Sara Taels
‘We voelen ons nog steeds ongemakkelijk als we het over seks en onze geslachtsdelen hebben’
Liefdeskomkommer, totempaal of poesje. De keuze aan koosnamen voor onze geslachtsdelen is eindeloos. Maar waarom noemen we een kat niet gewoon een kat? ‘Veel mensen beginnen te giechelen wanneer je de woorden ‘penis’ of ‘vagina’ in de mond neemt. Een ongemakkelijkheid die voortkomt uit een gebrek aan educatie.’
Koosnaampjes voor geslachtsdelen komen in de slaapkamer wel vaker voor. Een penis noemen we vaak piemel, maar voor vagina bestaat er geen dergelijk synoniem in het Nederlands. Daarom is de Nederlandse radiozender NPO ernaar op zoek gegaan. Na een stemming bij de luisteraars werd gekozen voor ‘Poenie’. Je herkent het woord misschien uit het Surinaamse ‘Poenani’. Ook in Zweden werd een alternatief woord voor vagina geĆÆntroduceerd: snippa.
Mijn partner is een grote voorstander van het woord ‘poenie‘, maar ik vraag hem vaak om er niet zo kinderlijk over te doen en het gewoon vagina te noemen. Beroepsmisvorming misschien? Ik benoem de dingen graag bij naam, ik ben niet zo voor verdoezelen. Mijn borsten zijn mijn borsten, daarmee uit. Vaak giechelen mensen even als ik het heb over een vagina of een penis, sommigen zijn zelfs gechoqueerd of kennen de termen helemaal niet.
Is het wel nodig om een nieuw woord uit te vinden? We zouden ook het woord vagina toegankelijker kunnen maken
Schaamte
Het lijkt soms zo dat we op zoek gaan naar alternatieve woorden omdat we ons nog steeds ongemakkelijk voelen als we het over seks en onze geslachtsdelen hebben. Dan verzinnen we een woord dat in de buurt komt om toch maar niet die ongemakkelijke woorden uit te moeten spreken, uit schaamte. Veel meer mensen zullen eerder poenie dan vagina gebruiken. Ik maak me enkel de bedenking of het wel nodig is om een nieuw woord uit te vinden. We zouden er ook voor kunnen kiezen om het woord vagina toegankelijker te maken.
Misschien moeten we beginnen met wat meer aandacht te schenken aan de geslachtsdelen en hun benaming. We kunnen het bijvoorbeeld hebben over de vulva, de gehele vrouwelijke geslachtsdelen. Het is een term om de gehele erogene zone aan te geven, met een dankbare rol in de seksualiteit. Dat dit vandaag nog niet bij elke volwassene bekend is, alle pogingen ten spijt, is niet ongewoon.
Onwetendheid
Eerst en vooral is er weinig coherente educatie hierover beschikbaar. Niet voor jongeren, maar evenmin voor volwassenen. Verder doen we allemaal alsof we specialist zijn in seksualiteit, maar we zijn het natuurlijk helemaal niet. Volgens een recente Britse studie kon 44 procent van de vrouwen de vagina niet aanduiden op een medische tekening. Het feit dat we amper open over onze seksualiteit durven babbelen, helpt natuurlijk niet.
Ook wanneer we spreken over de mannelijke geslachtsdelen, hebben we het vooral over de penis. De balzak en het perineum vergeten we daarbij vaak. Nochtans zijn dat erg gevoelige delen die door stimulatie bevredigd kunnen worden. Er bestaat zelfs geen alomvattende term voor. Is het niet nuttiger om voor die zone een naam te bedenken en daarmee een breder debat op gang te trekken? Wie durft?
Seksuologe Sara Taels blogt ook over relaties en sekualiteit op haar persoonlijke blog.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier