Filip Peeters droomde van de Comédie Française of The Royal Shakespeare Company. Maar zijn ouders wilden niet dat zoonlief naar het buitenland zou gaan en vonden dat hij eerst een diploma moest halen. Omdat Filip van jongs af aan een zwak had voor al wat er in de keuken gebeurde, koos hij voor een koksopleiding. Filip werkte onder meer een jaar in de keuken van ...

Filip Peeters droomde van de Comédie Française of The Royal Shakespeare Company. Maar zijn ouders wilden niet dat zoonlief naar het buitenland zou gaan en vonden dat hij eerst een diploma moest halen. Omdat Filip van jongs af aan een zwak had voor al wat er in de keuken gebeurde, koos hij voor een koksopleiding. Filip werkte onder meer een jaar in de keuken van Le Barbizon, een deftig gastronomisch restaurant, dat in die tijd twee Michelin-sterren had. Hij heeft er heel wat praktische kennis aan overgehouden, zoals snijtechnieken en andere keukenhandelingen, basiskennis over wat wel en wat niet bij elkaar gaat en over de organisatie van een maaltijd. Filip heeft er spijt van dat hij de recepten van de Barbizon nooit heeft genoteerd. Er werd hard en lang gewerkt in de keuken en toch houdt Filip er goede herinneringen aan over. Door die prettige ervaring kookt hij ook nu nog met plezier. Een buitenlandse acteursopleiding is er nooit van gekomen: Filip trok naar Studio Herman Teirlinck en bouwde hier een carrière op. Hij speelde onder meer Pitte, de slechterik in de film Antonia, en is de assistent van advocate Veerle Dobbelaere in Recht op Recht. Door zijn werk als acteur wordt er veel buitenshuis gegeten. Nodigt Filip Peeters vrienden uit, dan kookt hij zelf. De gerechten die hij bereidt komen uit de Belgische, Franse of Italiaanse keuken en regelmatig komt er iets Grieks op tafel. Filip houdt van knoflook en olijfolie. Hij is trots op zijn Spaanse El Vinculo-olie die hij van zijn bevriende collega Peter Gorissen cadeau kreeg. Filip kiest voor eerlijke basisproducten: dat zijn ingrediënten, zoals zeevruchten en vissen, die bij hem iets magisch teweegbrengen wanneer hij ze bekijkt en in de hand houdt. Zijn liefde voor producten uit de zee gaat zo ver dat Filip de straat oversteekt om voor de etalage van een viswinkel te likkebaarden. De keuze van de wijn gaat naar een Sancerre L'Enjoué '98. Deze fantastische topwijn, die bij de carpaccio wordt geschonken, is zijn 386 fr. bij Delhaize zeker waard. Pieter Van Doveren / Foto's Tony Le Duc