Faïenceries de Gien, Grote zavel 41, 1000 Brussel, 02 512 13 87, www.gien.com. M. Frey, Grote Zavel 45, 1000 Brussel, 02 502 35 20, www.m-frey.com. Urban Gaucho, St.-Annastraat 30, 1000 Brussel, 02 502 37 77, www.urbangaucho.com.ar

Lang geleden was de Grote Zavel van Brussel moerasgebied. Later werd het een kerkhof. Maar vanaf het moment dat de burgerij zich er vestigde, werd het de vaste stek van de Brusselse beau monde. Op het plein met de achttiende-eeuwse patriciërshuizen is l’art de vivre een serieuze zaak. Een dag hier in uptown Brussel is genoeg om een einde te maken aan je gezonde financiële situatie. Ook al geraak je behouden voorbij de vele kunst- en antiekzaken, dan moet je nog kunnen weerstaan aan patissier en hofleverancier Wittamer, chocolatier Godiva, Emporio Armani en tal van uitnodigende restaurants en bars rondom het plein. Voor wie het toch zou willen wagen, sinds kort is er nog een aantal winkels bijgekomen. Zo is er de boetiek van de Faïenceries de Gien. Een eerbiedwaardig oud huis, want al van in 1821 is dit een van de bekendste Franse aardewerkproducenten die ook bij ons kan rekenen op een schare fans. Na Parijs is dit de eerste winkel die exclusief aan het merk is voorbehouden. Wie geïnteresseerd is in de savoir-faire van het tafelen moet hier zeker een bezoek brengen. Alleen al om je te vergapen aan de weelderige decoraties die vaak teruggaan op de tradities van het huis. Maar sedert 1981 doet men er ook een beroep op hedendaagse kunstenaars, onder wie bijvoorbeeld schilderes Isabelle de Borghgrave. Borden en kopjes vol bloemen, kersen, vogels, wilde dieren, hele tuinen zelfs. Ze herinneren aan grootmoeders servies dat alleen bij speciale gelegenheden uit de kast werd gehaald. Belangrijk detail, deze stukken mogen wél in de afwasmachine !

Enkele huizen verder, op de hoek van het plein, stoot je op het nieuwe adres van juwelenmerk M. Frey Wille. Ook al zo’n gerespecteerd huis, en gespecialiseerd in emailsieraden. Goud wordt er gecombineerd met kleurrijke patronen in email. Soms hebben de geometrische vormen geen verdere betekenis, maar meestal is de collectie geïnspireerd op kunst. Niet alleen op het symbolisme van het oude Egypte en de Grieks-Romeinse mythologie, M. Frey Wille laat zich vooral inspireren door twintigste-eeuwse kunstenaars als Gustav Klimt en Claude Monet. Kwaliteit gegarandeerd, maar een grote drang naar originaliteit kun je de Weense ontwerpers niet nageven.

Urban Gaucho in de St.-Annastraat heeft op dat vlak meer te bieden. In de interieurzaak vind je een gelimiteerde editie van handgemaakte Argentijnse binnenhuisaccessoires. Hedendaagse ontwerpen gemaakt volgens oude gauchotechnieken in de traditionele pampastijl. Dat geeft een strakke vormgeving met zuiderse toets. “Als je hier wilt verkopen, moet je je onderscheiden”, zegt de Zuid-Amerikaanse winkeljuffrouw. En uiteindelijk is dat nog altijd de bedoeling op de place m’as-tu vu van Brussel. (SD)

samenstelling hilde verbiest

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content