Budgetbesparende interieurtips van professionals. Voor u verzameld.

1. 2. 3. Kapstok, maar dan anders

1. Lederen bollen van Donata Paruccini voor Eno.

2. Strak maar speels tegelijkertijd, zo’n collectie deurhangers van het Britse designcollectief ViableLonden, bestellen kan via www.twentytwentyone. com, +44 207 837 1900.

3. Uit de 1.2.3 Furniture lijn van Domestic : een kapstok van Olivier Peyricot en Sylvie Chanchus.

www.enostudio.net, www.domestic.fr, www.viablelondon.com

4. Geluiddempers

“In een weekendhuis in Wissant dat ik inrichtte, was het lastig praten. De woonkamer heeft een ronde vorm naar de zee toe. Mooi, maar het geluid weerkaatst enorm. Ik hing er akoestische panelen van het Zweedse merk Offecct op. Het probleem was opgelost. En de muur krijgt een artistieke uitstraling.”

(Interieurarchitecte Anne-Cathérine Chevalier, www.acchevalier.be )

5. Combineer slim

“Een Chesterfield sofa verliest zijn saaiheid, maar behoudt zijn robuuste comfort, zelfs in het meest moderne interieur, als je hem tegen grafische prints zet. Die verliezen op hun beurt hun lieflijkheid naast een reuzenbureaulamp die dan weer essentiële huiselijkheid brengt.”

(Ilse Crawford in Home is where the hearth is, ISBN 978-084782-685-8)

6. Plaatsbesparing : De mezzanine

Het is eigenlijk vals spelen, zo’n mezzanine, ofte een tussenverdieping in een kamer integreren. Maar de truc werkt. De Fransman Gilles Ebersolt bedacht de studio van een bevriende fotograaf met deze plexiglazen driedekker. Op die manier wordt de onderste verdieping niet eens een donker hokje – belangrijk voor een fotostudio natuurlijk. Hoogtevrees is dan weer wel een afknapper in dit soort oplossingen.

(Uit Micro, very small buildings, Ruth Slavid, Laurence King, ISBN 978-1-85669-495-7)

7. Cache-pot

“Een zetelscherm is een eenvoudig te vervaardigen meubel dat ervoor zorgt dat je bestaande zetel een architecturaal model in de ruimte wordt.” Hier gaat de zetel naadloos over in een bureau.

( Vincent Van Duysen, www.vincentvanduysen.com)

8. Plaatsbesparing in de gang

“We wonnen net een wedstrijd voor het Gemeenschapscentrum in Hoeilaart. Nu zitten we in ontwerpfase. In de oude schoolgang willen we een bank introduceren over de hele lengte. Zo wordt die plek meteen foyer, vestiaire en ontmoetingsruimte. Mét opbergruimte.”

(Jo Meers, architect bij Planners, www.planners.be)

9. Sfeermaker

De Philips Living Colors (169 euro) bestaat nu ook in het zwart. Je richt ze op een hoek in het huis of op een gewone muur en met een druk op de afstandsbediening verander je de kleur en sterkte van het licht.

Info : www.philips.be

10. Hoofdpaneel

“Een stuk textiel achter je bed is een blikvanger. Het doet dienst als visueel hoofdpaneel en beschermt de muur.”

( Lorenzo Meazza, interieur-

verantwoordelijke Ikea België, www.ikea.be )

11. Nephaard

“Een goedkoop alternatief voor de inbouwcassette of echte haard is de gelhaard, die gevuld wordt met een soort van brandbare gel. Ze brengen toch gezelligheid in huis, zijn verplaatsbaar en er is geen schoorsteen nodig. Ze zijn niet ideaal in kleine ruimten.”

( Anne-Mie Stevens,

interieurarchitect bij Creneau, www.creneau.com)

12. Tapijtenland

“Tapijten helpen om functionele zones in een huis af te bakenen. Ze houden groepen meubelen bij elkaar zoals een sofa, koffietafel en leunstoel in een leefruimte, en een eettafel en stoelen. Tapijten op een harde vloer helpen om geluid te verzachten. Gebruik eronder een antisliplaag.”

