligt zeven kilometer ten zuiden van Leuven, aan de rand van het Meerdaalwoud, tussen de vijvers van het ZoetWater. Het gebied is geliefd bij wandelaars, mountainbikers en ruiters. Tussen de eerste twee vijvers staat een veertiende-eeuws slot, dat in de zeventiende eeuw een boswachtershuis werd en Spaans Dak werd genoemd. Hier opende de gedreven Michel Uyttendaele zijn restaurant. In de twintig jaar dat het eethuis bestaat is de kwaliteit stap voor stap gegroeid. Om bij te blijven werden stages en workshops in Spanje en Thailand gevolgd en werd geïnvesteerd in moderne keukenapparatuur. Het visitekaartje is het themamenu (35 euro), dat draait rond seizoenproducten, die op een originele manier en tegen een bodemprijs worden opgediend.

Spaans Dak : Maurits Noëstraat 2, 3050 Oud-Heverlee. 016 47 33 33. www.spaansdak.be. Gesloten op maandag en dinsdag. Menu’s van 25 tot 56 euro.

Voor de familie – KLASSEBISTRO

Het intieme eethuisje Trente groeide op korte tijd uit tot een vaste waarde. Aan het roer staat Kwinten De Paepe. Hij heeft na de hotelschool voeding- en dieetleer gestudeerd en had al vroeg in zijn hoofd om voor zijn dertigste een eigen restaurant te openen (vandaar de naam Trente). Zijn restaurant is een klassebistro, bestemd voor de Leuvense upper-class. Er is plaats voor maximum tweeëntwintig eters. Kwinten wordt bijgestaan door twee trouwe medewerkers, wat maakt dat alles op wieltjes loopt. Trente heeft geen spijskaart. Er zijn slechts zes bereidingen, die afzonderlijk of als menu van vier, vijf of zes gangen op het bord verschijnen (van 55 tot 70 euro). Bij elke gang kan men een aangepaste wijn of een bier kiezen. De wijnkaart biedt vooral keuze boven de 45 euro. De gerechten zijn origineel, de kooktijden juist en de natuurlijke smaken van eersteklasproducten primeren.

Restaurant Trente : Muntstraat 36, 3000 Leuven. 016 20 30 30. www.trente.be. Gesloten op zondag en maandag. Lunch 20 tot 30 euro.

Voor de familie – BOERDERIJRESTAURANT

In zijn gloriedagen als vleeshandelaar voederde beenhouwer Jos Theys zo’n 25.000 dieren, die onder eigen label werden verkocht. Om dichter bij de verbruiker te staan opende hij een vleesrestaurant met zicht op de kweekstallen van het vermaarde Junior Beef. De familieboerderij in de groene heuvels van het Hageland heeft fundamenten uit de zestiende eeuw en werd meer dan een eeuw geleden gekocht door grootvader Petrus Theys. Kleinzoon Jos werd op de boerderij grootgebracht. Hij verkocht de groothandel en staat zelf aan de grill. Grote stukken vlees worden eerst dichtgeschroeid in boter en vet, en vervolgens afgebakken in een hete oven. Zo is het vlees mals, sappig en diep van smaak. De tafels zijn bezet door Vlamingen die blozen van genoegen.

Jos Theys boerderijrestaurant : Sluisbeekstraat 9, 3220 Holsbeek. 016 62 35 25. www.jostheys.be. Maandag, dinsdag en woensdag gesloten. Voor de kinderen zijn er speciale gerechten en een speelweide met springkasteel.

