Voor al wie in brood is geïnteresseerd – professioneel of als amateur – is er het gevarieerde werkboek Boerenbrood. Het oorspronkelijke werk had als titel Country Bread en werd op de markt gebracht door de bekende Engelse uitgever Conran Octopus Ltd. Auteur Linda Collister sprokkelde anekdotes en recepten bijeen van typische baksels uit alle hoeken van de wereld. Fotograaf Anthony Blake zorgde voor stemmingsvolle plaatjes. In het eerste hoofdstuk wordt het graan gemalen en komen tarweloos brood en glutenvrij, gistloos brood aan bod. In hoofdstuk twee laat men het deeg rijzen en begint men met natuurlijk zuurdesembrood; ook lavas-aardappelbrood, Japanse-groene-theebrood en Iers sodabrood werden opgenomen. Vervolgens wordt het deeg bewerkt en gevormd en komen baksels als zonnebloempittenbrood en knapperbrood van Sardinië aan bod. In hoofdstuk vier wordt het brood gebakken en maakt men kennis met o.m. Scandinavisch tunnbröd en Indiase aloo paratha. Het laatste hoofdstuk is gewijd aan feestbroden, zoals pinkstercake en midzomer-waterkersbrood. Het broodboek is uitgegeven door Becht-Haarlem en kost 1100 fr.

De rauwe Ganda-hammen van de firma Corma uit Destelbergen, die geprepareerd worden volgens het principe van droogzouting, verwierven roem tot ver over onze grenzen. Nu zijn er ook gedroogde Ganda-worsten: ‘puur varken en puur Vlaams’. Hiervoor worden varkensvlees, spek, een minimum aan zout, peper, suiker en een vleugje salpeter gemengd en in een natuurdarm verpakt. Tijdens het rijpen bij een vrij hoge vochtigheidsgraad, die doet denken aan die van boerderijkelders, ontstaat aan de buitenkant van de worst een eetbare, natuurlijke witschimmel. Deze geeft een mild aroma aan het vlees en onderhoudt een natuurlijk bacteriologisch evenwicht. De ambachtelijke receptuur werd reeds in de Middeleeuwen in Gent en de streek daarrond toegepast. Het resultaat is een natuurlijke gedroogde worst met traditionele smaak en aroma zonder restnitraat of restnitriet.

Paprika’s vormen de basis voor menig zonnig gerecht. De firma Marie Thumas komt met Paprika Piquillo, ingelegde zongerijpte paprika’s, waarvan de schil is afgeschroeid door ze te roosteren boven houtvuur. De rode paprika’s zijn lekker bij het aperitief, maar je kan de Piquillo ook in duizend-en-een bereidingen gebruiken, zoals lichte slaatjes, in paprikapesto met pijnboompitten, parmezaankaas, knoflook en olijfolie, of voor zuiderse combinaties met pasta, vis of vlees. Wordt verkocht in de supermarkt (37 cl, aanbevolen prijs: 69 fr.).

De Jonge Restaurateurs van Europa zijn een groep ambitieuze, jonge koks die door interne kwaliteitsselectie tot de top van de Europese gastronomie behoren. De vereniging bestaat momenteel uit 366 restauranthouders verspreid over acht Europese landen. De Belgische afdeling telt 22 leden. Om kennis te maken met de nieuwe kookkunst van deze eminente Belgische chef-koks is er nu een cd-rom met 65 recepten van voor-, hoofd- en nagerechten. Deze zijn tweetalig weergegeven en makkelijk af te printen. Op de cd-rom vind je ook informatie over de Belgische leden en hun restaurants: het interieur en de specialiteiten worden omschreven, en om de automobilist te helpen is er ook een routebeschrijving opgenomen. Voor wie veel reist is er de nieuwe Europese Gids 2002, waarin alle leden uit de acht landen zijn opgenomen. De cd-rom en de gids zijn verkrijgbaar op het JRE-secretariaat (’t Truffeltje, Bogaerdstraat 18-20, 9200 Dendermonde, Tel. 052-22 45 90), in de JRE-restaurants, of via de informatieve website: www.jre-belgium.be

Het Land van Calcimus 2. De Melkweg in Gevaar is de titel van een educatieve cd-rom over calcium en gezonde voeding. Het is het vervolgproject op de educatieve spelkoffer Het Land van Calcimus. Uit talrijke studies blijkt dat de botten van onze kinderen worden aangetast door een onevenwichtige voeding (o.a. te weinig calcium) en te weinig sport. Deze boodschap werd verpakt op de nieuwe cd-rom en is bestemd voor kinderen van de 2de en 3de graad van de lagere school. Alle Vlaamse lagere scholen ontvangen een gratis exemplaar van de cd-rom. Voor 200 fr., inclusief verzendingskosten, is de cd-rom verkrijgbaar bij Avalon bvba, Begijnenstraat 41, 9100 Sint-Niklaas, Tel. 03-296 01 14, http://www.avalon-books.be. Aan de scholen wordt de mogelijkheid geboden cd-roms te bekomen tegen een voordeeltarief om deze aan de leerlingen te verkopen voor de richtprijs van 100 fr.

De lente-editie van het culinaire magazine spijs&drank – een must…..

Pieter Van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content