Waar zijn de sympathiekste meubel- en designwinkels van de hoofdstad? Waar vind je zo’n Eames-stoel? Of een nep-Japanse eetkamer? We snuffelden door Brusselse schatkamers.

De media hebben het graag over de nieuwste hypes en trends. We willen allemaal “en vogue” zijn en geven onze levensstijl de kleur en vorm van het moment. Het ene jaar lopen we er zwart bij, het andere rood en nu weer mauve of groen. Ons witte interieur wordt bijgekleurd met een rood tafeltje, een blauwe stoel of een tweedehandse Eames, want ook in huis is vintage het toverwoord.

Maar waar vindt u al die spullen, die seizoen na seizoen als absoluut onmisbaar voorgesteld worden? Wij gingen op stap in de Vlaamse steden en selecteerden winkels waar het prettig snuffelen, wandelen of kopen is. Brussel stond bovenaan op het lijstje.

De oudste plek in de hoofdstad om woonaccessoires te kopen, is zeker de markt op het Vossenplein. Wie graag ontdekkingen doet, kan er elke ochtend terecht, vooral op dinsdag kun je er zaakjes doen. Een prachtige vogelkooi in koloniale stijl voor duizend frank, een tafellaken met Russische allure voor vijfhonderd. Misschien vind je er een dressoir dat erg Veranneman aandoet of een jaren-’80-canapé. Wie geen kenner is, weet misschien niet wat hij koopt, maar dat hoeft niemand tegen te houden: persoonlijke smaak blijft de beste gids.

Kies je liever voor gesigneerd design, of opgekuiste brocante, dan vind je in de Blaesstraat en de Hoogstraat, in een teveel aan winkels, je dada. Wij lieten ons oog vallen op een klein pand tussen beide straten, in de Vossenstraat. Bij Mobilier Contemporain ontdek je glaswerk van Tapio Wirkhala, dassen van Memphis, een koffieservies van Stelton en voor wie het helemaal bont wil maken: de zetel van Rancillac van 1966. De prijzen zijn zeer redelijk, maar goedkoper kan ook: in het depot van dezelfde handelaar. Daar sta je oog in oog met een ongewone eettafel van Arne Jacobsen, de houten stoelen die Panton ontwikkelde voor Thonet, Pierre Paulin-fauteuils in slechte staat, een Memphis-bank. Kortom, je voelt je er Alice in designland. Weet dat de meeste stukken nog enig restauratiewerk vergen.

Mobilier Contemporain, Vossenstraat 20, 1000 Brussel, 0495-10 16 01. Open van dinsdag tot zondag van 11 tot 15 uur. Depot, Fierlantstraat 90, 1190 Vorst. Open op zondag van 11 tot 16 uur.

In dezelfde buurt zijn er exotische winkels, waar spullen uit Azië en Afrika verkocht worden. De kleinste en fascinerendste bevindt zich in de Hoogstraat: Nuhr-Nebi.

De eigenares is Pools en ziet er Noord-Afrikaans uit, haar collectie lijkt Marokkaans, maar komt van overal: India, Syrië, Jemen, Koerdistan of Bangladesh, om maar enkele roots te noemen. Tapijten, lampen, stoffen en kleine meubelen staan er als in een soek bijeengestapeld. Het bonte geheel doet dromen van oases en zandkastelen. Tegen een betaalbare prijs haal je een stukje magie in huis.

Nuhr-Nebi, Hoogstraat 55, 1000 Brussel, 02-514 07 17. Donderdag tot zondag van 11 tot 18 uur.

Raak je snel verleid door nieuwe stijlen en wil je je niet binden aan één enkele, ga dan bij New De Wolf langs. Je koopt er een Marokkaanse slaapkamer, een landelijke keuken, een Engelse bibliotheek en een Japanse eetkamer. Allemaal nep.

Het is er als rondlopen op een grote zolder: neonlampen, versleten tapijten en een overdaad aan spullen. Hier en daar staan decors opgebouwd. Het is niet toevallig dat veel restauranthouders en winkeliers hier hun etalagemateriaal komen kopen. Tijdens de kerstperiode komen liefhebbers zelfs van ver over de landgrenzen naar de decorwereld van New De Wolf, waar de nepstijlen met een onstuitbaar enthousiasme worden geëtaleerd.

