De Tassche, Oude Burg 11, 8000 Brugge, 050 33 03 19, fax 050 33 19 40, www.tassche.com, tassche@pandora.be

Wie in het centrum van de Brugse binnenstad een klein hotel met een gestoffeerd verleden zoekt, kan niet naast De Tassche kijken, dat letterlijk in de schaduw van de achterzijde van het belfort staat. De naam van het hotel verwijst naar een geldbeurs en daarmee naar de middeleeuwse combinatie van gastenverblijf en makelaardij. Zeker is dat het huis al in 1580 onder die naam werd vermeld en dat er twee jaar later stromend water werd aangelegd, een zeldzaam goed in die tijden. De kelder en de fundamenten dateren zelfs van de dertiende eeuw en het gebinte, dat zonder metalen verbindingen schuin tegen de wind in werd gebouwd, werd rond 1450 opgetrokken. Onder dat historische dak werd minstens sinds 1682 een zekere vorm van gastvrijheid verstrekt, al moet die omschrijving breed geïnterpreteerd worden: toen de ouders van de huidige uitbaatster zeventien jaar geleden de zaak overnamen om er een restaurant te beginnen, had het pand net een wat woeliger periode achter de rug waarin het als discotheek had gefungeerd.

Aan het restaurant werd gaandeweg een aantal kamers toegevoegd en toen de huidige uitbaters de voorbije zomer het roer overnamen, waren er inmiddels negentien van uitgebouwd. Jos en Tabitha hadden toen al vier jaar in de zaak meegedraaid nadat ze daarvoor al enkele jaren ervaring hadden opgedaan in hun wereldrestaurant Soul Food in de Langestraat. De gastvrouw liep school in Spermalie en van meet af aan werd duidelijk dat ze ook hier de nodige aandacht wilden besteden aan de tafelgenoegens. Zo werd onlangs de jonge chef Olivier Calleeuw aangetrokken, die voordien in de keuken van De Karmeliet aan de slag was.

Wegens het historische karakter van het pand liep de uitbouw van de kamers niet van een leien dakje, maar uiteindelijk werden de nodige compromissen gesloten. De kamers werden over drie verdiepingen verdeeld, maar de vijf op de hoogste etage bieden zonder twijfel het meeste karakter. Wel wordt de ruimte een beetje doorkruist door het dakgebinte, maar dat vinden we nu juist een pluspunt. Andere gasten hebben daar een andere mening over.

Wie na een verkwikkende nacht in het restaurant voor het ontbijt aanschuift, vindt er een buffet met vier soorten brood, charcuterie, kaas en confituren, koffie, thee en fruitsap.

De Tassche telt negentien kamers, waaronder twaalf met douche en zeven met ligbad op de kamer. Ze worden aan 70 tot 100 euro per nacht verhuurd, inclusief ontbijt. Als men twintig euro per persoon oplegt, kan men er in halfpension verblijven.

TEKST EN FOTO’S pierre darge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content