( Lorenzo Meazza, interieur-

verantwoordelijke Ikea België, www.ikea.be)

13. Textiel

“Structuur op de muur aanbrengen kan een fantastisch effect hebben. En heel moeilijk of duur hoeft dat niet te zijn. Bij Fausel Biskamp hebben ze kurk in de collectie. Bedoeling is dat je eerst bijvoorbeeld een gouden achtergrond op je muur schildert en daarna zelf kurk aanplakt zoals je zelf wilt.”

(Interieurarchitect Harry van Hoyweghen, www.openhuis.be )

14. Kleur

Verfspecialist Sigma coatings heeft bij zijn verdelers software geïnstalleerd. Bedoeling is dat u een foto van uw interieur laat inscannen. Een kleuradviseur gaat dan aan de slag. Ze deden de oefening ook met het interieur van interieurarchitect Luc Ramael dat u op pagina 104 vindt.

Info : www.sigmacoatings.be

15. Onverwachte materialen

“Wij werken dikwijls met ruwbouwmaterialen : dakbedekking bijvoorbeeld, die wij binnen toepassen. Onze kantoren zijn helemaal uitgevoerd in betonplex. Dat wordt onder andere gebruikt voor beton te bekisten, maar wij hebben het gebruikt om onze tafels en bureaus in elkaar te timmeren. En in het atelier van modeontwerper Bernhard Willhelm in Parijs gebruikten we voor de meubelen Elliotis Pine, multiplex van dennen voor daktimmerwerken.”

( Sven Grooten, B-architecten, www.b-architecten.be

16. Televisie verstoppen

“Drie manieren om een televisie minder te laten opvallen : hem isoleren van stereo-installatie en andere apparatuur. Een kleine televisie naast een groot schilderij doet de televisie alleen opvallen als hij aanstaat. Of het scherm kan onderdeel worden van een hele compositie van schilderijtjes, tekeningen, en andere afbeeldingen en lijsten. Of je kunt het toestel gewoon in de kast schuiven.”

(Uit Enjoy your home. VT Wonen, Sanoma, Isbn 978-90857438-35)

17. Kamerverdeler

“Een textiel gordijn hangen in plaats van een muur te bouwen, is een eenvoudige manier om de verhoudingen in een kamer te veranderen. Het kan ook privacy creëren zonder een gevoel van open ruimte te verliezen.”

( Lorenzo Meazza, interieurverantwoordelijke Ikea België, www.ikea.be)

18. Kleurstempel

“Ik werk graag met accessoires zoals mooie vazen. Dan zet ik mijn woning vol, waardoor het heel kleurrijk aandoet. Maar haal ik de vazen weg, dan is het weer een strak en wit interieur.”

( Mich Moulin, freelance kleuradviseur voor Levis)

19. 20. Niet conventionele boekenstockeerders

Een boekenkast is één ding, een originele boekenstockeerder een ander. Hier twee originele voorbeelden.

19. Een onzichtbaar boekenrek van Modedesignhanger, de Sticklebook van Neil Barron voor Mode is een onzichtbaar boekenrek. Te koop vanaf 30 euro in de Bozar shop in Brussel.

20. Een boekenkapstok (121 euro) voor het Italiaanse Momu Design.

www.modestudio.co.uk, www.bozar.be

21. Trompe-l’oeil anno 2008

“Het Franse merk Domestic was een van de pioniers in de jongste generatie muurstickers en ze blijven vernieuwende stickers uitbrengen. Ik ben nu bezig met een woning waar we ze gaan integreren. Je mag het huis natuurlijk niet volplakken, maar hier en daar kan het een leuke verrassing zijn.”