Voor de familie – AAN DE MOLENBEEK

Hans Meus, broer van de beroemde Jeroen, opende een in het groen verborgen, laagdrempelige brasserie. Wandelaars langs het Grote Routepad, fietsers, zakenlieden met goed uitgeruste SUV’s, families en feestende gezelschappen voelen zich thuis in De Gempemolen. Je bent er welkom voor ontbijt, lunch, snacks, namiddagthee en -koffie, pannenkoeken of een glaasje bier op het idyllische terras, maar ook voor een uitgebreid diner. Met enig zoeken in de buurt van het gehucht Gempe vind je de taverne en het restaurant bij de resten van een uit 1229 daterende watermolen aan de kronkelende Molenbeek. De bucolische omgeving en de landelijke inrichting vragen om gerechten uit de streekkeuken, die Hans in afgestofte versie presenteert.

Brasserie De Gempemolen : Gempstraat 56, 3390 Sint-Joris-Winge. 016 48 73 07. www.gempemolen.be. Maandag en dinsdag gesloten.

Lekkere winkels – SUPERPRODUCTEN

Voor lekkerbekken die niet op een handje euro’s hoeven te kijken is er de Marché des Chefs. Dit fijnkostdepot in de Brusselse bovenstad werd opgezet door Jean Mailliant, de man die in zijn gloriedagen succesrestaurants exploiteerde, zoals Village Gourmand en Carlton. Marché des Chefs haalt de superproducten uit Frankrijk en levert aan gastronomische restaurants en particulieren met goede smaak. Bij de groenten vind je geurende meloenen uit Sardinië, wilde paddenstoelen, vergeten groenten zoals knolvenkel, en ander smakelijk groen afkomstig van kleine, Franse boertjes. Bij de vleesafdeling tref je onder meer duiven uit de Pays de Racan en gevogelte Bresse gauloise blanche. Heb je zin in vis van superieure kwaliteit, dan is er Deense kabeljauw, met de lijn gevangen zeebaars, Portugese reuzengamba’s van vier in een kilo en langoustines royales.

Marché des Chefs : Lensstraat 38, 1050 Brussel. 02 647 40 50.

Lekkere winkels – HONINGPARADIJS

La Maison du Miel dateert uit 1887 en is een van de oudste winkeltjes van Brussel. Het paradijs voor honingliefhebbers betreed je met respect en omzichtigheid, want de bokalen zijn torenhoog gestapeld. Je durft er nauwelijks te bewegen, vooral als je weet dat er voor een kilo honing zowat 100.000 retourvluchten nodig zijn van de korf naar een miljoen bloemen. In het Huis van de Honing is er keuze genoeg : honing uit de Cévennes, uit China, van tropische vruchten, van kastanjes, rozemarijn, dennenhout, tijmbloemen of sinaasappelbloesem. Hier ben je ook op het goede adres voor bijproducten, als pollen, koninginnenbrij en propolis.

La Maison du Miel : Zuidstraat 121, 1000 Brussel. 02 512 32 50. www.lamaisondumiel.be

Lekkere winkels – KAASAFFINEUR

Kaasspecialist Fried Elsen volgde na zijn humaniora een opleiding hotelmanagement. Maar na drie maanden in de horeca had hij het wel gezien. Met zijn vrouw opende hij een kaaswinkeltje. De winkel verhuisde tweemaal om uiteindelijk de deur te openen in de Mechelsestraat in Leuven. Daar kon de kaasfanaat zijn droom waarmaken. Onder de mooie winkel zijn drie rijpingskelders en een koude kamer waar kazen rijpen tot ze optimaal van kwaliteit zijn (affineren). Fried Elsen wordt bijgestaan door zijn zonen en een team vakmensen, die dagelijks de evolutie van de rijping volgen. In de winkel liggen de kazen zo uitgestald op een tafeltoog dat je goesting krijgt om zo een voor een in de kazen te bijten. Naast tweehonderd soorten kaas, verkoopt Elsen ook biobrood, vleeswaren en een beperkt aanbod aan wijnen.

Elsen Kaasambacht : Mechelsestraat 36, Leuven 3000. 016 22 13 10. www.elsenkaasambacht.be

Plan uw uitstappen met de trein, tram of bus. Voor dienstregelingen en brochures, raadpleeg www.b-rail.be/main/N/

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content