Vorig jaar werd de horeca van Leuven opgeschrikt door een zwaar auto-ongeluk, waarbij Luc Van Innis, eigenaar en chef-kok van het gereputeerde visrestaurant Oesterbar gedeeltelijk verlamd geraakte. Oesterbar is sindsdien gesloten, waardoor er een gat ontstond in het segment ‘betere Leuvense restaurants’. Kwinten De Paepe, vier jaar de rechterhand van Luc Van Innis, probeert dit gat nu te vullen. Hij opende, schuin tegenover Oesterbar, het gesofisticeerde eethuisje Trente. De 28-jarige Kwinten heeft na de hotelschool voeding- en dieetleer gestudeerd en was vastbesloten om voor zijn dertigste een eigen restaurant te openen (vandaar de naam Trente). Hij verbouwde een vroegere juwelierswinkel tot een hedendaagse kwaliteitsbistro, waar plaats is voor maximum tweeentwintig eters. Kwinten mikt hoog en rekent op ondersteuning van de Leuvense upper class. Dat lukt tot nu toe, ondanks gemor over gekruide prijzen. Kwinten verweert zich tegen het protest : hij vindt zijn prijzen gerechtvaardigd omdat hij met eersteklas producten werkt.

Trente heeft geen spijskaart. Er zijn slechts zes bereidingen die als menu van drie, vier, vijf of zes gangen in miniportie op het bord verschijnen (respectievelijk 35, 45, 55 en 60 euro). Bij elke gang kan men een aangepaste wijn of biersoort kiezen (6 of 4 euro per gang). De wijnkaart biedt vooral keuze boven de 45 euro.

Trente is een beschaafd en rustig babbelrestaurant. De inrichting is sober chic en achter in de pijpenlade is een keukentje, waar koks in zwart keukenkostuum in de pannen roeren. De stijlvolle en toegewijde bediening is in de vertrouwde handen van oudgedienden van de Oesterbar. Kwinten wil alles zo natuurlijk mogelijk laten smaken : dus hier geen zoutvat en pepermolen op de tafel.

Onze keuze ging naar het viergangenmenu (45 euro). Om te beginnen waren er drie tapa-achtige hapjes met groene asperges in de hoofdrol : soepje van asperge, kwartelei met sinaasmayonaise en asperge, en fijne langoustine met asperge. Het zachte visvlees van een stukje op de huid gebakken zeebaars volgde in gezelschap van zalvend zachte puree van jonge bloemkool, spekkruimels en schuim van waterkers. Bij een ministukje kabeljauw van eerste kwaliteit, gestoofde prei en handgepelde garnalen schonk de ober bouillon van garnalen. Peer, gepocheerd in tonkasiroop, en speculaasijs met speculaaskruimels, gepresenteerd op met melkconfituur beschilderde borden sloten deze fijne maaltijd af.

Door Pieter van Doveren / Foto’s Jan Caudron

CHIQUE HEDENDAAGSE BISTRO

Keuken : 7,5

Decor : 7

Comfort : 6,5

Service : 7,5

Prijs/kwaliteit : 6,5

www.knackrestaurantgids.be

Knack Restaurantgids 2005-2006 is sinds begin dit jaar een open consumentenplaform, dat te raadplegen is via internet (www.knackrestaurantgids.be). Lezers kunnen hun ervaringen kwijt op deze site (zie ‘forum, restaurants : nieuwe adressen’).

Lezer Mark Naessens was er als de kippen bij om Trente te bezoeken en hij komt met een helder en objectief verslag. Hij besluit zijn ingezonden restaurantbespreking met een terechte opmerking : “In Trente waren de porties bijzonder klein en de wijnen werden zuinig geschonken. Trente tast de grenzen af van de elasticiteit tussen prijs en kwaliteit in het hogere marktsegment.” Mark Naessens betwijfelt of deze strategie op lange termijn succesvol zal zijn.

ROOKVRIJ RESTAURANT TRENTE

Muntstraat 36

3000 Leuven

016 20 30 30

www.trente.be

Gesloten op zondag en maandag.

’s Middags : dagschotel 16 euro,

tweegangenlunch 25 euro,

driegangenlunch 30 euro,

volgens marktaanbod.

Pieter van Doveren

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content