New De Wolf, Hoogstraat 91, 1000 Brussel, 02-511 10 18. Open van 10 tot 18.30 uur en op zondag tot 15 uur (woensdag gesloten).

Sommigen zullen het kitsch noemen, maar omdat bloemen weer helemaal in zijn, konden wij niet weerstaan aan de spullen in Chintz Shop. Het heeft iets van een bonbonnière, een koekjestrommel, noem het style romantique.

Wie van het buitenleven houdt en een nostalgische relatie heeft met grootmoeders tijd – toen er nog rijkelijk met rozenwater omgesprongen werd -, zal ongetwijfeld houden van de stoffen van Shabby Chic, van de witgebeitste Zweedse meubelen en van de liefelijke bloemetjesaccessoires. Minimalisten lopen maar beter snel door.

Chintz Shop, Rollebeekstraat 35-39, 1000 Brussel, 02-513 58 96. Van dinsdag tot vrijdag: van 10 tot 18 uur, zaterdag van 10.30 tot 18 uur, zondag van 10.30 tot 15 uur.

We trekken richting Zavel en laten de dure antiekzaken links liggen. Achter de kerk op de Regentschapsstraat 28 wordt al achttien jaar meubilair van de jaren vijftig verkocht in, hoe kan het ook anders, Les Années 50.

Naast de intussen zeer bekende Charles Eames-stoelen, de Bertoia’s en de Saarinens verkoopt Michelle Feiner meubelen van Belgische ontwerpers uit diezelfde periode. Jules Wabbes is haar lieveling. Uitzonderlijk meubilair, als dat van Lucien Engels of Willy Van Der Meeren, is eveneens bij haar te vinden. De winkel is klein en eigenlijk niet meer dan een etalage.

Les Années 50, Regentschapsstraat 28, 1000 Brussel, 02-512 85 47. Open van dinsdag tot vrijdag van 14.30 tot 17.30 uur, zaterdag en zondag van 11 tot 13 uur.

In dezelfde straat opent in november Modernaratio. Tot dan kun je terecht op de Keizerslaan, waar design uit Italië, Scandinavië of België op een zeer stilistische manier wordt getoond.

De kleine winkel is een streling voor het oog. De weinige meubelen die er staan, zijn met zorg gecombineerd. Terwijl er vooral stukken van de voorbije vijftig jaar te zien zijn, verkoopt Olivier Biltereyst ook art nouveau of art deco.

Modernaratio. Regentschapsstraat 65c, 1000 Brussel. Open op dinsdag van 10 tot 12 uur en van 14 tot 17.30 uur, zaterdag van 11 tot 13 uur en van 14 tot 17.30 uur, zondag van 11 tot 13 uur.

Aan de andere kant van de Zavel, in de Gasthuisstraat, bevindt zich wellicht een van de indrukwekkendste woonwinkels van het land: Noir d’Ivoire. De architecte Agnes Emery opende in 1993 haar eerste winkel waar ze cementen tegels verkocht. Enige tijd later bracht ze stoffen en nu ook smeedijzeren meubelen.

De collectie bestaat uit een verzameling met 49 prachtige kleuren. Terwijl de etalages van de voorgevel doen vermoeden dat het hier om niet meer dan een kleine tegelwinkel gaat, word je meegenomen op een wandeling langs de sprookjes van duizend-en-één-nacht. In een achterliggend pand, dat Agnes Emery tijdelijk in gebruik heeft, creëerde ze voor onbepaalde tijd een beklijvende sfeer.

Noir d’Ivoire, Gasthuisstraat 25-29, 1000 Brussel, 02-513 39 70. Open van maandag tot zaterdag van 11 tot 19 uur.

We dalen de helling af, de Grote Markt over, naar de plechtstatige Koninginnegalerij. Sinds 1966 huist er de intussen befaamde designwinkel Ligne. In een tijdloze sfeer wordt er het beste van de hedendaagse meubelontwerpen getoond.

Je treft er de kartonnen stoelen van Frank Gehry, de aluminium tafel van Maarten van Severen, de handtassen van Mandarina Duck of de lampen van Ingo Maurer. En wat ze niet staan hebben, toveren ze uit de catalogussen te voorschijn. Vierendertig jaar ervaring betekent zeer veel in dit vak.

