Wijnen : Wijnhandel De Heerlyckheid, Pretoriastraat 28, 2600 Berchem, 03 235 84 94, info@heerlyckheid.be, www.heerlyckheid.be

El Albar Excelencia 2000, Toro (Spanje, 25,95 euro)

Anneke De Keersmaeker : De duurste ? Al na één slok proef je namelijk de volle, ronde, rijke smaak. Heel lekkere wijn. We dronken hem bij de maaltijd en ik denk dat we bij toeval de beste van de drie op het beste moment geproefd hebben. Volgens mijn vader (die op bevel van zijn dochter mee moest proeven) mocht hij best nog iets langer gelegen hebben, maar de dochter vond hem excellent.

Frank Van der Auwera : Helemaal akkoord, want dit is top. Een wijn van oude tempranillo-stokken (soms méér dan 100 jaar) die 18 maanden op Franse en Amerikaanse eik is gerijpt, met als resultaat een échte sultan : aromatisch complex en sexy, met impressies van turrones-nougat, Turks fruit en vanille. Genereus in de mond, toasty, maar met vooral gekonfijte rode en blauwe vruchten, suave tot en met. Romige fruitduivel zonder dat de houtlagering domineert. Wow !

J. & F. Lurton, Torrontés 2005, Mendoza (Argentinië, 5,75 euro)

ADK : Ik kreeg de fles om te beginnen moeilijk open want een draaistop, raar ! Beetje zure geur, maar heel anders qua indruk na de eerste slok : zeer fruitig. Perfect als aperitief, liep vlot binnen. De mannen aan tafel konden me niet bijhouden. Ik drink weinig witte wijn, maar deze vond ik super. Rond de 10 euro ?

FVDA : Wat Anneke en haar gezelschap niet wisten : alle wijnen komen van de globetrottende (Franse) wijnmakers Jacques en François Lurton, die eigenlijk wortelen in de Graves, maar wereldwijd wijn maken. De Argentijnse torrontés-druif is natuurlijk extravert, vooral aromatisch spectaculair : intens groengeel, met het exotisme van muskaatdruif, cresson, viooltjes en sinaaszeste. Lekker vet rijp, met pakken gele vruchten en vooral gekonfijte, nerveuze sinaas, onder andere snakkend naar Aziatische bereidingen. Prijs/kwaliteit 10/10.

Gran Lurton, Cabernet Sauvignon Reserva 2001, Mendoza (Argentinië, 16,50 euro)

ADK : Na de opvallend lekkere (rode) Spaanse wijn was de eerste slok een tegenvaller. Vrij licht, onopvallend. Maar slecht ? Niet echt. Volgens mijn vader ‘op dronk’. Ik heb eigenlijk maar één glaasje gedronken en was blij dat er nog wat van die andere excellente rode wijn over was. Prijs : tot zo’n 8 euro ?

FVDA : Hebben we een andere wijn geproefd ? Deze cabernet-cuvée, met zijn 20 procent malbec-steun, leek ons nochtans een perfect getypeerde wijn, met de geur van rijpe cassis en eikvanille. De eik domineert misschien nu wel de smaak (waarin veel zwarte bessen). Gecorseerd met nog ferme tannine, waarbij de malbec méér dan zijn procentueel aandeel eist. Te jong misschien, want we zijn het roerend oneens met je vader : dit product moet/kan nog evolueren.

Welk type wijnliefhebber ben je ?

Ik kan enorm genieten van een goed glas wijn, maar ben absoluut geen kenner. Proeven kan ik als de beste, maar helaas voel ik me na een avondje doorzakken met wijn vaak heel slecht.

Hoe frequent en wanneer drink je wijn ?

Op restaurant hoort bij een heerlijke maaltijd een lekkere wijn. Dan mag dat best wat meer kosten. Ik laat me dan ook graag verrassen door een aanrader van de chef. Thuis en op café drink ik meestal een frisse pils.

Stockeer je een eigen wijnvoorraad thuis ?

Als ik plots zin heb in een glas wijn, moet ik naar de supermarkt, want ik heb geen voorraadje.

Wat is je lievelingsdruif ?

Geen idee !

Welk wijntype, -land of -regio doet je hart sneller kloppen ?

Ik hou van zachte/rijke/volle smaken. Dat kan een Argentijnse wijn zijn, een Australische, een Franse… Zure, te droge en agressieve smaken doen mijn maag keren. Daarom drink ik zelden een ‘huiswijn’ op café.

Wat is voor jou een (te) dure wijn ?

Je leeft maar één keer hé ? Op restaurant let ik dus niet zo op de prijs van een fles. Liever een lekkere dure dan een onopvallende goedkope. Een doordeweekse wijn, zelf gekocht, kost meestal rond de 12 euro.

De mooiste fles die je ooit gedronken hebt ? Of die je ooit hoopt te drinken ?

Op een terrasje in een Italiaans bergdorpje, ondergaande zon, mijn geliefde tegenover mij en een lieve ober die ontkurkt : de verrassing.

Frank Van der Auwera

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content