Steigereiland, het experimentele eiland van IJburg, was veel jaren niet meer dan 1 km2 opgespoten land. Wind en water waren de enige natuurelementen. Je moest fantasie én visie hebben om hier een huis te bouwen. Inmiddels is het eiland volgebouwd met karakteristieke architectuur van privé-woningen, geschakeld én vrijstaand, appartementencomplexen, woonarken en drijvende woningen, ateliers en studio's en enkele kleine kantoorgebouwen. Over enige jaren komt het architectonische sluitstuk, het Sluishuis, een markant appartementengebouw met tien verdiepingen, aan de kop van Steigereiland Noord. De stedenbouwkundigen van Amsterdam hadden een specifieke rol weggelegd voor Steigereiland, het moest een eiland worden waar wonen én werken gecombineerd werden.
...

Steigereiland, het experimentele eiland van IJburg, was veel jaren niet meer dan 1 km2 opgespoten land. Wind en water waren de enige natuurelementen. Je moest fantasie én visie hebben om hier een huis te bouwen. Inmiddels is het eiland volgebouwd met karakteristieke architectuur van privé-woningen, geschakeld én vrijstaand, appartementencomplexen, woonarken en drijvende woningen, ateliers en studio's en enkele kleine kantoorgebouwen. Over enige jaren komt het architectonische sluitstuk, het Sluishuis, een markant appartementengebouw met tien verdiepingen, aan de kop van Steigereiland Noord. De stedenbouwkundigen van Amsterdam hadden een specifieke rol weggelegd voor Steigereiland, het moest een eiland worden waar wonen én werken gecombineerd werden. Sjoerd Landman en Sinette Hesselink kochten een kavel van de gemeente en bouwden een atelierwoning. "Ik kan het me nog goed herinneren, zeven jaar geleden zaten Sinette en ik op Steigereiland rond te kijken op een betonblok. We hebben die open zandvlakte, de wind en de wolkenlucht een tijd op ons laten inwerken, elkaar aangekeken en ter plekke beslist : we doen het !" Architect Sjoerd Landman heeft het Hollandse landschap in zijn genen zitten, het imposante lijnenspel en de open ruimte. "Ik ben opgegroeid met de weidsheid van de polder om me heen, de elementen wind, water en lucht zijn me dus bekend. Hier zitten we te midden van het groen en het water, en op redelijk korte afstand van het centrum van Amsterdam. Intussen is het huis af, Matteo is nu drie jaar, en we wonen en werken hier met veel plezier." Sinette : "Hier konden we los van alles en iedereen een nieuwe start maken, een eigen ontwerp realiseren. We konden het architectuurbureau Architoop en mijn modestudio Plot een plek geven in het bouwvolume. Zeer handig is dat : alles onder één dak. Het ontwerp is helemaal aan Sjoerd toevertrouwd, in een later stadium heb ik me met kleinere details bemoeid, zoals met de keuken en het wonen boven. De ruimte van de keuken wilden we actief én hoog, in tegenstelling tot het woongedeelte dat knus en laag moest blijven. Natuurlijk heb ik bij het begin van het ontwerp mijn verlanglijstje voor studio Plot geformuleerd : voldoende werkruimte, veel daglicht en het liefst op de benedenverdieping." Sjoerd : "Bij het ontwerp ben ik heel pragmatisch bezig geweest. De studio's bevinden zich op de begane grond en de eerste verdieping, elk met een oppervlak van 70 m2. De bovenste drie lagen vormen de woning. Door op iedere verdieping de trappen anders te positioneren zijn de plattegronden geoptimaliseerd. De woonkamer en de open keuken beslaan twee verdiepingen en liggen aan het dakterras. Deze verdiepingen zijn verbonden middels een royale vide. Die vide laat prachtig strijklicht in de woning vallen. De brede ramen geven vanuit de woonkamer een panoramisch uitzicht over het eiland, het water en de stad." "De gevels liet ik bekleden met een Zuid-Afrikaanse leisteen, de aluminium kozijnen zijn ingewerkt. Voor de plint is gezoete hardsteen gekozen. Door deze materiaalkeuze kleurt de gevel, vanwege ons afwisselende, zeg maar buiige klimaat, van sprankelend zilvergrijs tot mysterieus antraciet. Binnen zijn de trappen en plafonds in schoon beton uitgevoerd. De combinatie van al deze materialen heeft het huis een aangenaam natuurlijke uitstraling en een licht industrieel accent gegeven. Voor mij is dit een voorbeeld van een architoop geworden, mijn bijdrage aan de gebouwde omgeving, als contrast met de natuurlijke leefomgeving die ons omringt, de biotoop. Als architect wil ik tussen die beide eenheden samenhang brengen." Architoop : www.architoop.nl Studio Plot : www.studioplot.nlDOOR MARC HELDENS "HIER KONDEN WE LOS VAN ALLES EN IEDEREEN EEN NIEUWE START MAKEN. DE MODESTUDIO EN HET ARCHITECTUURBUREAU ZITTEN MEE ONDER HETZELFDE DAK." "DE BREDE RAMEN GEVEN VANUIT DE WOONKAMER EEN PANORAMISCH UITZICHT OVER HET EILAND, HET WATER EN DE STAD."