Het modewoord van afgelopen zomer was zeker staycation, een samentrekking van de begrippen stay-at-home en vacation. Het betekent zoveel als ‘vakantie houden in eigen land’. Je blijft thuis en doet van daaruit uitstappen. Of je trekt naar een vakantieoord in de buurt.

Staycation werd ondertussen opgenomen in de 2009-versie van het Amerikaanse woordenboek Merriam-Webster.

In de internationale pers verschenen recentelijk uiteenlopende verhalen over staycations, een rechtstreeks gevolg van de recessie. Zo berichtte Newsweek over een Engelse zakenman die voor zijn kleinkinderen twee ton zand liet aanrukken in zijn tuin. “Zand maakt deel uit van de vakantie. Nu we het ons niet kunnen veroorloven om weg te gaan, leek mij dat een goede oplossing”, vertelde de man. Een muzikante beschreef haar kampeertrips in een lokaal natuurreservaat, op tien minuten fietsen van haar huis.

Bij tal van staatshoofden waren staycations deze zomer eveneens bon ton. Zo bleven Gordon Brown, Nicolas Sarkozy, Barack Obama en Vladimir Poetin allemaal in eigen land. Meer dan een symbool is dat niet, want hun vakantiehuizen waren niet meteen low budget, maar niettemin een signaal.

Ook hier te lande kruiste ik deze vakantie opvallend veel ’thuisblijvers’. Een weekje aan zee, een dag naar de grotten van Han, kamperen op een festivalweide… De mogelijkheden waren ruim, met dank natuurlijk aan het mooie weer.

Deze Special Reizen surft verder op de golf van de zomertrend. We gingen op bezoek bij onze zuiderburen. Want dat is natuurlijk de luxe van een Belgische thuisblijfvakantie : je hebt als het ware twee landen in één. Los van politieke onwil, is Wallonië voor ons nog altijd een beetje onbekend buitenland.

Als je via de gewone weg van Leuven naar Namen rijdt, moet je door het Meerdaalwoud. Eenmaal uit het bos, in Hamme-Mille, ben je in Waals-Brabant. Voordat ik een aantal jaren in die streek ging wonen, kende ik ze hooguit als occasionele passant, op weg naar een vakantie in het Zuiden. Als tijdelijke Waals-Brabander heb ik er mij vaak over verbaasd dat ik, die toch al veel gereisd had, nauwelijks iets afwist van deze prachtige streek die op geen vijftien kilometer van het centrum van Leuven ligt.

trui.moerkerke@knack.be

Trui Moerkerke

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content