Guido Van Landeghem verhuisde zijn restaurant De Varkenspoot na zestien jaar van de Arme Duivelstraat naar de nabijgelegen Graanmarkt. Hij maakte van de gelegenheid gebruik om alles te vernieuwen. Het decor heeft art-decomotieven, compleet met spiegels, geometrische versiering in allerlei vormen en kleuren, en vloeren met blauwe steen. Op de eerste verdieping is ruimte om met veertig man feest te vieren. De spijskaart vermeldt gerechten die hun oorsprong vinden in de traditionele Belgische keuken. Voorbeelden zijn: garnaalkroketten, scampi’s in duivelsnat, gepekeld en gerookt hammetje met mosterdsaus, rog met botersaus en gebakken zeetong. De nieuwe Varkenspoot bevindt zich op de plaats waar zich eertijds het vermaarde eethuis Henri bevond. Graanmarkt 3, Antwerpen. Tel. 03-232 63 63. www.varkenspoot.be – Zaterdagmiddag en zondagavond gesloten.

Niet duur en gebruiksvriendelijk is het luchtig en kleurrijk uitgevoerde boekje Sushi, lekker en eenvoudig. Voor steeds meer mensen is sushi een aangename verslaving en wordt het te prijzig om de vishapjes buitenshuis te eten. Om sushi-lovers te helpen bij het thuis klaarmaken van de eetbare kleinoden maakten auteur Noel Cottrell en fotograaf Dirk Pieters dit boek. Beginners krijgen een voorstelling van het keuken- en eetgerei, waarna hoofdstukken worden gewijd aan basisingrediënten en rijst. Dan volgt de kunst van het snijden van vis en komen de verschillende sushi-types aan bod, zoals nigiri-sushi, sushi-rolletjes, handgemaakte rolletjes en zoete omeletrolletjes. Het boek sluit af met een hoofdstuk over sushi-rituelen, een woordenlijst en een totaal onbruikbare, Nederlandse leverancierslijst van eetgerei & verse vis. Als men het boek in Vlaanderen verdeelt, mag een Vlaamse adressenlijst niet ontbreken. Uitg. Zuid Boekprodukties, verdeling Agora, 498 fr./ 12,34 euro.

Tijdens de Europese Fine Food Fair (EFFF) 2001, die van maandag 1 tot woensdag 3 oktober 2001 in het Maastrichts Expositie & Congres Centrum (MECC Maastricht) plaatsvindt, presenteren toonaangevende bedrijven uit binnen- en buitenland hun beste producten. Het evenement wordt georganiseerd onder auspiciën van Euro-Toques, de Europese organisatie van koks die zich inzet voor het behoud van culinaire tradities en ambachtelijke bereidingen van voedsel. Spil van het omlijstingsprogramma zijn de demonstraties, waarbij topkoks hun kennis en visie presenteren. Wijnen en spijzen komen aan bod in het Wijntheater, onder leiding van Jan van Lissum. In de acht jaar dat EFFF bestaat, groeide het evenement uit van ontmoetingsplaats voor hobbykoks tot rendez-vous van restaurateurs, koks en sommeliers. Info: http://www.eff.nl.

Kruiden en specerijen worden gebruikt om gerechten op smaak te brengen en liggen meestal in de natuur voor het rapen onder de vorm van bolletjes, takjes, blaadjes of teentjes. Pep’n Spice is voor honderd procent een natuurlijke smaakmaker, zonder zout, suiker, kleurstoffen, bewaarmiddelen of smaakversterkers. In het gamma zijn twaalf variëteiten kruiden en specerijen opgenomen, zoals look-citroen, tzatziki, tikka, salsa en cajun. Er werd gekozen voor topkwaliteit en er ging extra zorg naar het drogen. De kruiden en specerijen zijn ideaal voor fondue, gourmet, wok, marinades, pita, barbecue, borrelhapjes, mosselen, rauwe groenten, vlees, vis, spaghettisaus, lookboter, vinaigrette en dipsausjes.

Te koop in de betere groente- en fruitwinkels, delicatesse- en natuurvoedingswinkels. Elk doosje bevat 27 gram en kost 149 fr./ 3,69 euro.

In meer dan de helft van de Belgische gezinnen wordt elektrisch gekookt. Wie gebruikscomfort op prijs stelt, maakt met een vitroceramische kookplaat een goede keuze. AEG komt met de nieuwe 91900 KMN kookplaat (89 cm breed) en de 81700 KMN (76 cm breed). Die laatste bestaat ook in een versie voor combinatie met een onderbouwoven. De ene kookplaat is voorzien van vier, de andere van vijf kookzones, waarbij meervoudig uitbreidbare kookzones. De meest opvallende is een driekringzone met een maximale diameter van 27,5 cm, bijzonder geschikt voor viskommen en braadsleden. Alle kookzones zijn hilight-zones die zorgen voor een snelle opwarming en een gelijkmatige warmteverdeling. (Vanaf 30.290 fr./750,87 euro). Info: 02-363 03 11.

2000 is een jaar waaraan wijnliefhebbers goede herinneringen zullen overhouden. Delhaize De Leeuw zet drie rasechte sauvignons met fruitig aroma en lange afdronk in de kijker: een Mène-au-Trot 2000 als Sauvignon de Touraine die lekker smaakt bij rillettes en mosselen in room (139 fr./3,44 euro), een Sancerre 2000 voor bij carpaccio van zalm of visgerechten met botersaus (345 fr./8,55 euro) en de droge BergeracChâteau La Rayre 2000 als begeleider van zeevruchten (129 fr./3,20 euro). Wijnliefhebbers kunnen ook de site www.delhaizewineworld.com met een waaier van 400 wijnen raadplegen.

Het herfstnummer van spijs&drank – een must voor wie eten en drinken even belangrijk vindt als ademen – is te koop in uw krantenwinkel.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content