Grappig en origineel : de kamers in ’t Heerenhuys, gelegen in Frans-Vlaanderen, hebben de namen van streekbieren.

: ’t Heerenhuys, 340 Rue de la Gare,

F-59299 Boeschepe, Frankrijk,

+33 328 49 45 73.

In de belle époque was dit immers de statige woonst van een hoppeverkoper in goeden doen. Oude spullen doen de sfeer van toen herleven. “Eigenlijk droomde ik ervan om archeologe in Egypte te worden, en ik heb een jaar hiëroglyfen gestudeerd”, mijmert Béatrice Gohier, die de b&b in Boeschepe runt, op een steenworp van Le Mont Noir, waar Marguerite Yourcenar haar kinderjaren doorbracht. “Nu studeer ik Vlaams”, en om haar woorden kracht bij te zetten sleept ze haar leerboek aan op de 23ste les. Gy gaet estraft zyn van ons heer, lezen we.

Samen met haar man kocht de gastvrouw van vandaag vijftien jaar geleden dit huis, dat in 1892 werd opgetrokken en waar de familie van de hoppeverkoper drie generaties lang bleef wonen. “Toen we hier aankwamen, bleken de ramen dicht te zitten en was het dak aan hernieuwing toe. Uiteindelijk hebben we zowat alles herdaan, inclusief het afnemen van vijf lagen behangpapier en het opnieuw in de verf zetten van het geheel. De idee van een b&b speelde al een tijdje in mijn hoofd, maar kreeg pas gestalte toen onze drie kinderen overdag naar school gingen.”

Het resultaat van de huisvlijt mag er zijn, en de vier gastenkamers die een kleine drie jaar geleden op de eerste verdieping ontstonden, zijn een voorbeeld voor velen. Ze werden allemaal anders aangekleed, in verschillende kleuren gestoken en dragen de namen van streekbieren. Zelf slapen we aan de voorzijde in Orval, waar blauw de boventoon voert en prachtige ingemaakte kasten naast de schouw de aandacht trekken. Toch bleek het moeilijk kiezen, want ook de kamer Westmalle, met gele en rode tinten, oogt bijzonder aantrekkelijk. Elk van de vier kamers beschikt over een eigen douche, toilet en wastafel evenals over antieke, gietijzeren radiatoren. Ook werden er oude meubeltjes gevonden om het geheel een extra accent te geven.

Maar het allermooist is de salon op de benedenverdieping, die in twee delen uiteenvalt : aan de straatzijde is de zithoek met open haard, aan de tuinzijde staat een heuse biljart waarop de gasten een partijtje kunnen spelen. Verder staan er een kleine bar en een antieke paravent. Béatrice, die zelf porselein beschildert en over een eigen oven beschikt, is een handige bliksem die her en der oude objecten opsnort en ze nieuw leven inblaast. Ook de friezen in de gang werden door haar helemaal opgefrist en de tuin in ere hersteld. Daar kunnen de gasten ’s zomers onder de treurwilg van de rust genieten of een streekbier drinken. Het ontbijt wordt opgediend in door de gastvrouw beschilderd porselein en valt met lokale kaassoorten, zelfgemaakte confituren, brood en croissants genereus uit.

’t Heerenhuys telt vier kamers die tegen 60 euro worden verhuurd, inclusief ontbijt. Singles betalen 52 euro. Diner voor 25 euro, enkel na reservatie.

Tekst en foto’s Pierre Darge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content