Smakelijk eten voor scherpe prijzen in een knusse omge-ving : dat zijn de pijlers waarop het succes van Bistro Desanto rust.

:: Bistro Desanto : Gentseweg 558, 8793 Sint-Eloois-Vijve. 056 602413.

Driegangenlunch : 16 euro.

Gesloten op zaterdagmiddag en zondag.

Het restaurant is gelegen in Sint-Eloois-Vijve, aan de commerciële oude baan van Gent naar Kortijk en heeft zijn onderkomen in een oud huis met geblindeerde, donker geverfde façade. Binnenkomen doe je via het terras en de achterdeur. Daar wacht een metalen bar, die uitgeeft op twee in elkaar overlopende eetkamers. Alles is er in chocoladebruin, zelfs het merendeel van de bezoekers dat die avond binnenstroomt, is gekleed in chocoladebruin. Toeval of niet ? In ieder geval kennen zakenlieden en families elkaar en er wordt warm gekust en er worden vele handen geschud.

Op cruciale plekken hangen met veel donkerrode olieverf geschilderde portretten van bevriende kunstschilder Antoine Desmedt. Hij smolt de eerste letters van voor- en achternaam samen tot de artiestennaam Desanto. De man had zich geen betere expositieruimte kunnen wensen dan de eetvertrekken van Bistro Desanto, want kunst en omgeving zijn perfect op elkaar afgestemd. Voor de receptie zorgt de elegante Janique De Vlaminck en achter de schermen kokkerelt haar man Christophe Dejonghe. Hij komt uit een horecageslacht (vader had restaurant Carlton in Kortrijk en tot voor kort Slipway in Zeebrugge, broer staat aan de pannen in Korenhalm in Brugge).

Grootmoeders bereidingen

Christophe opende zes jaar terug Bistro Desanto. Zijn gevarieerde spijskaart toont respect voor grootmoeders bereidingen. Specialiteiten zijn : onvergankelijke kalfskop in tomatensaus (16 euro), runderkraai met sjalot (18 euro), karnemelkstampers (smeuïge aardappelpuree met karnemelk en bruingebakken boter) en waterzooi van kreeft met tongreepjes (24 euro). Op onze tafel kwamen twee voorgerechten : terrine van ganzenlever van goede kwaliteit, opgediend met confituur van rode en witte ui en getoast rozijnenbrood (14,75 euro) en een ode aan de ouderwetse en rijke burgerkeuken in de vorm van toastblok, geïmpregneerd met gesmolten boter en afgedekt met gebakken champignons en spekjes (9,50 euro). Hoofdgerechten waren : duif uit Bresse, helaas te ver gegaard, geserveerd met gestoofd witloof, gekookte aardappelen en een donkere rozemarijnsaus (22 euro) en ’tartaar met liefde bereid’ of uit vorm gepresenteerd gekapt vlees, aangemaakt met mosterd, olijfolie, bieslook en, naar onze smaak, te veel zoete ketchup (12,25 euro). De tartaar werd opgediend met prima frieten, mayonaise en sla met bruine randjes ! Janique kwam nog eens langs om te vragen of er belangstelling was voor nog wat vers gebakken frietjes. Wij bedankten beleefd en genoten na van het restje Frankland Estate, een lichte en bekoorlijke shiraz uit Australië (28 euro). Bistro Desanto biedt een ruime keuze wijnen aan redelijke prijzen.

Pieter Van Doveren I foto’s Jan Caudron

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content