Istanbul is historisch én tegelijk hip. Je hebt er de Aya Sofia en Topkapi in Sultanahmet, maar ook bruisende wijken met trendy bars en eethuizen. Een mix van oost en west in het bord, magische vergezichten, een verkoelend Bosporusbriesje : uit eten is hier een feest voor de zintuigen.

Eetcafés Bio voor bobo’s

De wijk Cihangir wordt bevolkt door schrijvers, kunstenaars en artiesten, en ademt een relaxed sfeertje. Zo ook het White Mill Café dat, in tegenstelling tot wat de naam laat vermoeden, geen bruine kroeg is maar een fris en trendy eetcafé. Niets aan de straatkant laat vermoeden dat zich boven de designwinkel met meubels en accessoires van Turkse ontwerpers, een loungesalon bevindt met lange bar, waar je onder meer de cocktail van de maand kunt proeven. Maar de echte verrassing wacht buiten. Via een trapje aan de achtergevel kom je in een ommuurde, schaduwrijke stadstuin, die op warme zomerdagen een toevluchtsoord is voor de plaatselijke bourgeois-bohemiens en vermoeide citytrippers. De zithoekjes met comfortabele tuinzetels nodigen uit tot een siësta of het lezen van de krant met een strawberry mojito of versgeperst fruitsap bij de hand. Hier kun je terecht voor zowel een traditioneel Turks ontbijt, als voor een betaalbare lichte lunch, broodjes, salades, vegetarische en dieetgerechten samengesteld door een diëtist. Aanraders op de menukaart zijn de typisch Turkse omelet menemen, de spinaziesalade met linzen, krokante Mexicaanse wraps en huisgemaakte pasta. In het weekend is deze plek populair bij Turkse celebs. Weinig kans dat u ze zult herkennen, maar wees niet verrast als er aan de ingang een paparazzo wacht.

– Susam Sokak 13, Cihangir, Beyoglu, 34433 Istanbul. +90 (0)212 292 28 95 (96). www.whitemillcafe.com.tr.

Voor fotofans

Ara Kafe is een oergezellig eetcafé in een omgebouwde garage in een steegje tegenover het Galatasaraylyceum, pal aan de winkelwandelstraat Istiklal Caddesi. De naam verwijst naar de beroemde Turkse fotojournalist Ara Güler (onder andere bekend om zijn portretten van Salvador Dali) die er in een naburige studio werkt. Af en toe zakt de meester zelf af naar het café voor een kop thee. De muren van Ara Kafe zijn gedecoreerd met Gülers typische zwart-witfoto’s van Istanbul uit de jaren vijftig. Zijn populariteit dankt het café niet zozeer aan Ara zelf dan wel aan de conviviale sfeer, de retro-inrichting met brocante, het leuke verwarmde terras, de kwaliteit van het eten en de eerlijke prijs. De keuken is overwegend Turks-mediterraan, met moderne toetsen. Probeer hier eens een Turkse klassieker zoals manti, een soort ravioli met een sausje op basis van yoghurt, tomaten en look. De porties zijn genereus maar er wordt geen alcohol geserveerd. Deze plek is zo populair bij de lokale bevolking dat het op piekuren soms even wachten is op een tafel. Maar daarbuiten biedt Ara Kafe wat elke fotograaf of schrijver zoekt : een rustige plek waar je mensen kunt observeren zonder zelf gezien te worden.

– Istiklal Cad. Tomtom Mah., Tosbaga Sokak 8, N°2 Galatasaray, Istanbul. +90(0)212 245 41 05.

Turkse designtempel

The House Café is een trendy keten met een tiental vestigingen, op de meest strategische plekken van de stad en met de allures van een hip café uit Soho. Alle House Cafés zijn ingericht door het Turkse designersduo achter het bekende label Auban. Het grootste en mooiste etablissement is dat in de populaire winkelwandelstraat Istiklal Caddessi (nabij Taksim), maar het Café in de wijk Ortaköy heeft het mooiste terras en is de lievelingsplek van bestsellerauteur Elif Shafak (bekend van o.a. De Bastaard van Istanbul en The Forty Rules of Love). De ligging aan de Bosporusbrug die Europa met Azië verbindt en het uitzicht op de moskee zijn uniek. Terwijl je nipt van huisgemaakte muntlimonade of van Apple Martini, zie je schepen voorbijglijden. Binnen domineert een grote tafel waar lokale yups genieten van een ontbijt, salade, carpaccio, pasta, pizza of hamburger. Ook vegetarische en lightgerechten staan op het menu. Flaneer na de maaltijd door de charmante steegjes van Ortaköy met zijn leuke stalletjes, voeder de duiven op het pittoreske pleintje, wip even binnen in de barokke moskee en dank Allah om dit fraais.

– Salhane Sokak No. 1, Yildiz Mahallesi, Ortaköy, 34349 Istanbul. +90 (0)212 227 26 39, www.thehousecafe.com.

Lunchadressen Lunchen met vipattitude

Bebek is zo’n beetje het Knokke-Le-Zoute van Istanbul. Dé plek om te zien en gezien te worden. Op een zonnige zondag vergaap je je aan de Porsches, Ferrari’s, yachts en bijbehorende (would-be) fotomodellen en BT’s (bekende Turken) die aanschuiven voor de macarons van Ladurée. Zet je Pradazonnebril op, deponeer je Vuittontas ostentatief op een terrasstoel, zwier je ene been in een grote boog over het andere en zorg ervoor dat iedereen je Louboutinschoenen heeft gezien en je bent helemaal klaar voor Chilai! Deze bistro, sushibar en lounge opende zopas de deuren en is de nieuwste hotspot van Bebek. Zonder twijfel ook het mooiste terras van de hele buurt, met heerlijke loungezetels waar je diep in wegzakt, terwijl een zeebriesje door je haren speelt en op de achtergrond jazzy en funky housemuziek speelt. De Iraanse chef Hazer Amani verrast met originele fusiongerechten, zelfs met (verboden) varkensvlees of megabrochettes van spek, kaas, tomaten, rosbief en toast. Heb je ineens heimwee naar huis (grapje), spring dan binnen in de pralinewinkel van Godiva op de benedenverdieping. Voedsel voor de ziel vind je een verdieping hoger in de kunstgalerie.

– Cevdetpasa Cadessi 60, Bebek, Istanbul. +90/(0)212 263 63 15, www.chilai.com.tr.

Museum met uitzicht

Het Istanbul Modern Museum werd in 2004 geopend in een verbouwde oude havenloods aan de kades van Karaköy (tramhalte Tophane op de lijn Kabatas-Zeytinburnu). Het was het eerste privémuseum volledig gewijd aan moderne kunst in Turkije. De kunsttempel aan het water brengt het beste van wat er op de hedendaagse Turkse kunstscene te beleven valt, van beeldhouw- en schilderkunst, fotografie tot nieuwe media. (Tip : op donderdag is de inkom gratis). Het museumrestaurant, Istanbul Modern Café, trekt misschien nog meer bezoekers aan dan het museum zelf. Het terras biedt unieke vergezichten op het historische schiereiland Sultanahmet. Bij slecht weer geniet je binnen evengoed van het uitzicht dankzij de muurhoge ramen. Het interieur, met industrieel decor en rode accenten, is stijlvol. Het menu is kosmopolitisch, met voor elk wat wils, van pasta’s, salades, sandwiches tot grillgerechten. Er is een grote keuze aan wijn, bier en cocktails. Wat ons betreft is het ook de ideale plek voor een cappuccino en een taartje. Een krant of boek meenemen heeft niet veel zin, want je aandacht wordt telkens afgeleid naar het Topkapipaleis of de Aya Sofia die in de verte lonken, voor zover een cruiseschip het zicht niet blokkeert.

– Meclis-i Mebusan Cad. Liman Isletmeleri Sahasi Antrepo N°4, Karaköy, Istanbul. +90(0)212 292 26 12, www.istanbulmodern.org (gesloten op maandag).

Gastronomisch glazen huis

Ben je toe aan wat rust in het hectische Istanbul, dan is Müzedechanga in Emirgan – een spin-off van het vermaarde Changarestaurant nabij Taksim – een goede keuze. Het restaurant werd bekroond door internationale life-stylebladen, zowel voor zijn architectuur als voor zijn keuken. De moderne constructie van glas, staal en hout ligt tussen de gemanicuurde tuinen van het Sakip Sabanci Museum, waar je vijfhonderd jaar kalligrafiegeschiedenis kunt bewonderen naast fraaie Ottomaanse meubels, Turkse en buitenlandse schilderijen. Vanaf het sublieme terras van Müzedechanga kijk je uit op de Bosporus, binnen kom je terecht in een uitgepuurd seventiessfeertje. De eigenaars wilden een vintage interieur creëren zoals dat van hun ouderlijke huis in het Ankara van de jaren zestig en zeventig. Op het menu, gesuperviseerd door de gelauwerde Nieuw-Zeelandse chef Peter Gordon, staan verfijnde Ottomaanse gerechten met een hedendaagse toets. Zoals tortellini van spinazie en lor (een Turkse ricotta) met een romig citroensausje en als toetje de krokante baklava met kweeperenmousse en kaymak (zalige Turkse room).

– Sakip Sabanci Caddesi No : 42 Emirgan. Istanbul. +90(0)212 323 09 01, www.changa-istanbul.com. (Maandag dicht).

Dinnertime Slowfood in drukke uitgaansbuurt

Asmalimescit, een levendige uitgaanswijk, lijkt ’s avonds één groot en luidruchtig openluchtrestaurant. Voor een rustig etentje kom je hier beter overdag maar dan mis je de nachtelijke vibes. In een achterafstraatje ligt Antiochia, een waar buitenbeentje. De piepkleine, uitgepuurde eetzaal lijkt met zijn witgekalkte muren eerder op een Italiaanse trattoria dan op een Turkse lokanta. Hier kom je niet voor het interieur, noch voor de rich & beautiful, maar voor de eerlijke, authentieke huiskeuken van kokkin Jale Balci. Zij schreef al meerdere kookboeken en bereidt gerechten op basis van ingrediënten afkomstig van de familieboerderij in Antakia. Deze streek in het zuidoosten van Turkije staat bekend om zijn uitstekende keuken met een uitgebreid palet aan smaken en geuren. Laat je adviseren door Jale’s broer Süleyman die een keur aan tongstrelende mezze zal voorstellen, zoals auberginesalade, olijven geparfumeerd met bergtijm, hummus, gevolgd door dürüms (wraps van rundvlees – voor mij de beste van de stad). Mis de specialiteit van het huis niet : huisgemaakt vanille-ijs met gekonfijte aubergine en noten, een openbaring. Dit alles fraai gepresenteerd in trendy porseleinen servies en tegen zeer democratische prijzen. Het restaurant verkoopt ook zijn eigen olijfolie en olijven, én Jale’s kookboeken, een leuk souvenir. ’s Zomers worden de tafels en stoelen gewoon op straat gezet, deze wijk is toch autovrij. Duik na het eten in het Turkse nachtleven van Asmalimescit of bezoek de naburige muziektempel Babylon waar topartiesten optreden.

– Asmalimescit Mah. Minare Sokak No : 21 Beyoglu. +90(0) 212 292 11 00, www.antiochiaconcept.com.

Tussen twee continenten

Ooit was het ‘drijvende’ uitgaanscomplex Su’ada een kale rots die sultan Abdülaziz in 1872 als geschenk gaf aan zijn favoriete architect Serkis. Later werd dit eilandje opgekocht door de voetbalclub Galatasaray en sinds 2006 is het een party-eiland met restaurants, een discotheek en een prachtig olympisch zwembad waar je overdag in cabana’s kunt loungen. Su’ada pikt zijn gasten aan de Bosporusoevers op met de boot, als echte vips. ’s Avonds schuif je aan tafel in een van de talloze restaurants. Onze favorieten zijn G-Balik, een visrestaurant waar je een specialiteit uit de Bosporus kunt proberen : lüfer, een blauwe vissoort die je het best doorspoelt met de lokale anijsdrank raki. Voorts houden we van de Italiaanse keuken van Mezzaluna en van Restaurant 360. Dit is de meest trendy en feeërieke eetplek van Su’ada. Succesnummers zijn : gestoomde goudbrasem verpakt in wijnbladeren en steak East meets West. Suda Kebap brengt Turkse klassiekers waarvoor je niet al te diep in de beurs hoeft te tasten. Hier kom je uiteraard meer voor de sfeer, beautiful people en het uitzicht op de Bosporusbrug, dan voor de gastronomie. Soms zijn er poolside parties met liveband. Het idee alleen al dat je tussen Europa en Azië drijft en danst, en je avond kan niet meer stuk !

– Eski Galatasaray Adasi, Kuruçesme. +90 (0)212 263 7300, www.suadaclub.com.tr. Geef bij uw reservatie (een must !) aan waar je wil eten. Gratis shuttleboot aan de ‘iskelesi’ (veerdienst) van Kuruçesme.

Favoriet van de jetset

Voor een subliem uitzicht over de stad en een romantische tête-à-tête moet je in Ulus 29 zijn. Deze klassieker onder de Istanbulse restaurants ligt majestueus bovenop een van de vele heuvels langs de Bosporus. Al jaren is deze tempel van elegantie een favoriet van de jetset van Istanbul die er vooral komt pronken in de mooiste outfits. Hier kom je dus niet binnen in T-shirt en jeans, jetset oblige. In de oosters ingerichte ruimte – een creatie van de bekende interieurarchitecte Zeynep Fadillioglu, die de hipste interieurs van de stad tekende – en op het prachtige terras vinden ’s avonds de chicste party’s en diners van Istanbul plaats. Op de kaart staat een mix van internationale en Turkse gerechten, zoals sushi, kreeft, kebab en Turkse pizza. Later op de avond komt een dj de bar en het terras verlevendigen met aangename loungemuziek. In de aan het restaurant verbonden discotheek Club 29 kun je op vrijdag en zaterdag samen met nationale en internationale beroemdheden (vandaar de bodyguards en grommende portiers aan de ingang) de nacht al dansend inzetten. Een perfecte afsluiter voor een Istanbultrip.

– A. Adnan Saygun Caddesi, Ulus Parki Içi 1, Ulus, Istanbul. +90 (0)212 358 29 29, www.group-29.com.

Door Nathalie Bevernaegie – Foto’s Serkan Eldeleklioglu

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content