Eigenlijk zijn we vertrokken van een volkomen afgewerkte flat", vertelt interieurarchitect Peter Ivens glimlachend. De verklaring voor dit binnenpretje ligt voor de hand. "Deze loft was dus af, maar echt niet om aan te zien. Overal lag er bont geaderde marmer, de aankleding oogde kitscherig en de indeling was onlogisch. Het kleinste kamertje kwam bijvoorbeeld uit op de woonkamer. Dus hebben we besloten om bijna van nul opnieuw te beginnen en er ongeveer alles uit te gooien. Let op, we hadden het anders kunnen aanpakken. Met al dat marmer kon ik er een soort Wallpaper-interieur van maken. Maar dat botste dan weer met de stijl van de bewoner, die houdt veeleer van rustig hedendaags met veel hout." Dat is in een notendop de kern van het verhaal.
...

Eigenlijk zijn we vertrokken van een volkomen afgewerkte flat", vertelt interieurarchitect Peter Ivens glimlachend. De verklaring voor dit binnenpretje ligt voor de hand. "Deze loft was dus af, maar echt niet om aan te zien. Overal lag er bont geaderde marmer, de aankleding oogde kitscherig en de indeling was onlogisch. Het kleinste kamertje kwam bijvoorbeeld uit op de woonkamer. Dus hebben we besloten om bijna van nul opnieuw te beginnen en er ongeveer alles uit te gooien. Let op, we hadden het anders kunnen aanpakken. Met al dat marmer kon ik er een soort Wallpaper-interieur van maken. Maar dat botste dan weer met de stijl van de bewoner, die houdt veeleer van rustig hedendaags met veel hout." Dat is in een notendop de kern van het verhaal. Op de marmeren vloer kwam er hout, brede eiken planken die de woonruimte een loftsfeer geven. Ivens liet ook een aantal tussenwandjes slopen om meer openheid te creëren. "Dat lag ook voor de hand als je naar buiten kijkt : hier leef je immers met het exterieur in huis. En wat voor omgeving, vanuit deze torenloft geniet je van de indrukwekkende skyline van Brugge. Dat vergezicht kwam aanvankelijk niet tot zijn recht, omdat de ruimte te veel was opgedeeld. Daarom kozen we resoluut voor een loftruimte, met een enorme woonkamer en een open, daarin geïntegreerde keuken. Zelfs de gashaard is heel open van constructie. Ik heb die samen geconcipieerd met Jan Van Acker en Michèle Van Dale, die zich toeleggen op designkachels en haarden. Het resultaat is een strakke vuurplaats geworden met een glazen achterwand, duidelijk aanwezig en toch transparant." Achter de keukenwand vinden we de dressing, een klein bureau, de natte cel en op de kop van de flat, net de voorsteven van een schip, de slaapruimte. "Dat gedeelte, met de intieme vertrekken, heeft een iets minder open sfeer. Omdat er al rondom glas is in de flat, heb ik daar de ruimten wat meer privacy gegeven. Maar zonder deuren te gebruiken, wel schuifwanden. Als je wenst, kun je alles afsluiten. Want als je een douche neemt, hoef je geen contact met de keuken." Peter gaat helemaal op in het componeren van doorzichten en gebruikt daarbij graag gave, monumentale wanden met een aantrekkelijke afwerking. Zo vormen de hoge schuifdeuren van de dressing een ideale achtergrond voor de natuursteenwanden van de natte cel. Hiervoor wendde hij pietra serena aan, een zachte grijze steen, waarvan ook de wastafel werd gemaakt. In deze flat trekt één wand extra veel aandacht : de houten muur in de woonruimte. "Omdat de bouwheer hout zo belangrijk vindt, groeide het idee om daar ook een wand mee te bekleden. Maar niet zomaar met een lambrisering, ik ontwierp een soort beeldhouwwerk met balken van eik, teak en wengé. Alles werd vooraf uitgetekend en gezaagd in het atelier. Ter plaatse werd de compositie nog wat bijgestuurd en liet ik bijvoorbeeld nog enkele balken vervangen omwille van de proporties en kleuren van het hout. Vooraan, net naast de deur zie je de kopse kant van de balken. Ook daarin wou ik een bepaalde compositie bereiken." Deze wand is bijzonder geslaagd en schenkt de woning een extra architecturale kracht. Het is net een grote bas-reliëf dat samen met de haard voor visueel spektakel zorgt. In de winter botsen de zonnestralen immers tot tegen het hout. De robuuste balken verlevendigen dus dit toch vrij strakke interieur. Peter Ivens weet een interieur te verrijken met heuse architectuurelementen. Dat merk je ook aan het keukenblok, waar je vanuit de zithoek naar kijkt. De keuken werd afgewerkt met buxigris, een warme getinte steen die past bij de eikenhouten vloer. De keukentafel is een ontwerp van Bea Mombaers ( Items, Knokke) met wie Peter in zee ging voor de stoffering van dit interieur. Samen tekende ze ook de brede zitbank die met wat tegenlicht op de foto's iets heeft van een stapel platte rivierkeien. Ook de salontafels, eigenlijk zijn het grote met leder beklede poefs, komen uit de collectie van Items. Deze loftflat mag dan wel met een minimalistische hand zijn ontworpen en aangekleed, het resultaat is warm en levendig en de vele verfijnde details zorgen voor aardig wat visueel genot en variatie. nPiet Swimberghe / Foto's Jan Verlinde