Château de Jaulny 4 Rue de Château, F-54470 Jaulny, Frankrijk, +33 383 81 93 04, www.jaulny-chateau.com, jaulnychateau@free.fr

Het kasteel van Jaulny stelt drie kamers ter beschikking, aan prijzen van 50 tot 75 euro per kamer. Dineren kan voor 30 euro per persoon, aperitief, dranken en koffie inbegrepen.

Anna is een gepassioneerde kasteelvrouwe en behoort tot de vijfde generatie van de familie die het slot van Jaulny in Lotharingen sinds 1870 in zijn bezit heeft. Het gebouw mag er dan een beetje sober en stoer uitzien, het kan een indrukwekkende geschiedenis voorleggen : de donjon werd al in de elfde eeuw opgetrokken met een louter militaire functie, op de rand van een gebied dat rijk is aan onderlinge meningsverschillen. In 1357 kwam het in handen van de familie des Armoises, die het met de Franse Revolutie weer kwijtspeelde. De belangrijkste telg ervan was zonder twijfel Robert des Armoises, die met Jeanne d’Arc trouwde. Tenminste, volgens de niet-officiële geschiedenis, die volhoudt dat ze nooit op de brandstapel gestorven is. Zeker is dat de vijftiende-eeuwse portretten van de echtelingen, die nu en dan op het kasteel verbleven, op de monumentale schouw van de eetkamer prijken, waar ook nog prachtige muurschilderingen te zien zijn.

De gastvrouw loopt over van enthousiasme voor het behoud van dit historische monument, maar roemt vooral de loyaliteit van haar man Hugues, die bereid was om met haar in het onzekere avontuur van het in stand houden van het kasteel te stappen. Om te overleven organiseren de twee groepsbezoeken waarop ook scholen welkom zijn, en ze leren kinderen vanaf zes jaar verscheidene middeleeuwse technieken aan. Die van het boogschieten, van het verluchten van handschriften (waarbij de slechtste leerlingen uit het ‘gewoon’ onderwijs het best scoren), van het maken van peperkoek en van het werken met de replica’s van oorlogstuigen. “Zodat de leerlingen ervaren hoe het leven in de Middeleeuwen verliep, en vooral beseffen hoeveel taken enkel in groep, met een zekere discipline en een strikte hiërarchie tot stand konden worden gebracht.”

Daarnaast verhuurt ze drie gastenkamers, waaronder de Topaze, op de eerste verdieping, met een dubbelbed in een alkoof. Daar genieten we van het authentieke karakter van een kasteel waaraan gelukkig nauwelijks gesleuteld werd en waar enkele prachtige oude meubelstukken staan. In het salon wordt ’s avonds uitstekend getafeld en ook het ontbijt is een plezier.

TIP

Kijk ter plaatse eens boeken en documenten in over het gecontesteerde leven, de afkomst en de onzekere geschiedenis van Jeanne d’Arc, daarbij vakkundig geholpen door de gastvrouw, die er niet over uitgepraat raakt. Een les in het wat kritischer leren omgaan met de officiële geschiedschrijving, en in ieder geval een leerrijke ervaring.

PRAKTISCHE GEGEVENS

Ligging: in het dorp

Sfeer: authentiek

Reistijd: drie uur rijden van Brussel

Prijsklasse: meer dan correct

Pierre Darge / Foto’s PPI

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content