Culinair journalist Bruno Vanspauwen schenkt klare wijn: deze week zomerse rode wijn

© UNSPLASH / PHOTO NIC

Fris en fruitig

Niet alle rode wijnen zijn geschikt om te koelen. Koude benadrukt immers de zure en bittere smaakcomponenten in een wijn, en onderdrukt het zoet en de alcohol. Wijnen die van nature friszurig zijn, zullen dus nog zuurder worden. En houtgerijpte wijnen zullen door de tannine van het houten vat nog bitterder smaken.

Het best geschikt om koel te drinken zijn daarom fruitige rode wijnen uit zonnige streken of jaargangen, van rijpe druiven die weinig zuren en tannine bevatten. Jonge wijnen zijn ook beter geschikt dan oudere, omdat koude de nuances en complexiteit van een gerijpte wijn afvlakt.

Keldertemperatuur

Koel is niet koud. Vermijd dus om een rode wijn in een emmer vol ijs te plonzen, of urenlang in de koelkast te zetten: hij wordt dan te koud, waardoor alle aroma’s en smaken vervlakken. Beter is het de rode wijn rechtstreeks vanuit een koele kelder te schenken of hem in een emmer met koel water rustig te laten afkoelen. Mik op een schenk- en drinktemperatuur van 12 à 14°, ga niet onder de 10°.

Foodpairing

Frisse rode wijnen lijken wel gemaakt voor zomerse gerechten, zoals salades, kaas- en charcuterieschotels, groentegerechten, bereidingen met gevogelte en wit vlees, en zelfs met gegrilde vis.

GEPROEFD EN GOEDGEKEURD Nizza Silvano, Barbera d’Alba, Piemonte 2018, 10 euro, purapassione.be

Invoerster Annick Boel heeft van Piemonte haar ‘passione’ gemaakt; deze wijn van de lokale druif barbera zit boordevol sappig fruit, zalig voor een zomeravond.

Olivero Mario, Dolcetto d’Alba, Piemonte 2017, 11 euro, purapassione.be

Deze lokale druif heeft haar naam niet gestolen (dolcetto is Italiaans voor snoepje), haar fruitig-zoete smaak maakt deze wijn uitermate geschikt om gekoeld te drinken.

Domaine Mérieau ‘Le Bois Jacou’, Touraine (Loire), Frankrijk 2019, 11,75 euro, vinetiq.eu

Hij lijkt wel op puur druivensap, deze heerlijk sappige biowijn van gamay (de druif van Beaujolais); gegarandeerd drinkplezier bij een zomerse lunch of barbecue.

Château Poitevin ‘par Nature’, Médoc, Frankrijk 2019, 12,75 euro, axybel.be

Sommelier Nico Willem blies een bestaande invoerzaak nieuw leven in met verrassende wijnen zoals deze fruitige trendy bordeaux zonder toegevoegd sulfiet.

Nizza Silvano, Barbera d'Alba, Piemonte 2018
Nizza Silvano, Barbera d’Alba, Piemonte 2018© ALEXANDRE BIBAUT
Olivero Mario, Dolcetto d'Alba, Piemonte 2017
Olivero Mario, Dolcetto d’Alba, Piemonte 2017© ALEXANDRE BIBAUT
Domaine Mérieau 'Le Bois Jacou', Touraine (Loire), Frankrijk 2019
Domaine Mérieau ‘Le Bois Jacou’, Touraine (Loire), Frankrijk 2019© ALEXANDRE BIBAUT
Château Poitevin 'par Nature', Médoc, Frankrijk 2019
Château Poitevin ‘par Nature’, Médoc, Frankrijk 2019© ALEXANDRE BIBAUT

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content