Hier de Pom van Ich&Kar, van Domestic, www.domestic.fr

(Interieurarchitecte Anne-Cathérine Chevalier, www.acchevalier.be)

22 . Onverwachte inspiratie

“Alternatieven vind je soms op onverwachte plekken. We moesten eens met een laag budget tijdelijke kantoorcellen maken. Bij Makro zijn we toen afgewerkte serres gaan kopen per stuk. We zijn ook grote fans van Overtoom en Viking. En van Brico en van de Kewloxmeubelen. We gaan met een klant graag door hun catalogussen omdat ze goede industriële kwaliteit brengen voor een lage prijs.”

( Sven Grooten, architect bij B-architecten, www.B-architecten.be)

23. Dimmen

“Soms wil je aan een tafel gezellig eten, maar je moet er ook aan kunnen werken. De verlichting moet dus variabel zijn. Dimschakelaars zijn dan een handige oplossing.”

Hier een donkerbruine dimmer uit de Niko Intense collectie, www.niko.be

(Interieurarchitecte Anne-Cathérine Chevalier, www.acchevalier.be)

24. Streef naar eenheid

“Het is zinnig om vooraf bepaalde keuzes te maken die eenheid creëren. Dat kan in meubelstijl zijn, of in een kleur(groep). Dat schept rust. Als er voor een en dezelfde vloersoort wordt gekozen op elke verdieping, betekent het dat die van kamer tot kamer kan doorlopen, zonder drempels. Vooral in kleine huizen en appartementen zorgt dat voor een minder ‘opengebroken’ gevoel.”

(Uit Enjoy your home. VT Wonen, Sanoma, Isbn 978-90857438-35)

25. Rolkast

Een rolarchiefkast doet dienst als dressing. “Je wint eigenlijk een kamer,” vindt architect Kurt Vandenbogaerde die het in zijn eigen huis integreerde. Een archiefkast van Bruynzeel met vier modules vind je vanaf 3025 euro.

(Uit Huizenjacht, Yurek Onzia,

Lannoo, isbn 978 90 209 7254 2)

Info : www.4-mail.be, www.bruynzeel.org

26. Schilder de juiste muur

“Het principe van de focusmuur is eenvoudig : je kiest een sobere kleur voor je interieur. Maar één muur verf je in een felle kleur. De keuze daarvan is belangrijk. Kies in de slaapkamer bijvoorbeeld de muur waar het bed tegenstaat. Of de muur achter de zetel in de leefruimte. Dus een muur die een waw-effect geeft als je de kamer binnenkomt, maar waar je niet de hele tijd op moet zitten kijken als je televisie kijkt of als je een boek leest in bed. Dat is vermoeiend voor de ogen. En je raakt die felle kleur dan heel snel beu.”

( Mich Moulin, freelance

kleuradviseur voor Levis)

27. Slim gebruik van standaardmateriaal

“Een standaard betontegel gebruiken als vloerbekleding heeft een stijlvol effect.”

(Architect Vincent Van Duysen, www.vincentvanduysen.com)

28. Do it yourself

Uit restjes van een parketvloer lieten architect Jan Thys en zijn vriendin Tina Vandormael voor hun eigen woning een tafelblad maken. Een poot werd gevonden op een website van tweedehands design.

(Architect Jan Thys van Gouden

Liniaal Architecten, www.degoudenliniaal.be)

29. Licht uit potten

Stephan Van den Eynde en Céline Van Steene hadden de-signlampen op het oog, maar konden ze niet meer in hun budget plannen. In een tuincentrum vonden ze bloempotten van 40 euro. Ze hingen ze met een stalen kabel op en maakten er een lamp mee. “Meerdere mensen hebben sindsdien deze lampen al voor ‘echte’ aangezien, zelfs onze architect !”

30. Duur accessoire

“Alles wat functioneel is en om budgettaire redenen niet van topkwaliteit, hou je liefst zo onopvallend mogelijk in kleur en vorm. Daardoor krijgt iets dat wel waardevol is meer uitstraling. Dat kan dan een kussen in een prachtige zijden stof. Of een designlamp. Of een mooie vaas.”

Hier het kussen Taillandier van Designers Guild,

www.designersguild.com

(Decorateur Jacqueline Dehond)

Door Leen Creve

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content