Het minste wat men van Louis Hendriks en Pierre Janssens kan zeggen, is dat ze oog voor detail hebben en een overweldigende liefde voor Italië. Ze waren niet piepjong meer toen ze vijf jaar geleden met een hotel begonnen; en het liefst hadden ze dat in Florence geopend. Alleen bleek het pand van hun keuze, op een steenworp van de Ponte Vecchio, onbetaalbaar. Daarom staken ze hun Italiaanse liefde in een monumentaal pand in het Maastrichtse Jekerkwartier, vlakbij het Vrijthof. Toch gingen ze daarbij niet over één nacht ijs, want ze wilden met behulp van oude technieken een echt renaissance-interieur opbouwen. Wie er langsloopt, weet meteen wat dat betekent: trompe-l’oeils op de muren van de lounge, warmgele en roodbruine tinten, indrukwekkende luchters en lekker zittende fauteuils van Ligne Roset in rood en geel. De helft van de kamers werd in groenige terra tinten gestoken, de andere helft in gele, met hoog op de muren een band van terracotta rood met sjablonen. En fresco’s van Botticelli’s Primavera in enkele kamers.

Het voormalige wijnkoophuis werd omgevormd tot een gastenverblijf van goede smaak, met koperen lichtarmaturen die op bestelling werden gemaakt. In de ruime kamer nr. 5 waar we de nacht doorbrengen, overheerst het gesponst geel, en het lawaai van de buitenwereld wordt door een voorzetraam weggefilterd. Rieten fauteuils en sierkussens geven de kamer een ouderwetse toets, en aan de muur hangt een halfcirkelvormig medaillon met een Florentijnse villa en bijbehorende renaissancetuin.

Het ontbijtbuffet is bepaald overweldigend met o.m. zeven soorten kaas, keurig voorzien van een naamkaartje; vijf soorten vlees en een versgekookt eitje. Tegen de muren hangen Venetiaanse siermaskers, door het raam wordt de bezoeker een blik gegund op de binnenkoer met fontein waar drie naakte vrouwen in een innige omarming poseren. Achter de binnenkoer, waar men ’s zomers van de zon kan genieten, werden in een aangrenzend pand nog eens vier kamers ondergebracht.

De Italiaanse sfeer blijkt dermate geslaagd dat zelfs Italianen uit de buurt er geregeld hun landgenoten inviteren. In een bijzonder verzorgde brochure spreken de eigenaars van ‘De eenvoudige kunst van het genieten / The simple art of well-being‘. Het kon ook ‘doordachte kunst’ zijn, want hoe meer men erop let, hoe beter men ziet dat geen enkel onderdeel van de inrichting aan de aandacht van deze Italiano-fielen is ontsnapt.

Hotel Botticelli telt 18 kamers, in prijs variërend tussen 225 en 380 gulden (1 gulden = ca. 18 fr.), incl. ontbijt. Hotel Botticelli, Papenstraat 11, 6211 LG Maastricht. Tel. +31-43-352 63 00, fax +031-43 352 63 36.

E-mail : botticelli.hotel@wxs.nl

PIERRE DARGE – FOTO’S JAN VERLINDE

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content