partyplanner en modeagent

Vlissingen werd een exotische bestemming, ook al is het zo dichtbij. Mijn mama is Nederlandse en mijn papa Antwerpenaar. Ze woonden een tijdje in Vlissingen, waar ik ook geboren ben. Daarna zijn we naar Beerse verhuisd, een dorp in de buurt van Turnhout. Maar mijn band met de zee, en met mijn Nederlandse familie is gebleven. Ik bracht er bijna al mijn jeugdvakanties door en keer er ook nu graag terug.

Er schuilt een podiumbeest in mij. Of dat wordt toch gezegd. Als kind voerde ik altijd toneelstukjes op tijdens familiefeesten. Ik werd ook kwaad als men niet keek. Mijn gevoel voor drama heeft er blijkbaar altijd ingezeten.

Ik lachte wel eens met mensen die altijd over vroeger praATten. Maar de laatste tijd betrap ik mezelf erop dat ik vaker terugdenk aan mijn jeugd. Heeft het te maken met het feit dat ik wat ouder word ? Of dat ik probeer bewuster te leven ? Ik weet het niet.

Mijn leven is een aaneenschakeling van impulsieve beslissingen. Ik ben impulsief. Ik neem graag beslissingen zonder er al te veel over na te denken. Dat is ook de reden waarom ik sta waar ik nu sta, waarom ik doe wat ik nu doe.

Ik heb meteen gezien wat iemand aanheeft. Vooral omdat ik het zelf ook belangrijk vind. Ik ben zeer ijdel. Ik vind het belangrijk om er goed uit te zien. Laat ik het anders stellen : ik vind het belangrijk om me goed te voelen. En mijn uiterlijk speelt daar een belangrijke rol in.

Partyplanning is overgewaaid uit de Verenigde Staten. Het prototype van een servicemaatschappij. Je kunt er op ieder moment van de dag je wensen ingewilligd zien. Gewoon even bellen en tien minuten later staat het voor je deur. In België deed men het tot voor enkele jaren allemaal liever zelf. Nu het leven ook hier steeds sneller gaat, en beide ouders vaak uit werken gaan, zie je steeds meer 'services' opduiken. Partyplanning is er daar één van.

Een feest is als een theaterstuk. Je kunt het alleen niet stilleggen als er iets fout loopt. Maar dat houdt het spannend. Ik zie mezelf daarom veeleer als een regisseur, als de architect van het feest. Ik ben dan ook van A tot Z bij alles betrokken : van het bouwen van de decors tot het sturen van de live acts.

Een kippenvelmoment kun je creëren. Je werkt naar een hoogtepunt toe. Dat begint al bij de manier waarop de jassen worden ontvangen en de cocktails gekoeld zijn. Maar nog belangrijker is het ritme. Ik voel wanneer het tijd is om van muziek of ruimte te veranderen, ik voel wanneer ik het ene moment in het andere moet laten overvloeien. Tien tegen één werkt het ook.

Ik krijg vaak te horen dat men 'iets anders dan anders' wil. Maar wat is dat 'anders' ? Een schuur in een lavendelveld in Frankrijk ? Een huis in Toscane ? De realiteit is dat het allemaal minder idyllisch is dan het lijkt. Wie vertrekt van dat standpunt eindigt meestal met een heel traditioneel huwelijksfeest.

Er is een grens tussen luxe en decadentie. Ik houd zelf van mooie producten, en mijn feesten zijn op zijn minst luxueus te noemen, maar de drang die vandaag heerst om almaar grotere, chiquere en originelere feesten te geven, vind ik maar flauw.

Philippe Verschueren (46) is de eigenaar van het modeagentuur PHV Agency en het evenementenbureau

Réponse s'il leur plaît (RSLP). Hij is tevens een van de drijvende krachten achter de vzw Antwerp Fashion Agents (AFA), organisator van Antwerp Fashion Weekend.

Door Ellen De Wolf