Ligne, Koninginnegalerij 12-16, 1000 Brussel, 02-511 60 30. Open van maandag tot zaterdag van 10 tot 18 uur.

Iets verderop stuiten we op een winkel die niet veel groter is dan een doos, maar dan wel een schattenkoffer. We hebben het over de zaak van Thierry Struvay die bestekken, juwelen en horloges van Georg Jensen verkoopt, glaswerk van Venini en de parfums van Comme des Garçons.

De voorwerpen hebben niet direct een logisch verband, alleen de passie van de eigenaar hebben ze gemeen. Hij noemt zijn collectie een coup de foudre. Dat is ook zo: als je er binnenstapt, ben je onmiddellijk verloren. Jammer genoeg zijn de stukken niet voor ieders beurs.

Koningsgalerij 22, 1000 Brussel, 02-512 96 88. Open van dinsdag tot zaterdag van 10.30 tot 13.30 uur en van 14.30 tot 18.30 uur, op zondag van 14.30 tot 18.30 uur.

Op de hoek met de Schildknaapsstraat lezen we op het winkelraam: “heel bescheiden vragen wat het beeld is van het eigentijdse wonen”.

Achter het raam staan designspullen te glanzen. De nieuwe bank van Xavier Lust, het eetservies van Kai Franck, de tuintafel van Extremis. Hoewel Top Mouton de bezieler is van deze winkel vinden we er niet uitsluitend hun eigen producten. Zij maken non-stop een voortreffelijke selectie van wat vandaag aan productdesign op de markt is.

Top Mouton, Schildknaapsstraat 71, 1000 Brussel. Open op dinsdag en vrijdag van 11 tot 19 uur en volgens afspraak: 02-513 35 99.

In de buurt van de Dansaertstraat bezochten we ook Espace Bizarre. Er wordt een vreemde combinatie gemaakt van door zen geïnspireerde bedden en accessoires, en fluorescerende meubelen, stijl: nieuwe pop.

De Duitse aanvoerster wil vooral een jong publiek aantrekken, vandaar dat je behalve een Edra-kast ook een afdruiprek van Marc Newson kunt kopen of de stofzuiger van James Dyson. Omdat de zaak wereldwijd wil zijn, verkopen ze op postorder en hoe kan het anders, via het net (www.nada-collection.de).

Espace Bizarre, Kartuizersstraat 19, 1000 Brussel, 02-514 52 56. Open van maandag tot zaterdag van 10 tot 19.00 uur.

Op de Louisalaan zijn de betere merken vertegenwoordigd: Ligne Roset, B&B Italia, Techno,… Omdat de collecties vrij voorspelbaar zijn, kozen we resoluut voor een zijspoor: de Blanchestraat met Galerie A-Ronne.

Per jaar worden er een vijftal tentoonstellingen gehouden met werk van vaak minder bekende, internationale ontwerpers. Er wordt altijd gekozen voor een sobere en ingenieuze aanpak. De allermooiste dingen die ze er altijd staan hebben, zijn de meubelen van Dom Van Der Laan. De eerstvolgende tentoonstelling wordt verwacht op 26 oktober.

Blanchestraat 32, 1060 Brussel, 02-537 25 09.

Op een boogscheut van de kerk van Elsene verkoopt Polygones Interieurs de nieuwste trends van Milaan. In een notendop krijg je er het beste te zien van wat de Italiaanse meubelbeurs te bieden heeft.

Je moet wel voorbereid zijn op een rommeltje, want alles staat er door elkaar, wat de gezelligheid van het winkelen bevordert. Onopgemerkt loop je door de verdiepingen. Zonder geconfronteerd te worden met vervelende vragen snuffel je ontspannen in een woud van design. Binnenkort verhuizen de accessoires naar nummer 80 in dezelfde straat. Misschien wordt het er overzichtelijker, maar hopelijk blijft de prettige sfeer behouden.

Polygones Interieurs, Washingtonstraat 90, 1050 Brussel, 02-647 85 41. Open van maandag tot zaterdag van 11 tot 18.30 uur.

Hilde Bouchez / Foto’s Michel Vaerewijck

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content