Op de rooster

Laat het miezerige weer de pret niet bederven. Trek je laarzen aan en raap je zakken vol noten. En dan snel weer naar binnen voor het leukste gedeelte: kraken, roosteren en knabbelen natuurlijk.

Deze kan je eten

De kleine beukennoten zitten afzonderlijk in een omhulsel. Het pellen van deze nootjes is een heel gedoe. Niet zo erg want je mag er toch niet te veel van eten: van 50 g beukennoten kan je al een vergiftiging oplopen.

Om hazelnoten te pakken te krijgen moet je snel zijn, of eekhoorns en muizen zijn je voor. Hazelnoten kan je zo van de boom plukken; de harde dop moet je kraken. In de keuken kan je noten verwerken in gebak of muesli. En er wordt ook olie van geperst en pasta van gemaakt.

De vrucht van de tamme kastanje zit in een stekelige bolster. Voor je ze opeet moet je het glanzende bruine jasje verwijderen. Dat gaat het makkelijkst als je ze onderaan met een scherp mes insnijdt en ze enkele minuten laat koken. Je kan ze rauw eten, koken of poffen.

Walnoten moet je kraken. De noten kan je hakken en in slasaus verwerken, in gebak, of gewoon zo als tussendoortje opeten. Een avond noten kraken levert je al gauw genoeg doppen voor een noten-windgong of wie weet een coole deurhanger voor je clubhuis.

Keukennootjes

Een portie knabbels zorgt op een druilerige dag voor extra gezelligheid. Met knabbelnoten van het huis proef je bovendien de noten van bij ons.

Wat je nodig hebt: noten: hazelnoten of walnoten en wat beukennootjes * zout * olie (olijfolie, sesam- of notenolie) * een notenkraker * een grote steelpan * keukenpapier * een opdienschaaltje.

Lees dit recept helemaal voor je aan de slag gaat.

Kraak of dop alle noten. Dat lijkt een grote klus, maar met je lievelingsmuziek op de achtergrond is het zo gebeurd. Verwijder, als je dat wil, de velletjes van de walnoten. Breek de noten in kleinere stukken.

Giet een scheutje olie in de pan (ongeveer een koffielepel). Draai de pan rond tot ze helemaal bedekt is met een dun laagje olie. Of gebruik wat keukenpapier om de olie open te wrijven. Zet de pan op een hoog vuur (de hoogste stand). Hou noten en zout in de aanslag, want nu moet het snel gaan.

Schep de noten in de hete pan. De noten mogen niet op elkaar liggen. Al je er te veel hebt, moet je twee keer roosteren.

Bestrooi de noten ruim met zout (uit de strooier, geen handenvol).

Pak de pan bij de steel en trek ze met korte schokjes heen en weer. Herhaal het schudden af en toe zodat de noten niet gaan aanbakken. Na een minuutje of twee zijn de noten klaar. Draai het vuur uit.

Schep de knabbelnoten op een vel keukenpapier en laat ze daarop afkoelen. Schik de knabbelnoten in een dienschaaltje. Smullen maar.

Nog een paar tips

Kastanjes poffen

Maak een kruislingse insnijding in de kastanjes. Leg ze op een bakblik en schuif dat in een warme oven of zet het bovenop de snorrende kachel. De kastanjes zijn klaar als ze openbarsten en heel de woonkamer er verrukkelijk naar gaat geuren.

Notencake

Een gewone cake krijgt meteen iets feestelijks als je een handvol gehakte noten door het beslag schept. Gedroogde vruchten zoals appel of abrikozen maken het helemaal af. Reken vijf minuten baktijd extra.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content