Vandaag logeren we op de hellingen die naar de vallei van de Samson leiden, even bezuiden de Maas op pakweg een kwartier rijden van Namen. Daar runnen Jean-Marie en Dominique Germay een klein hotel-restaurant waarvan de faam intussen tot ver buiten de omgeving reikt. Het gebouw werd aan het begin van de eeuw als een kleine boerderij opgetrokken op een lap grond van anderhalve hectare. De ouders van de huidige eigenaar ontdekten het in 1973, toen het helemaal stond te verkommeren. Ze hadden een maison de campagne voor ogen, maar uiteindelijk bleek het daarvoor te groot, zeker toen de kinderen het huis uit waren. Jean-Marie studeerde consulaire wetenschappen, maar toen zijn ouders 25 jaar geleden in het huis een restaurant begonnen, voelde hij zich daar perfect op zijn gemak. “Ik heb geen enkele kookopleiding gevolgd, ik heb alles hier van anderen geleerd. In het begin ging het om een simpele cuisine de campagne met grillades op het vuur, later zijn we ons gaandeweg met het betere werk beginnen bezig te houden.”

Dat hij zijn ogen de kost heeft gegeven, blijkt uit het zeer hoge niveau dat het restaurant heeft. In het wildseizoen komen gastronomen van heinde en verre voor een dos de marcassin, een râble de lièvre met een lichte roomsaus met mosterd en oude aceto balsamico. Zelf genoten we er onder meer van een open ravioli met een keuze aan champignons uit het bos. Tussen de gerechten door holt Dominique van tafel naar tafel om haar uitgebreide wijnkennis met de gasten te delen.

Het huis, dat geheel met klimop is begroeid, heeft ook nog zes kamers die men via trapjes en lage deurtjes bereikt. Kamer nummer zes, onder het dak, kreeg hedendaags maar elegant meubilair van wilde kerselaar, en de afwerking bleek meer dan behoorlijk, tot in de badkamer toe. En dat is in dit landsgedeelte niet vanzelfsprekend. Er liggen een paar tijdschriften, de televisie doet het, kortom: het geheel is af.

In het restaurant, waar ’s morgens een uitgebreid ontbijt met vers fruit, een gekookt eitje en diverse broodsoorten wordt geserveerd, zitten de gasten onder oude, gewelfde plafonds. In de kleine salon met bar ernaast kunnen ze ’s avonds bij de koffie of de vijf soorten cognacs de evenementen van de afgelopen dag van commentaar voorzien.

L’Aubergesves telt zes kamers die, afhankelijk van het tijdstip, voor 3500 of 4200 fr./ resp. 86,86 en 104,12 euro worden verhuurd. Voor het ontbijt wordt 400 fr./ 9,92 euro per persoon gevraagd. Daarnaast is er ook nog een gastronomische volpensionformule die 4950 of 5300 fr./ resp. 122,71 en 131,38 euro per persoon kost.

L’Aubergesves, Le Pourrain 4, 5340 Gesves. Tel. 083-67 74 17, fax 083-67 81 57. Bezuiden Namen neemt men afrit 18 op de E411, dan de N4 naar Marche en linksaf bij kilometer 73, ri

chting Gesves/Assesse.

tekst en foto’s Pierre Darge

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content